Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Torhamn

42. Smedjan i Truseryd

Arbete i smedjan i Truseryd – firma Alfred Andersson – under andra halvan av 50-talet, berättat av Rolf Holgersson.

Firma Alfred Anderssons smidesverkstad i Truseryd.

Firma Alfred Anderssons smidesverkstad i Truseryd. Fotot hämtat från Sveriges Bebyggelse.

Under de hårda vinterkvällarna fick jag slipa cykelramar som Alfred bränt bort lacken på i ässjan. De var demonterade och rentvättade, för att sedan monteras ihop igen efter lackering.

Ibland fick jag hjälpa Alfred att slå med stora släggan när han skulle passa hjulringar till hästvagnar. Då gällde det att hålla samma tempo som Alfred och hålla släggan på rätt sätt. Jag fick också följa med Alfred och dra in vattenledningar i ladugårdar.

När jag hade gjort värnplikten fick Alfred och jag lasta släpen med diverse delar till vatten och avlopp, även radiatorer.

Jag minns en händelse. Vi hade lastat när Alfred kom på att de skulle leverera en cykel den dagen. Vi skulle till Säby och cykeln skulle till Orranäs. Vi lade cykeln uppe på lasset och band fast den. På vägen mot Jämjö mötte vi en röd och vit Amazon som hade lite för bråttom och hamnade i diket. Han som körde bilen kom ut och undrade hur jag körde. Vi hjälpte upp honom på vägen igen, det blev inga skador på bilen. Alfred som hade smedhänder tog honom i armarna och de händerna var nog inte goa att tas med; ”Kör som folk en annan gång” sa han. Jag såg hur Amazonföraren blev vit i ansiktet när Alfred nöp till. ”Jag kramade till så att han skulle känna det” sa Alfred. Föraren körde nog lite lugnare nästa gång han mötte oss.

Alfred var väl nästan först att ha bil här. Hans första bil var en Ford Eifel. Efter kriget bytte han till en Chevrolet årsmodell -39, sedan på 60-talet blev det en Opel Kapitän.

Berättat av Rolf Holgersson i Truseryd november 2014 för studiecirkeln ”Rotbygd” i PRO Torhamn.