Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Samorganisation Malmö

Rapport från CPR- Trebymöte 18 maj 2022

Köpenhamn - Fredriksberg Äldreråd och CPR Malmö

Trebymöte Köpenhamn 18 maj 2022

Trebymöte Köpenhamn 18 maj 2022

Släpp hemtjänsten fri

… heter det stora projekt som äldreomsorgen i Köpenhamn nu arbetar med.

Formand Kirsten Jensen

Formand Kirsten Jensen

Pensionärsråden i Köpenhamn, Fredriksberg (en liten kommun mitt i ”storbyn”) och Malmö träffas varje år till ett Trebymöte och informerar varandra om satsningar i äldreomsorgen. Denna gång var Köpenhamn värd och de har två stora projekt på gång: nya trygghetsboenden och ”Slip hemmeplejen fri.

 

V, Centerchef Nanna Skriver

V, Centerchef Nanna Skriver

Det är ett jätteintressant projekt med självstyrande team i hemtjänsten i två stadsdelar: Guldbergs Have på Norrebro och Sundsparken på Amager.
_ Med väsentligt bättre kompetens och ett större spelrum för de anställda kan vi tillsammans med den äldre både möta deras önskemål och behov och använda våra resurser bättre, säger projektchefen Nanna Skriver.
Självstyrande arbetslag planlägger själva arbetstiden och insatserna tillsammans med de äldre, så skapas även bättre arbetsglädje i hemtjänsten.
Mycket vilar på att de har rätt kompetens. Då kan de leverera bra kvalitet i omsorgen, arbeta effektivt, garantera de äldres rättssäkerhet och kommunens ekonomi. Den största utmaningen är att rekrytera och utbilda personal.
Vi känner igen tankarna…. kanske föreslå att äldreomsorgen gör ett studiebesök över bron…. nu när stressande minutscheman ska bort och ett nytt arbetssätt in även i Malmö.

Peder Blom, Fredriksbergs Äldreråd

Peder Blom, Fredriksbergs Äldreråd

Trygghetsboende

Det andra stora projektet rör trygghetsboende, som Köpenhamn nu satsar på. Definierat för ensamma och otrygga äldre över 65 år, som inte trivs att bo ensamma men heller inte vill in på ett särskilt boende.
Enligt växer efterfrågan, men kolliderar med att det tar lång tid att bygga fler och erbjuda äldre ett trygghetsboende. Att flytta in är biståndsbedömt.
Deras trygghetsboenden ska ha ett boenderåd, där äldre är med i planering och verksamhet och de inför en ny utbildning av hemtjänstpersonal till boendena.
_ Det skapar en viss förvirring att det både är ett äldreboende (bara äldre) och ett trygghetsboende (självständigt), men det arbetar vi med.
Även här känner vi igen tankarna…. Trygghetsboende är något PRO krävt i Malmö en lång tid – både biståndsbedömt och där man kan flytta in utan behovsprövning.

Mer inflytande

PRO kräver mer inflytande för pensionärsråden – där har danskarna nått längre. Deras råd är lagstadgade, våra är det icke, därför saknas det pensionärsråd i flera skånska kommuner.

Vi jobbar med samma mål på bägge sidor av sundet: att lyfta äldres frågor, även de anställdas villkor och vara ett remissorgan, men två andra stora skillnader finns:

  • i Danmark ska råden säga sitt om äldreomsorgens budget innan den spikas; vi får information när budgeten är klar.

  • och de danska råden är valda i öppna demokratiska val, i de svenska råden är ledamöterna valda av sina organisationer, vi av PRO Sam.

Bestyrelseformand Lars Jacobsen, Seniorcenret Sct Joseph

Bestyrelseformand Lars Jacobsen, Seniorcenret Sct Joseph

Seniorcenter

I Stor-Köpenhamn med runt två miljoner invånare finns många mötesplatser för äldre. Vi besökte seniorcentret SCT. Joseph på Norrebro, i en byggnad som tidigare varit katolskt nunnekloster och sjukhus och fortfarande är en kyrka.

Centret är öppet för alla över 65 år, som för en avgift på 350 kr per termin kan de utnyttja en massa: bokcirklar, canasta, bridge, biljard, snickeri, syateljé, dans, IT-cafe, styrketräning, matlagning, sång och musik, gymnastik, rådgivning, flera fika- och mötesrum och som kronan på verket en gammaldags dockteater. Öppet mellan 9 och 16.

Svårt att jämföra. Litet som att förvandla hela ST Gertrud till ett seniorcenter…. Inte oss emot!

Text: Susanne Björkenheim
Foto: Ingrid Mardell