Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Torhamn

19. Livet på en gård i Truseryd

Denna bild är ifrån 1922 och visar min föräldragård i Truseryd. Den visar också lite av livet som det kunde vara på den tiden.

Arnold Bergqvists föräldragård i Truseryd 1922.

Arnold Bergqvists föräldragård i Truseryd 1922. Foto: Otto Bergqvist.

Min farfar Nils August Bergkvist med familj var ägare då och han står längst till vänster på bilden. Männen är klara att gå till logen med slagorna för att tröska de nyss hemkörda rågnekarna. I häckavagnen är det sonen John, som är hemma på permission från det militära, som håller i tömmarna till korna. Dessa fick även vara dragdjur. Hönsen är framme och letar efter spillda rågkorn från avlastningen. Kvinnorna på bilden är dottern Maj, fru Anna och dottern Sigrid.

Ladugården brann ner till grunden 1957 och det byggdes en ny och modern lada på annan plats 1958. Idag är gården betydligt större och drivs av fjärde generationen i släkten.

Nils August hade även en snickeriverkstad där han tillverkade björkfanerade möbler. Dessa möbler finns i många hem vida omkring. Till sin hjälp hade han sina fem söner så länge de fanns hemma. Två av dem for till Amerika men återkom efter flera år.

Berättat av Arnold Bergkvist i november 2013 och publicerat av PRO Torhamns studiecirkel Rotbygd.