Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Samorganisation Malmö

Rapport från CPR 23 februari 2024

Malmö sparar bort
korttidsboenden

Äldreomsorgen är underfinansierad sedan länge, det vet alla. Ändå ska Malmö spara ännu mer– då försvinner korttidsplatser.
Det är en del av budgeten för Hälsa, Vård och Omsorg (HVO) i år, och berör korttidsboendena på Lundavägen och Söderkulla.

Korttidsboendet är där en äldre person hamnar när man är medicinskt färdigbehandlad på sjukhuset, men inte tillräckligt bra för att klara sig hemma. En mellanstation, som nu bantas ner, när först regeringen snålar med statsbidragen till äldreomsorgen och kommunen kontrar med ”effektiveringskrav” på en procent.

Centrala Pensionärsrådet (CPR) ville ha besked om äldreomsorgens budget för 2024.

Vi visste att direktivet från Malmös ledning var att klimatomställningen, välfärden och jobben skulle ha det minsta sparkravet - minus 1 procent. En del av det först nu ut i verksamheten, till korttidsboendena och HVOs ekonomichef Annika Rausin förklarade hur man kom fram till beslutet.

 

_ Vi har en obalans mellan antalet platser i egen regi och äldres rätt att få korttidsboende.
I klartext står flera korta platser tomma, en minus beläggning. Och behovet har minskat snabbt. Ännu 2019 hyrde man 240 platser hos privata, 27 procent av alla korttidsboenden. Nu är de privata helt borta.
För 2023 budgeterade man med 158 platser i egen regi, men använde bara 132 platser. Och tomma platser kostar!

Obalans
Äldre kan hoppas på fler vårdande händer, men för kommunen gäller det att ha balans, dvs att antalet platser räcker för att garantera en äldre rätt insats. CPR fick en bild av läget:

För särskilda boenden (vårdboenden) är antalet privata platser högt, 1870 platser eller 24 procent, så Malmö är beroende av att köpa privata vårdboenden.

På de egna boendena var beläggningen 93 procent början av 2023 och en aning bättre vid årets slut, 94 procent. Det närmar sig balans.

I hemtjänsten är antalet beviljade timmar på ett år ganska konstant, man budgeterade för 162 168 rimmar och använde 160 786 timmar. Så man hade kunnat vara en aning mer tillåtande.

Dagverksamheten är i obalans – av budgeten användes 95 procent, men närvaron var endast 65 procent. Färre deltar, trots att man beviljats det. Därför pausas en dagverksamhet.

Varför?
Mest tomt (= obalans) är på korttidsboendena, därför skärs var fjärde plats bort på Lundavägen och Söderkulla. 11 nya öppnas på andra boenden, men frågan är varför just de korta platserna står tomma?

En förklaring är att sjuka äldre behöver mer vård – då är det vårdboende som krävs, inte korttid. En annan att sjuka äldre ska vårdas i hemmet, med mobila team från vårdcentralen som åker hem till dem och mer hemtjänst. Det kommer vi att känna av mycket mer framöver, men vilken obalans det skapar, när hemmet blir ett blandat vårdboende och sjukhus, återstår att se. Frågorna fler än svaren idag.

Hyrpersonal
Men största obalansen i HVO:s budget är i hemsjukvården, där man friskt (!) tar in hyrsjuksköterskor. Där är det raka kravet att minska extern bemanning.

Även Malmömodellen – det speciella sättet att dela äldreomsorgen i sex stadsområden med ett bestämt antal timmar och hur många anställda som ska stå för omsorgen där – har obalans. Bara ett av områdena klarar uppdraget, sett till målen. Modellen ska ge den äldre och hemtjänstpersonalen rätt att själva lägga upp vad de gör med biståndet och arbetssituationen, men är grundbemanningen för snäv sker det inte!

Vi frågade vilket lägsta antal heltidsanställda per äldre man räknar med, men fick svaret, att budgeten inte räknar det.

PRO menar att äldreomsorgen behöver mer pengar, för att få trygg kvalitet för äldre och anställda, speciellt när antalet äldre ökar stort de kommande åren.

Och vi såg, att det saknas en egen budget för grundutbildning av vårdpersonal, utöver de miljoner till äldreomsorgslyftet som staten står för. De styrandes löfte att slopa minutscheman syns heller inte i budgeten.

Text: Susanne Björkenheim
Foto: Ingrid Mardell