Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Samorganisation Malmö

Undersköterskeuppror 3 november 2023

Manifestation på Gustav Adolf Torg

En vård och omsorg att lita på

PRO stöder Undersköterskeupproret, som undersköterskor skapat för att stärka kampen för en vård och omsorg värd namnet

Så när Usk-upproret hade manifestation på Gustavs talade både PRO Samorganisationens ordförande i Malmö Preben Andersson och Olga Krivtsova från Kommunals sektion för vård och omsorg och krävde att det måste vara slutsparat på välfärden.

Det gjorde även Mia Christensson, usk i nattpatrullen, som talade för upproret.

_ Äldrevården är i en öppen kris! Det drabbar äldre och oss anställda. Det är en klump i magen varje dag när vi ser och känner bristen på resurser och personal. Och ytterligare nya sparplaner som hotar innebär att vi inte kan ge äldre den bra vård och omsorg ska ha. Men regeringen vänder ryggen till och vägrar ge välfärden mer resurser.

Här ett utdrag av Prebens tal, som mottogs med bra applåder i höstrusket.

Ordförande Preben Andersson PRO

Ordförande Preben Andersson PRO

_ Vi i PRO bevakar och påverkar välfärden. Vi kräver mer resurser, bättre läkemedelshantering, ökad samverkan mellan olika vård-och omsorgsgivare, bättre pensioner och att tandvården ska ingå i högkostnadsskyddet.

_ Det är inte så länge sedan pandemin lamslog oss och avslöjade hur skört vårt vårdsystem är. Personalbrist och så stressande arbetsförhållande för de vårdanställda. Det är inte rimligt att omsorg skall bedrivas med för lite personal och sådan brist på resurser.

_ Vi är i början på en massiv infarkt av hela vårdkedjan. Men regeringen tycks avmätt ointresserad. För PRO är sjukvård och bra äldreomsorg viktigare än sänkt skatt på snus, höjt rot-avdra för rika och nya jobbskatteavdrag. Regionerna behöver mer pengar från staten och de behövs nu.

_ Framtiden ser verkligen mörk ut. Alla har vetat att priserna stiger också för regionerna och alla, även finansminister Elisabeth Svantesson, vet att regionernas intäkter inte räcke. De går med underskott, tillsammans på totalt 17 miljarder bara i år. Nästa år blir det ännu värre. Vi är på väg in i ett nytt klassamhälle.

_ PRO kräver mer personal i vården och hemtjänsten och att de får rimliga löner och arbetsmiljö och tid för återhämtning.

_ Äldreomsorgen kräver en bra och kompetent personal med bra utbildning, bra lön och bra arbetsvillkor är. Mår personalen bra så mår de gamla och sjuka bra, slutade Preben.

Text & Foto: Susanne Björkenheim