Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Önsta Gryta

Rörpannkaka

Rörpannkaka
Här kommer ännu ett recept från den tid när rallare, kolare och skogsarbetare var i farten. Min mamma kallade rätten sluring vilket inte är riktigt sant men en variant av densamma är det.
Dess rätta namn bör vara rörpannkaka. Mina barn och barnbarn älskar den!

Recept;
Mjölk
Ägg
Vetemjöl
Salt
En nypa socker
Fläsk
Lingon

Gör så här;
Stek fläsket och slå upp det i något kärl som kan behålla värmen.
Skölj ur stekpannan för den bör vara kall när du börjar.
Blanda en vanlig pannkakssmet men tunn, drygt en halv mjölportionen som till vanlig pannkakan.
Häll smeten i stekpannan och ställ den på en platta med svag värme. Har du graderingen 1-6 gäller 2,an, vid skalan 1-10 Max. 4;an.

Nu börjar jobbet.
Börja röra i smeten direkt från det du har ställt stekpannan på plattan. Rör utan avbrott, smeten med en gaffel eller liknande redskap det som pannan tål. Efter hand kommer smeten att tjockna rör hela tiden. När värmen har gjort sitt och det börjar ”ploppa” i smeten skall du ha en slät massa liknande ett löst potatismos. Skulle Du under arbetet tycka att det verkar bli för tjockt späd med lite mjölk.

Rätten serveras med fläsk och lingon. Enligt gamla regeln är det sked och gaffel som gäller!
Tycker du om fett så är fläskflottet en fin krydda.
Lika gott som Raggmunk med fläsk prova….!