Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Torhamn

34. Gunnar Olssons affär i Truseryd

I Truseryd fanns samtidigt två livsmedelsaffärer, Nils Johansson drev den ena och Gunnar Olsson den andra.

Gunnar Olssons affär i Truseryd.

Gunnar Olssons affär i Truseryd. Fotot ägs av Mia Johansson.

Gunnar Olsson öppnade sin affär ca 1935. Tillståndet beviljades 1934 och löd enligt följande:

Sedan det härstädes förda handelsregistret denna dag intagit anmälan därom, att Gunnar Herbert Olsson ämnar inom Torhamns socken idka handel under firma ”Gunnar Olsson speceri- och diverseaffär”, har bemälde Olsson anmält, att han ämnar i sin handelslokal å fastigheten Truseryd n:r 3 i nämnda socken idka försäljning av dels eldfarliga oljor av första och andra klassen och för sådant ändamål där innehava handelsförråd av på en gång högst 75 kilogram bensin och 750 kilogram fotogen eller astralolja, dels ock giftiga ämnen av andra klassen i enlighet med bestämmelserna i Kungl. Giftstadgan den 7 december 1906.

Härom länder detta till bevis; åliggande det Olsson att i avseende å rörelsens bedrivande och varornas förvaring ställa sig till noggrann efterrättelse bestämmelserna i ovannämnda stadga ävensom i Kungl. Förordningen den 7 oktober 1921 angående eldfarliga oljor.

Karlskrona å landskansliet den 9 augusti 1934.

På tjänsten vägnar undertecknat av Folke Holmberg

Stämpelavgiften var 2 kr och 50 öre

Fastigheten uppfördes 1934, tillbyggdes 1941 och moderniserades 1946. Gunnar Olsson köpte fastigheten 1934 av Elina Pettersson. Båda butikerna hade ungefär samma sortiment och troligen handlade byborna i båda butikerna. Här kunde man ibland se i skyltfönstret Harry Holgersson sitta i en stol och röka sin pipa.

I samband med julskyltningen blev det storstädning och det putsades och mejades överallt. De sista dagarna innan skyltsöndagen hade man lagt ut papper på de nyskurade golven för att de inte skulle smutsas ner och skyltfönstren var täckta så ingen skulle kunna se i förväg hur man dekorerade där.

Någon gång på 60-talet jobbade Birgit Holgersson och Rut Sandin i varsin av de båda affärerna i Truseryd och då sommargästerna dök upp var det en dam från Karlskrona som hade en sommarstuga i Truseryd som alltid kom några minuter över ett på lördagen och skulle ha dagsfärskt bröd. Damen hade nära till affären, hon visste mycket väl att affärerna stängde kl ett på lördagarna och att just lördagar fick man inget färskt bröd till affärerna.

En lördag bestämde sig Birgit och Rut att de skulle ge damen en läxa. Klockan närmade sig ett och som vanligt kom hon klivande mot affären. Prick kl ett vred båda flickorna om låset i dörrarna och gick ut på resp. lager för att slippa höra henne rycka i dörren. Damen fick gå och knacka på köksdörren hos handlaren i den ena affären och flickan som låst dörren fick gå och betjäna sommargästen.

Historien förtäljer inte om damen lärde sig något eller om hon kom klivande ett par minuter för sent nästa vecka också.

Snus gick det åt mycket förr i världen och affärerna fick hem snuset i tvåkilosförpackningar som sedan skulle vägas upp i små papperspåsar á ½ eller kanske 1 hg till kunderna. Flickorna i affären tyckte inte om lukten på snuset, så det var att hålla paket och påse så långt ifrån sig som man kunde. När ”pristagarna” fått sitt snus kunde de sätta sig på stolarna innanför dörren och ljuga en stund innan det bar av hemåt igen. Då fick man även sitta inne i affären och röka sin pipa. Det var andra tider det.

Butiken las ner ungefär 1969, men ägaren bodde kvar där flera år efter.

Enligt Marie-Louise Johansson i mars 2014 samt uppgifter från ”Sveriges bebyggelse, del V”. Sammanställt av studiecirkeln Rotbygd i Torhamns PRO.