Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Önsta Gryta

Klassisk räkcocktail

4 Portioner

Ingredienser

Räkcocktail

– 500 g oskalade räkor

– 7 cm gurka

– 4 gröna sparrisar

– 1 avokado

– 1 dl hackad isbergssallad

– 5 körsbärstomater

– 2 ägg

– färskpressad citronsaft från ungefär 1/2 citron

Garnering

– gräslök

– dill

– salt och peppar

Rhode Islandsås

– 1½ dl majonnäs

– 1½ dl gräddfil

– ½ dl chilisås av ketchuptyp

– 3 droppar tabasco

– 1 krm salt

– 1 tsk konjak, eventuellt

Gör så här

1.

Börja med att koka äggen, cirka 8 minuter. Skala räkorna, ställ sedan åt sidan.

2.

Såsen: Blanda alla ingredienser, eventuellt konjak, i en skål. Låt med fördel stå och dra i kylen en stund så alla smaker kommer fram.

3.

Skär av en bit av isbergssalladen och hacka i mindre bitar. Som till tacos ungefär. Dela körsbärstomaterna i kvartar och dela gurkan i mindre bitar.

4.

Dela, gröp ur och tärna avokadon. Skiva sparrisen i cirka 0.5 cm breda skivor. Spara den fina toppen och garnera med om du vill, eller skiva även den.

5.

När äggen svalnat, skala dem och dela i båtar.

6.

Uppläggning: Ta fram fyra fina mindre glas. Lägg salladen i botten, strö över gurka, avokado, körsbärstomater och sparrisbitarna. Lägg på två–tre äggbåtar på grönsakerna, lite åt sidan, ta sedan en liten näve räkor och lägg uppe på.

7.

Lägg en klick Rhode Islandsås så lite sås hamnar på räkorna och lite rinner ner mot grönsakerna. Toppa med pressad citronsaft, hackad gräslök och dill. Smaka upp med salt och peppar om så önskas.

Kockens tips

Om man föredrar att koka sparrisen går det även bra, men tänk då på att låta dem svalna innan servering