Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Samorganisation Malmö

Rapport från CPR möte 12 maj 2022

Demensvården

Runt ettusen tusen äldre med demenssjukdom bor på ett särskild boende. Över tretusen äldre med demenssjukdom bor hemma.

Så är fördelningen i Malmö – en tredjedel på äldreboende, tvåtredjedelar i sitt hem, med hemtjänst.
Tänk då att vi äldre är dubbelt fler inom några år, och vi lever allt längre. Det är inte svårt att inse att kraven på demensvården bara ökar!

Det var utgångspunkten till att Centrala Pensionärsrådet senast diskuterade demensomsorgen i Malmö.

Handlingsplan

Denna omsorg en väldigt tung bit för alla som jobbar i hemtjänsten! När staden slogs ihop till en enda äldreomsorg – inte olika i stadsdelarna – gällde det även demensvården. Det var protester när bra team lades ned; målet var en mer jämn och likvärdig vård för alla. Det har följts upp av en handlingsplan och en strategi för stödet till anhöriga.
Det handlar om tydliga arbetssätt, att säkra rätt kompetens, att ha bra lägenheter på särskilda boenden och mycket kring hemtjänst, dagverksamhet och stödinsatser.

Kvaliteten viktigast

Anna Friberg, chef för hemtjänsten, betonar, att de anställda gör 15.000 insatser varje dag.
- Allra viktigast är medarbetarnas kunskap, kompetens. De lägger ner ett enormt arbete som kommer de äldre till del.
Det sker stora utbildningsinsatser till specialiserad demensvård, men hon såg även faromoment, som att personalomsättningen är stor. Och personalfrågan är helt central… det är få områden där sambandet mellan en god arbetsmilj, bra anställningsvillkor och en säker kvalitet på arbetet är så tydliga.

Från PRO ställer vi frågan vilka politiska incitament krävs för att stärka demensvården framöver?

Klart är, att det största faromomentet gäller ekonomin, när politikerna avsätter för litet medel till det som är äldres både räddningsplanka och trygghet i samhället. Det går ut över både äldre och anställda.

Budget 2023

I juni spikar Malmös fullmäktige budgetramarna för 2023. PRO:s uppgift är att trycka på för att äldreomsorgen ska få mer. Det gjorde vi nu och det får vi säkert återkomma till.
Äldreomsorgen har under allt för lång tid varit eftersatt, nu krävs stora satsningar. Inte tvärtom! menar vi.
Annars riskerar en del av arbetet i Malmö för en bättre demensvård att gå om intet!
Eller som hemtjänstens chef sa: - Det är kvaliteten som ska styra äldreomsorgen, inte ekonomin.

Kompetens

Hur då bygga förtroende med en dement äldre i omsorgen?
Pia Hesselroth Tegel, chef för demensomsorgen, betonade speciellt utbildning av vårdpersonalen. Det är A och O för att skapa en fungerande vardag för demenssjuka äldre; att de anställda är specialutbildade och jobbar i egna team med gemensamt arbetssätt, uppföljning och utvärdering.
Christina Hansson Ravanelli ansvarar för specialutbildning av demenssjuksköterskor och Silviasystrar, en vidareutbildning för undersköterskor och biståndshandläggare. Målet är att all personal är utbildad i BPSD; ett register att följa för ett mer personcentrerat arbetssätt som kan kvalitetssäkras.

Anhöriga

Demens kallas ”de anhörigas sjukdom”! Och ja - att vara anhörig till en demenssjuk förändrar livet. Anhöriga behöver råd, stöd och kunskap, och veta vilka rättigheter man har. Ansvaret är det offentligas, men anhöriga ändå drar ett så stort lass och hamnar lätt i en krissituation.
Vi vill minska anhörigas börda, men detta är läget – utan anhörigas insats står sig samhällets (Malmös) omsorg slätt! Därför går utbildning av anställda hand i hand med anhörigstrategin.
Där finns en palett av insatser: dagverksamhet på mötesplatserna för dem som bor hemma (inte samma som daglig verksamhet för funktionshindrade), avlastning för anhörig i hemmet (12 timmar gratis per månad), växelvårdsplatser på korttidsboende, information och samtalsstöd av anhörigkonsulent. Det byggs nu på med informationsblad, digitalt stöd, checklista när någon flyttar till särskilt boende mm.
Allt det ska skapa ett gott liv för den demenssjuke och en god arbetsmiljö för personalen. Men det tar tid att ändra arbetssätt och satsningar nu ska garantera att Malmös demensvård hänger med när den tunga boomen av äldre äldre är här, om några år. Men som sagt, den största utmaningen är ekonomin och att folk vill jobba med omsorgen av dessa äldre.

68 för Fixar-Malte

En insats är Fixar-Malte som hjälper äldre med IT i hemmet. Där har gränsen varit 75 år, men nu sjunker den. Framöver är gränsen 68 år.
Malmö stads hemsida, fixartjänst Länk till annan webbplats.

Text : Susanne Björkenheim