Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Rönnby

Julavslutning 5 december 2023

Uppskattat julbord på Utvreta

En sprakande kyla som visar minus 15 grader och ett täcke av snö har svept in över Västerås när drygt 50-talet pensionärer från PRO Rönnby beger sig iväg på sin årliga julresa. Destinationen är bestämd sedan tidigare nämligen restaurang Petterssons i Utvreta, som ligger på landet ett par mil från Rönnby Centrum där bussresan startar. Bussen rullar fram i det vintriga landskapet och för många är det här en återkommande höjdpunkt och en chans att knyta starkare band med sina kamrater från PRO Rönnby.

Vid ankomsten till den pittoreska julbordslokalen möts pensionärerna av doften av traditionella svenska julrätter och den varma atmosfären av julpynt och levande ljus. Det dignade julbordet är dukat med allt från olika sill och laxrätter, köttbullar, Janssons frestelse och självklart den traditionella julskinkan. Pensionärerna slår sig ned vid sina bord och glädjefyllda samtal, skratt och nostalgiska berättelser flödar runt borden. Samtalen kretsar mycket kring hur god julmaten är och att personalen är hjälpsamma och serviceinriktade.

Under måltiden var det sedan dags att sjunga julsånger där systrarna Majlis Wretholm och Vivi-Anne Nordmark ledde allsången. Men de båda systrarna framförde också en egen julvisa som deras mormor sjungit för dem sedan de var barn och det var mycket uppskattat.

När dagen går mot sitt slut och pensionärerna återvänder till bussen, är det tydligt att dagens julresa har varit en fullträff. Mätta, glada och fyllda av julstämning har de skapat ännu ett minne att bära med sig in i det nya året. För PRO Rönnbys pensionärer är det inte bara en resa för att äta julbord – det är en resa för att skapa gemenskap i vinterkylan.

Text: Gerd Olsson

Foto: Anette Tallberg