Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Önsta Gryta

Apelsinpannacotta

Apelsinpannacotta är en mycket god och enkel dessert på pannacotta med apelsin och choklad. Köp gärna ekologisk apelsin eftersom man använder både skalet och saften från apelsinen.

Efterrätten är glutenfri

6 portioner Tid: 15 minuter + 2 timmar i kylen

Ingredienser:

1 st. apelsin Länk till annan webbplats.

1 st. vaniljstång Länk till annan webbplats.

(alt. 1 tsk vaniljsocker Länk till annan webbplats.)

4 dl vispgrädde Länk till annan webbplats.

0.5 dl strösocker Länk till annan webbplats.

2 st. gelatinblad Länk till annan webbplats.


Garnering:
ca 25 g mörk choklad

Serveringsförslag:
6 st portionsglas eller liknande

Gör så här:

1. Tvätta apelsinen och torka den. Riv av skalet med hjälp av ett rivjärn. Tänk på att bara riva bort det yttersta orangea, ej det vita som ger en besk smak.

2. Pressa ur apelsinsaften. Häll den i en kastrull och tillsätt det rivna apelsinskalet.

3. Snitta och gröp ur vaniljkornen ur vaniljstången och lägg alltihop i kastrullen tillsammans med apelsinen. Använder du istället vaniljsocker så lägger du i det istället.

4. Häll på grädden och tillsätt sockret.

5. Lägg gelatinbladen i blöt i en djup tallrik.

6. Låt blandningen i kastrullen koka upp, sänk värmen så det inte kokar över och småkoka ett par minuter.

7. Tag bort kastrullen från värmen. Krama ur gelatinbladen (för att slippa onödig vätska i pannacottan) och vispa ner de urkramade gelatinbladen så att de smälter och blandas med den varma gräddblandningen.

(Obs! Viktigt att du tagit bort kastrullen från värmen när gelatinbladen vispas ner, det kan annars skära sig om det kokar med gelatinet i.)

8. Häll upp i portionsglas. Låt svalna. Ställ sedan i kylen minst 2 timmar tills pannacottan har stelnat.

(Tips: Använd gärna en s.k. candy funnel Länk till annan webbplats. när du häller upp pannacottan för att slippa kladd på kanten av portionsglasen.)

(Andra kalla utrymmen går också bra t.ex. utomhus på vintern, täck då över eller ställ portionsglasen i en burk med lock.)

9. När pannacottan stelnat, hacka chokladen grovt och fördela ovanpå.

Servera direkt eller förvara i kylskåp fram till servering.