Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Önsta Gryta

STEKTA FLÄSKRULLADER

STEKTA FLÄSKRULLADER MED VÄSTERBOTTENSOST

( ÅRETS NATIONALRÄTT 1997)

RECEPT

Fläskrullader (4pers)

600gr fläskhare (utskuren välputsad fläskkotlettrad utan fett och senor)

Fläskharen kan med fördel bytas mot fläskfile.

120 gr västerbottenost

30 gr smör

2 msk matolja till stekning

Salt och några varv vitpeppar från kvarn

Samt vetemjöl för att mjöla in rulladerna.

SÅS

2 dl astrakancider, eller annan halvtorr cider

2 dl vispgrädde

2 msk finstrimlade persiljeblad

Salt och några varv vitpeppar från kvarn

ROTFRUKTSMOS

120 gr skalad kålrot

120 gr skalad rotcelleri

140 gr skalad morot

50 g skalad lök

120 gr skalad potatis

60 gr smör

1 tsk salt

RÅRÖRDA LINGON

2 dl lingon

2 msk socker

TILLREDNING

Skär köttet i 12 bitar ca 50 gr/st

Skär osten i stänger 1x1x3cm

Platta ut köttbitarna till 2 mm tjocklek.

Detta går lättast om man lägger köttbiten mellan 2 st plastpåsar innan man bankar ut dem.

Salta och peppra och lägg på oststången på främre kortsidan av varje köttskiva. Vik in ca 1 cm av köttets långsidor så att osten inte rinner när den smälter. Rulla ihop rulladerna vänd rullarna i vetemjöl och stek dem gyllenbruna i smör och olja ej på för hög värme ca 10 minuter. Börja att steka rulladerna med skarvsidan nedåt så att de inte öppnar sig. Rulla rulladerna då och då under stekningen gång. Tag upp rulladerna och lägg dem i en plateau eller kastrull.

ASTRAKANSÅS

Häll cider i stekpannan och rör om ordentligt från botten. Låt spadet koka ihop tills det återstår ca 1 dl. Tillsätt vispgrädde och låt såsen koka några sekunder. Smaka av och tillsätt ev mer salt och peppar. Sila sedan såsen över rulladerna. Värm rulladerna i såsen.

ROTFRUKTMOS

Skär rotfrukterna i 1 cm stora tärningar. Lägg alla grönsakstärningarna- förutom potatisen.

Fyll vatten så att det precis täcker. Salta och koka under lock ca 10 minuter, tillsätt sedan potatisen och koka ytterligare i 15 minuter. Häll av spadet i en kopp. Blanda smöret med de kokta rotfrukterna, mosa dem och vispa sedan moset med en elvisp så att moset blir luftigt, tillsätt ev mer spad. Smaka av och tillsätt ev mera salt om det behövs.

RÅRÖRDA LINGON

Rensa och skölj bären. Låt de rinna av ordentligt. Lägg bären i en bunke och tillsätt sockret. krossa dem med en kraftig balongvisp eller liknande. Rör till sockret smält.

Lingonen kan förberedas i förväg.

UPPLÄGGNING OCH SERVERING

Lägg upp rulladerna på tallrikar med såsen, strö över den strimlade bladpersiljan och lägg en klick rårörda lingon samt rotfruktsmoset, vid sidan av.

Du har skapat en garanterat festmåltid. Ett gott rödvin till är inte att förakta.