Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Torhamn

11. Möckleryds skola i slutet av 1950-talet

Skoldag för årsklass 5 och 6 i Möckleryds skola. Ett par dussin livliga skolbarn samlas på skolgården. Några har cyklat, andra åkt buss och en del kanske t.o.m. har promenerat. Svea Hallengren har tidigt eldat i kaminen för att barnen ska slippa frysa. Svea städar också lokalen efter dagens slut.

Möckleryds skola som byggdes 1919.

Möckleryds skola som byggdes 1919.

Snart kommer folkskollärare Ruben Petersson gående från lärarbostaden strax intill och dagen för klass 5-6 tar sin början.

Inne i korridoren står barnen uppställda på rad. Där finns också det enda tvättstället placerat. Är man törstig dricker man från en liten fontän och där tvättas också både målarpenslar och händer. Någon inomhustoalett finns inte. Ovanför tvättstället finns en tavla med texten: ”Missbruka icke Guds namn. Svär icke! Att svärja är bevis på bristande kultur och bildning”.

Väl inne i skolsalen börjar dagen med psalmsång och bön. Ruben spelar på tramporgeln. Det gör han ofta. Julsånger och andra sånger där barnen skrivit av texterna från svarta tavlan blandat med kända klassiska stycken.

Så förflyter dagen med olika skolämnen. När vädret så tillåter utövas friidrott i form av höjdhopp, längdhopp, 60 m löpning och kast med liten boll. Ibland spelas handboll eller fotboll – allt på grusplanen bakom skolan. En av Möckleryds lövängar tjänar som brännbollsplan, någon gymnastiksal finns inte.

Det finns inte heller någon matsal eller skollunch. Barnen äter sin medhavda matsäck sittande i korridoren. Där finns en bänk längs med väggen men den räcker inte till alla, utan många sitter på golvet med sina smörgåsar. När vädret tillåter sitter man gärna utomhus.

På hösten samlas det kastanjer från det stora kastanjeträdet på skolgården. Det händer att det smäller i kaminen när någon kastanj letat sig dit.

Ibland tar Ruben med eleverna ut i skogen, både för naturiakttagelser och för lek. Under vintern åks det skridskor på en kurra någon km från skolan. Det är oftast gummistövlar och halvrör (skridskor som spänns fast på stöveln) som gäller.

Någon gång under läsåret gör överlärare Ekberg tillsammans med prosten Knutsson klassrumsbesök. Då reser sig alla elever käpprätt upp för att hälsa. Alla känner nog att nu gäller det att visa sig från sin bästa sida.

Att vara elev hos Ruben Petersson är en härlig tid. Han är verkligen i framkant när det gäller modern pedagogik. Vi har grupparbeten och gör då bl. a. manuella arbeten i form av kartor av egenhändigt tillverkad pappersmassa (tidningspapper och tapetklister). Vi tränas att redovisa våra arbeten för varandra. De som är intresserade av engelska stannar en gång i veckan kvar två lektioner för engelskundervisning.

Ofta ser man Ruben sittande på huk bredvid någon elev där det behövs lite extra stöd och hjälp för att hänga med.

Ruben Petersson blir så småningom rektor för hela Jämjö rektorsområde och deltar därmed vid Jämjö högstadiums uppbyggnad. Han verkar i Jämjö fram till pensioneringen.

Berättat 2013-11-05 av Ann-Margret Mattsson, Kerstin Nilsson, Evelyn Olsson och Inger Lind i Torhamn och publicerat av PRO Torhamns studiecirkel Rotbygd.