Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Torhamn

41. Torhamns Trivselklubb

Det är torsdagskväll i Torhamn och telefonerna går varma. Nu börjar köandet. Det gäller att komma fram till Arnold Bergkvist eller Nisse Andersson för att få ett bord till lördagsdansen. Vi är nämligen betydligt fler medlemmar i klubben än det finns platser i gymnastiksalen.

Evert berättar om hur han en gång, när det var han som hade hand om bokningarna, blev rejält utskälld av en torhamnsbo för att det inte fanns platser över. Personen tyckte, att de inhemska skulle ha företräde.

Så har det blivit lördag kväll. Festkommittén har lagt eftermiddagen på att iordningställa: Bygga scen åt orkestern, bära bord och stolar och så vidare. Hemma har man packat fikakorgen med bredda smörgåsar, kaffe med mera. Orkestern spelar upp och dansen börjar. Det allra trevligaste med dessa danser är, att vi umgås över generationsgränserna.

Hemvändande torhamnsbor gör ibland gästspel hos oss. Roland berättar att han vid en annandagsdans lånade skor för av Lasse att kunna följa med och dansa. Morgonen efter, när han skulle lämna tillbaka skorna upptäckte han att han dansat sig igenom kvällen i en sko av varje sort. Vi undrar: Dansade Lasse i makarna till skorna?

TT-klubben startades upp på nyåret 1974 av ett gäng dansglada personer från Svanhalla och Truseryd. Ett 50-tal personer hörsammade kallelsen till ett möte med dans till skivspelare i Torhamnsgården. En styrelse bildades med Kjell Holgersson som ordförande, Arnold Bergqvist som kassör och Nils Andersson som sekreterare. Kvällen avslutades med dans till band mixade av Kjell.

De första gångerna träffades vi i Torhamnsgården, men snart var vi så många att vi flyttade över till skolans gymnastiksal. Nu hade vi också fått ihop en kassa som tillät att vi hade levande musik. Husbandet var Ljungeryds men ibland var den populära orkestern Stig Lorentz där. Sångerskan led av diabetes och ibland fick man fixa extra smörgåsar till henne.Vi träffades en gång i månaden under vinterhalvåret och snart var vi så många medlemmar att det blev kö till danserna. Inte alla kom med varje gång.

Inför julen började vi kvällen med julbord i Torhamnsgården. Alla minns Sigbriths hembakade biskvier. Husbandet hette länge Ljungeryds orkester både vid jul och på sommaren. Vi hade också julfest för barnen i mellandagarna.

Varje sommar ordnades en bryggdans. Till att börja med höll vi till i Sandhamns hamn. Dansbanan skyddades av höga staplar med fisklådor som vi lånade av trålarna.Orkestern huserade på flaket till Kjells lastbil. Senare flyttades sommardansen till Torhamn och blev en avslutning på Torhamns Marknad. Numera finns en fin dansbana byggd nere i hamnen och marknadsdagen avslutas fortfarande med dans.

Föreningen lever vidare om än mest i vilande tillstånd, och är en viktig part i Torhamns Marknad, där man bland annat steker och säljer sill.

Nedtecknat av Elsie Jonskog och Inger Lind oktober 2015 för studiecirkeln ”Rotbygd” i PRO Torhamn.