Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Torhamn

30. Butiken i Steneryd

Butiken öppnades 1931 av Per Pettersson och sedan tog John Pettersson över den. Den drevs av Åke och Gertrud Eliasson från 1947 och de sålde den 1984. Deras son Bengt-Åke jobbade där också. De var mycket uppskattade, inte minst för deras service – de hade allting och det de inte hade tog de hem.

Åke och Gertrud Eliasson i sin affär i Steneryd.

Åke och Gertrud Eliasson i sin affär i Steneryd. Fotot ägs av Ingrid Larsson.

Det finns många historier om deras tjänstvillighet. Berit Gunnarsson berättade att det var en speciell sorts barnmat hon behövde och som inte fanns hemma eller i Torhamn. Åke körde upp till Jämjö och tog hem ett antal som han sedan sålde - till ett lägre pris än Jämjö.

Lena Olsson, som arbetade i affären, berättar om när en ”finare dam” kom in och ville ha galgar till sina kläder. Lena hade inte sett några, men Åke sa att det fanns visst. Han gick ner i källaren, flyttade undan några kartonger, öppnade ett skåp och där fanns det. Lena kunde sälja dem och kunden blev nöjd. Lena berättade också om när hon kom ner i källaren för att hämta varor och det satt några gubbar där. Det var några som hade fått lov av Åke att vara där och som satt på ölbackar och drack pilsner. Eftersom Lena inte visste att de satt där blev hon förskräckt varpå Åke kom ner. Han tyckte nog de suttit tillräckligt länge, så han räknade kapsylerna och sa till dem att gå upp i affären och betala för sina pilsner.

Efter dem tog Lars-Erik Andersson från Nättraby - som också körde varubil - över det tillsammans med sin fru Violet som förestod affären tillsammans med en annan dam, men det blev aldrig detsamma och affären las ner helt 1986. Efter det har det varit frisersalong i huset.

Berättat av Berit Gunnarsson, Lena Olsson med flera i februari 2014 och nedtecknat av studiecirkeln Rotbygd i Torhamns PRO.