Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Torhamn

63. Skärgårdsturer med pensionatsgäster

Skärgårdsturer med båt för gästerna på Sibbaboda pensionat gjordes under 1950-talet och de var mycket uppskattade.

Utflykt i skärgården med gäster på pensionatet i Sibbaboda.

Utflykt i skärgården med gäster på pensionatet i Sibbaboda. Fotot tillhör Rolf Holgersson, Truseryd

Från början av 1920-talet och fram till 1965 drev Rut Håkansson en pensionatsrörelse på gården i Sibbaboda. Det började i blygsam skala, men utökades efterhand och som flest var det mellan 45 och 50 gäster som fick uppleva sommaren i östra Blekinge när den är som bäst. Mer information finns på hemsidan http://www.sibbaboda.com.

En aktivitet som var väldigt uppskattad var när man gjorde skärgårdsturer med båt runt i vår vackra skärgård. Detta var under de sista åren på 1940-talet och fram till 1955. Gästerna tog sig då antingen till Svanhalla hamn eller – om det blåste för mycket – till Torhamns hamn där de fick gå ombord på två båtar som kördes av Rolf Holgersson och hans far Harry Holgersson från Truseryd. Några olyckor hände aldrig, men Rolf berättar att det hände att passagerarna ibland hade lite väl brått att ta sig ur båten så när båten skulle läggas till vid kaj och alla ställde sig på ena sidan höll båten på att kantra.

Resorna tog större delen av dagen och gästerna hade kaffe och smörgås med sig som man intog på någon av öarna i skärgården. Framåt fem-tiden ville de vara hemma så de kom i tid till middagen på pensionatet.

Sammanställt av PRO Torhamns studiecirkel Rotbygd 2016.