Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Samorganisation Malmö

Manifestation 23 nov 2023

Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor instiftades av FN:s generalförsamling 1999

Stoppa våldet mot äldre

Ingrid Mardell, Birgitta Jonsson och Susanne Björkenheim

Ingrid Mardell, Birgitta Jonsson och Susanne Björkenheim

Flera PRO-kvinnor deltog i en manifestation vid Triangeln med kravet att stoppa våldet i nära relation. Det var en del av FN:s Internationella dag för att stoppa våldet mot kvinnor.

Vi vet att våldet inte går i pension, även äldre kvinnor utsätts för våld, av olika slag. Ett samhällsproblem av rang, som det är så svårt att tala om, men PRO lyft frågan starkt de senaste åren.
Våld mot äldre kvinnor ser olika ut; en partner, en före detta partner, ett barn, andra anhöriga eller personal som ska ge vård, stöd och service.
Våldet gäller allt från misshandel, hot och sexuella övergrepp till kränkningar i ord, emotionell utpressning, isolering samt ekonomiskt utnyttjande. Och oavsett ålder kan det vara svårt för en kvinna att söka hjälp och att bryta upp från en relation där hon utsätts för våld. Äldre kvinnor är också de med de lägsta pensionerna, och kan inte bryta sig loss av rent ekonomiska skäl.
Därför är det så viktigt att samhället tar frågan på allvar!
PRO kräver, att kommunerna inkluderar äldreomsorgen i sin lokala samverkan kring våld i nära relationer. Och att p
ersonal inom hälso- och sjukvård och äldreomsorg utbildas att upptäcka och förhindra våld och kränkningar mot äldre, och kan bemöta äldre som utsattas för det. Bättre stöd till anhöriga kan också bidra till att minska våldet.
Samtidigt ökar andra våldsbrott, som rån och bedrägerier mot äldre. Även där kräver PRO åtgärder, av samhället och av bankerna, för att stoppa våldet och sätta fast de kriminella krafterna bakom det.

Förutom PRO medverkade även S-Kvinnor i Malmö och Föreningen Resurscentrum för kvinnor i Malmö, Winnet.

Text: Susanne Björkenhem
Foto: Ingrid Mardell