Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Önsta Gryta

Varm skånsk lerpottesill

Varm skånsk lerpottesill

Recept;

(ca. 8 port.)

8 st. urvattnade sillfiléer (i nödfall kan matjessill användas)

4 st. hårdkokta ägg (10 min.)

2 msk purjolök skuren i tunna ringar

2 msk. hackad gräslök

2 hg. smör

Tillredning;

Lagen

1 dl. ättikssprit

1,5 dl. vatten

25 gr. Strösocker

Låt filéerna ligga i lagen 1-2 tim.

för att få extra smak.

1

Skär sillfiléerna i cm-stora bitar och lägg dem i ett djupt lerfat, eller motsvarande, som tål ugnsvärme.

Hacka äggen fint och strö över. Toppa med gräs- och purjolök

2

Sätt in lerfatet i ugnen 150 grader 2-3 minuter. Bryn smöret (nötbrunt). Tag sillen ur ugnen och häll över det brynta smöret.

3

Rätten serveras med kavring, smör, kumminost, öl och brännvin.

/Med kokt potatis till blir detta en komplett rätt för sig.