Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Önsta Gryta

Höstgryta på klövvilt.

Recept: Höstgryta på klövvilt. ”Älg rådjur vildsvin”

Baserat på 4 personer

  • Ca 8 – 10 hg kött
  • 2 st gula lökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 3 krossade enbär
  • Smör till stekningen
  • Salt och mald svartpeppar
  • 120 g svamp
  • 1,5 morot
  • 3 dl rött vin
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 liten färsk paprika
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 msk flytande honung
  • 1 msk torkad timjan
  • 2 dl grädde

Gör så här:

Putsa köttet och skär i ca 3 cm stora tärningar. Skala och hacka gula löken och vitlöken grovt. Krossa enbären. Bryn köttet och krydda med salt och peppar. Lägg över köttet i en gryta. Bryn svampen. Bryn lök och vitlök lätt. Skala och skär morötterna i bitar. Slå över vinet så att det knappt täcker köttet och tillsätt tomatpuré, paprikapuré, lök, vitlök, morötter, buljongtärning, honung, enbär samt timjan.
Låt alltsammans sjuda under lock ca 1½ timme eller till dess köttet är mört.
Späd med vätska vid behov
runda av grytan med grädde och svampen när ca 30 min återstår av koktiden.
Smaka av med salt och peppar.