Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Samorganisation Malmö

Trebymöte 8 september 2023

Vi möts över sundet

”Trebymötet” kallas det… när pensionärsråden i Köpenhamn, Fredriksberg och Malmö möts. Representanter för äldre i två danska och en skånsk kommun.

Denna gång var Centrala Pensionärsrådet värd, i Malmö, och vi förenade nytta med nöje. Danskarna fick veta litet mer om den forskning kring framtidens äldreomsorg som pågår i Sverige samt om mötesverksamheten för äldre i Malmö, inklusive rullande möten ute sommartid.

En tur i Kalkbrottet med guide

En tur i Kalkbrottet med guide

Sedan visade vi danskarna något av det mest exotiska vi har: körde ner i kalkbrottet och fick till livs det myller av växter, småkryp och litet rådjur som finns därnere. Ett enormt öppet sår i naturen, ett tidigare kalkdagbrott, kan restaureras och åter fylla stadens lungor med friskhet

 

Sara Hultqvist, doktorand vid Linne-universitetet i Växjö, forskar kring äldreomsorgen. Hon tog upp de åratal långa politiska turerna kring kravet på en lag, som garanterar äldreomsorgen som en rättighet för äldre. Fortfarande inget beslut!

Hon visade hur det påverkar även arbetsvillkor och arbetsmiljö för de anställda i omsorgen, med delade turer, stressande scheman och obefintlig personlig omsorgskontakt för den äldre mm. Hur det snävar in biståndsbedömning, skapar omöjliga chefstjänster osv. osv.

”En undersköterska har idag den kortaste utbildningen, men det svåraste jobbet i omsorgen”. Att förändra det är den stora framtidsfrågan!

Danskarna tog upp tre stora problem för sina äldre: boende, kollektivtrafiken och personal.

Bostäderna i Köpenhamn är oftast gamla, standarden usel – ingen hiss, inga badrum, kök köper man till själv… Därför är antalet äldre på särskilt boende mycket högre än hos oss och mer eftersökt. Där får äldre bra standard. Hos oss smäller den politiska kvarboendeprincipen högst.

Danskarna var förundrade över att alla över 70 år har gratis buss och tåg i Malmö och ville veta hur vi fixat det? Vi ”lovade” att Anders Rubin (kommunalråd med äldrefrågor) kan hjälpa dem… inom ramen för Öresundssamarbetet! Det tog de definitivt med sig till rådhuset i Köpenhamn.

Kommunalråd Anders Rubin, ordf. i CPR

Kommunalråd Anders Rubin, ordf. i CPR

Och de har samma problem som vi – låg lön och svåra arbetsvillkor gör att så få vill jobba i vården. Så nu hoppas de att Malmös unga tar tåget över bron och jobba där. ”Stopp för belägg” var vårt svar – vi kämpar för att ge vårdyrket den standard det förtjänar, så att våra unga vill jobba med omsorg.

Nästa år träffas vi igen, i Frederiksberg. Då får vi veta om deras besök gav en puff framåt för dansk äldreomsorg?

Text: Susanne Björkenheim
Foto: Ingrid Mardell