Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Samorganisation Malmö

Rapport från CPR 2 juni 2023

Sekreterare Lotta Fröding STK ser till så tekniken fungerar under mötets gång.

Ilona Holmgren STK sekreterare och Lotta Fröding STK ser till så att tekniken fungerar vid dagens CPR - möte

Ilona Holmgren STK sekreterare och Lotta Fröding STK ser till så att tekniken fungerar vid dagens CPR - möte

Nio mobila team

Framtidens sjukvård ska ske hemma hos oss!
Det är en del i den stora förändring som vården av sjuka äldre nu stå inför. Och Malmö visar framfötterna genom att vara först i landet med nio mobila team med läkare, som kör hem till en sjuka äldre och bedömer vårdbehovet där. Så kan äldre undvika påfrestande transporter, lång väntan på akuten och eventuell inläggning på sjukhuset.

Pia Nilsson, enhetschef på Hälsa, Vård och Omsorg, informerade på senaste Centrala Pensionärsrådet (CPR) om hur långt Malmö kommit i ” Nära vård” – så kallas det, och förklarade grundtanken så här:

_ Vi flyttar fokus från organisation till person och samordnar regionens och kommunens insatser kring den äldre.

Omsorg och bistånd från hemtjänsten kompletteras med sjukvård när det så krävs, med ett gemensamt ansvar. Teamen är multiproffs, och utgår från din vårdcentral, som ska samordna vården och har ett helhetsansvar för den äldre. Det kräver en samordnad individuell planering SIP, att vårdcentralen och hemtjänsten samt den äldre själv med anhöriga, gemensamt lägger upp insatser.

Men en sammanhållen journalföring mellan kommun och region, som det är lag om sedan årsskiftet, är ännu inte på plats i Skåne.

Brist på vårdplatser

Nära vård-strategin är tydlig: primärvården (= vårdcentralen) är navet och vårdplatsen flyttas till vårt hem, och samordnas med hemtjänsten.

Samtidigt rapporterar dagstidningar att det saknar 400 vårdplatser på sjukhusen i Skåne. Det är inte sängar det är brist på – det saknas sjuksköterskor och undersköterskor! Då är ett sätt att råda bot på vårdplatsbristen att flytta hem till den äldre och samköra sjukvård och hemtjänst där.

Och visst - nya digitala lösningar, enklare behandlingsmetoder, nya läkemedel gör det möjligt att ha mer sjukvård i hemmet. Det kan vara bra för kroniskt och multisjuk äldre och öka tryggheten, sedan klarar många nog inte att snacka med doktorn via en pekplatta och själv rapportera in blodtrycket, så det finns en gräns. Från PRO sa vi att det måste vara den äldres val. Vill jag vårdas hemma!

Och det finns farhågor. Vill läkare från sjukhusen verkligen flyttar ut till vårdcentralerna? Kan det leda till att mer sjukvårdsinsatser läggs på hemtjänsten? När och hur klassas mitt hem som en vårdinrättning? Ännu mindre social gemenskap för ensamma äldre? Hur kvalitetssäkra insatserna? Finns det kompetens personal?

Är det ett sätt att spara pengar på sjukhusen? Pia Nilsson förstod frågan, mot bakgrunden att de skånska sjukhusen har ett sparkrav på över två miljarder, en ofantlig summa, men intygade att här gäller att trygga en bra vård av sjuka äldre.

Mer än en miljon äldre behöver vård från flera håll, så tanken är bra. För PRO:s del sa vi att vi ska bevaka utvecklingen i Malmö och vara äldres ögon och röst, bland annat via vår roll i CPR.

Hemtjänstindex

Hur mäter man kvalitet i hemtjänsten? Det görs olika nationella index – Socialstyrelsens, Senior-Alert, Kolada med fler. Nu har en pensionärsorganisation, SPF, startat sitt eget index. Det fick vi information om på CPR.

Med på länk under mötet Peter Söderman och Håkan Tenelius som talade om bakgrunden till Hemtjänstindex och målet med indexet.

Med på länk under mötet Peter Söderman och Håkan Tenelius som talade om bakgrunden till Hemtjänstindex och målet med indexet.

SPF har med stöd av forskare, experter från kommuner, privata hemtjänstföretag och egna medlemmar byggt ett system att kolla alla kommuners hemtjänst och presentera en rankinglista. Grunden är kommunernas och de privata bolagens egna data, som ett forskningsinstitut (RISE) sammanställer.
Den första granskningen skedde kring fyra områden: biståndshandläggning, utförande, stöd och utveckling och information (bl a kommunernas hemsidor).
_ Nu har vi den första rankingen av alla 290 kommuners hemtjänst. Med den kunde SPF utse Gnosjö till Årets hemtjänstkommun 2022. I höst sammanställer vi en ny lista, informerade ansvariga på SPF, Peter Söderman och Håkan Tenelius.
_ Så kan alla se hur bra den egna kommunen är på hemtjänst och vad som inte är bra och kommunen kan vidta åtgärder.
Av Sveriges 290 kommuner lär 50 ha avtal med SPF om samarbete utifrån indexet.
Från PRO:s sida betonade vi, att alla kritiska röster behövs för att lyfta äldreomsorgen och pressa fram mer resurser till den och förbättra kvaliteten.
Men indexet får kritik, bl a från forskare i Lund. Det skiljer inte på offentlig och privat hemtjänst och kan gynna kommuner som antagit LOVen, dvs privatisering. Det kan få kommuner att satsa på fel saker. En kommun med den verksamhet som indexets beställare (SPF) gillar kan hamna högt i rankingen. Det kan ge oönskade följder genom att en kommun fokuserar på att förbättra det som mäts för att få högre poäng och samtidigt försummar andra viktiga mål.

Låg ranking för Malmö

Malmö har plats 255 på listan, av 290 kommuner. Inget bra resultat! Är det rättvist?
Det kan vi undra…. när det som Malmö just nu satsar på i äldreomsorgen - att öka antalet anställda i hemtjänsten rejält och att slopa minutstyrningen – inte finns med i rankingen. Det är saker som höjer kvaliteten för både äldre och anställda.

Nedan hur de skånska kommunerna hamnar i SPF-indexet:

 

Bjuv 19, Lund 32, Östra Göinge 45, Sjöbo 62, Simrishamn 106,

Kävlinge 109, Bromölla 117, Skurup 118, Höganäs 136, Hässleholm 137, Kristianstad 157, Trelleborg 164, Tomelilla 173, Ängelholm 174,
Helsingborg 188, Vellinge 190, Eslöv 197, Ystad 208, Staffanstorp 218,
Båstad 223, Örkelljunga 224, Höör 228, Malmö 255, Landskrona 257,
Klippan 267, Åstorp 274, Perstorp 279, Svalöv 282, Hörby 284, Burlöv 286,
Lomma 287.

Andra mätningar ger andra siffror för Malmös äldreomsorg. Kanske är det att man får vad man ber om? Eller…?

Text: Susanne Björkenheim
Foto: Ingrid Mardell