Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Torhamn

25. När kaminen på Filadelfia slängdes ut

Detta hände i början av 1950-talet när Rolf var ca 16 – 17 år gammal. Han berättar: Jag kom hemifrån på cykel och när jag cyklade längs vägen kom Birger Karlsson och frågade om jag skulle till Torhamn och om jag ville åka med.

Filadelfiahuset i Torhamn.

Filadelfiahuset i Torhamn. FOTO: Tommy Andersson

Målle Lindberg* var på Filadelfia i Torhamn och spelade dragspel och predikade. Jo, det kunde ju vara något, så jag åkte med Birger på hans motorcykel och vi körde till Filadelfia.

Det var fruktansvärt med folk och ingen möjlighet att sitta där inne utan vi och många andra fick stå nere vid väggen. Mitt under föreställningen ramlade kaminröret från taket ner på golvet. Gunnar Nilsson och Gustaf Andersson tog den tjocka filtmattan vid dörren och Gunnar hade en trenchcoat som dom också använde och så lyfte de ut röret. Sedan tog de kaminen och bar ut den med. Det är ju liksom en liten avsats där man går in och där ställde de kaminen.

Hur det var så gick jag och Birger ut och inte bara vi två utan flera andra för det är säkert eld i kaminen fortfarande. Vi gick ut och mycket riktigt brann det fortfarande i kaminen. Sedan frågade Birger om jag visste var vedboden fanns och det visste jag. Då gick vi och hämtade en säck med ved och stoppade in bitar i kaminen. Vi baxade kaminen lite så det inte skulle ta eld i väggen eller ryka in, men rätt som det var kom Målle* ut och när vi skulle lägga in ved skrek han: ”Glo inte in där, för satan finns där inne”. Birger öppnade luckan och tittade in och sa ”Nä, jag kan inte se han - det bara glöder därinne”. Målle* tittade på honom och så gick han in igen och fortsatte predika.

* OBS! Det finns olika uppfattningar om det var Målle Lindberg eller Jens Stenbeck som predikade den kvällen.

Berättat av Rolf Holgersson januari 2014 och nedtecknat av studiecirkeln Rotbygd i PRO Torhamn.