Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Torhamn

32. Torhamns hamn på 1950-talet

Under 50-talet sjöd Torhamns hamn av verksamhet. Här fanns en fiskberedningsindustri – Anglerts Fiskexport. Den var första anhalten för den fisk som landades i Torhamn.

Fiskebåten Molly i Torhamns hamn.

Fiskebåten Molly i Torhamns hamn. Kortet ägs av Inger Lind.

Förutom denna fanns vid den här tiden ett rökeri och en lådfabrik som tillverkade fisklådor till bland annat rökeriet, fiskeindustrin och de trålare som hade Torhamns hamn som hemmahamn. Fabriken ägdes och drevs av Nils Jakobsson.

Gunnar Toreström minns:

”I lådfabriken sågades allt virke som skulle användas vid lådtillverkningen. Sågspånen kunde hämtas för att användas vid eldningen i sågspånspannorna. Det minns jag speciellt, eftersom jag fraktade hem sågspån på en cykelkärra!

Det spikades även lådor på andra håll i byn, böcklinglådor till rökeriet och filélådor till fiskeindustrin. Färdigsågat virke kunde hämtas hos respektive inrättning i hamnen och sedan spikades lådorna ihop hemma vid någon av byns snickarbänkar. Vid leverans blev lådorna avsynade, inga spikar fick sticka ut. Felaktiga lådor fick man inte betalt för, utan dem fick man ta hem igen och rätta till. För godkända böcklinglådor var förtjänsten 2 öre styck och för de större lådorna 10 öre.”

Doe byggde också ett fryshus intill fiskaffären. Där inrättades frysfack som hyrdes av torhamnsborna innan det fanns frysboxar i varje hem. Jag minns med fasa känslan i maggropen när man blev skickad ner för att hämta något i frysen. Även om man var två var det riktigt olustigt när den tunga dörren gick igen bakom en och man jobbade garanterat snabbt i kylan för att med darrande knän ta sig ut i värmen igen.

Gunnar minns också:

”I utrymmet mellan byggnaderna maldes fiskrenset till minkmat. Där kunde man också se en och annan riktigt stor och fet råtta som någon snabbt och vant spolade över kajkanten med vattenslangen.”

Trålarna lämnade, i alla fall sommartid, hamnen vid tvåtiden på natten och kom tillbaka vid samma tid på dagen. Då kunde man köpa sill uppmätta i kast (4 sillar). 20 kast blir f. ö. en val. Ett av många fina sommarminnen är när vi, efter att ha hjälpt till med rensningen, satt på mormors förstutrapp och åt nystekt sill så fort hon hann steka.

I hamnen fanns också tullens kustbevakning med sin båt. På posteringen var minst tre man anställda.

När simskoleeleverna skulle ta högre märken fick hamnen tjänstgöra som bassäng. Vi hoppade från fyren och gjorde både djup- och längddykning i hamnbassängen. Så fick vi våra magistermärken.

Berättat av Inger Lind i Torhamn februari 2014 och nedtecknat av studiecirkeln Rotbygd i Torhamns PRO.