Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Torhamn

51. Verksamheter i Torhamns socken, del 1

Torhamn har – förutom handelsbodar som beskrivs i annan artikel i Rotbygd – genom åren haft många verksamheter som bageri, mejeri och mycket annat. I tre olika dokument har vi samlat uppgifter om en del av dessa. Detta dokument (del 1) handlar om verksamheter som har med livsmedel att göra.

Interiör från mejeriet i Torhamn. Fotot bör vara taget ca 1910.

Interiör från mejeriet i Torhamn. Fotot bör vara taget ca 1910. Fotot ägs av Hedvig Pettersson.

Bageri
Det har funnits åtminstone två bagerier i Torhamn.

Elmer Gustafsson drev ett bageri i ett gårdshus i korsningen vid kyrkan mellan 1930 och 1945 och Torhamns bageri i närheten av dagens ICA-butik. Det senare fanns på 1920-talet och las ner ca 1975. Se även artiklar i Rotbygd.

Bryggeri
Fanns i början av 1900-talet i Grebbegården ungefär vid korsningen mot Yttre Park. Detta drev Sören Anderssons morföräldrar August Jonasson och hans hustru Charlotta. De bryggde svagdricka som August körde runt med häst och vagn och sålde. Det berättas att hästen kunde rundan så väl så när Augusts syster Hanna som bryggde marknadskarameller skulle upp till Kristianopel för att sälja karameller lånade hon hästen och skulle ta sig till marknaden, men hästen gick sin vanliga runda och Hanna hann aldrig till Kristianopel.

Café
Greta Nilsson (Kerstin Wallins mor) drev det under kriget. Hon kom hit med sin familj 1938 och startade serveringen som las ner före 1946. Det låg på fastigheten som idag heter Skeppnabbavägen 22. Greta hade också servering av korv, dricka, kaffe och kakor på dansställen runtomkring ex-vis i Ekhaga. Det fanns många militärer som var posterade runtomkring och de köpte dricka hos Greta. Försäljning av pilsner kanske man inte hade tillstånd för, men alla flaskor var bruna på den tiden. Greta la därför pilsnerflaskorna i en stor zinkbalja så etiketterna trillade av. Militärerna frågade därför alltid efter ”tvättade flaskor” eftersom de visste att då fick de pilsner.

Även Alma Berggren hade en caférörelse i mindre skala under hela 1940-talet och kanske längre. Det låg där Jämjövägen 11 ligger idag.

Manufakturaffär
Det fanns en affär i Torhamn i korsningen vid kyrkan där Jämjövägen 1 nu ligger. Den drevs av Måns Nilsson i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet och där sålde han tyger, kaffe och liknande varor. Evert Karlssons far Edvard berättade att där såldes kaffe i tre olika valörer – billigt, mellansort samt extra prima. På framsidan var det tre olika fack, men bakom var allt i samma låda. Då fanns inte malet kaffe utan bara hela bönor. Edvard och någon annan hjälpte Måns att fylla på nytt kaffe som kom i säckar på den tiden.

Den byggnad som innehöll affären låg närmare vägen än idag. 1980 flyttades huset 8 meter från vägen eftersom vägen skulle breddas så de större bussarna skulle kunna svänga i korsningen. Men det var andra gången huset flyttades. Måns Nilsson flyttade huset från Stora Rom redan 1895.

Mejerier
Det fanns ett mejeri i Torhamn. Det låg först där Sandhamnsvägen 45 nu ligger, men när det brann ner 1924 flyttades det till Truseryd och hamnade då närmare bönderna som levererade mjölk. Det las ner på 1960-talet. Se även artikel i Rotbygd.

Rökeri
Igång på 1940-talet och 1950-talet. Brinkman från Estland kom som flykting under kriget. Han rökte sill i rökeriet som ägdes av Bo Nedin. Rökeribyggnaden finns kvar nere vid hamnen men är idag fritidshus. Det är det lilla vita stenhuset alldeles intill Samhällsföreningens vandrarhem Tärnan.

Uppgifterna är insamlade av studiecirkeln Rotbygd i Torhamn 2014-2015.