Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Samorganisation Malmö

Rapport från CPR, AU möte 7 april 2022

Kampen för äldreomsorgen fortsätter!

14 personer

… så många olika personal möter äldre med hemtjänst i Malmö i snitt på två veckor.
14 olika personer!
Vad säger det om äldreomsorgen?

Socialstyrelsen jämför årligen personalkontinuiteten i hemtjänsten mellan kommunerna. Det är ett mått på hur många olika ansikten en äldre med hemtjänst tvingas möta på två veckor.
LO:s tidning ”Arbetet” publicerar nu jämförelsen – men utan fakta från vår stad.
Vad gäller i Malmö? undrar PRO därför och fick svar av kommunalrådet Anders Rubin (S) på Centrala Pensionärsrådets AU.

Snittet i hela landet är 16 olika personer hem till den äldre under en tvåveckors period. Malmö är snäppet bättre. Enligt Anders Rubin är snittet här 14 personer på två veckor. Skräckexemplet är kommuner där äldre tvingas ta emot 24 olika personer i sitt hem.

Malmö jobbar för att få ner antalet, bl.a. genom att utse en kontaktperson, och med en organisation med målet, att äldre inte besöks av fler än att de kan känna igen ansiktena, personerna.

Det är siffror i en personalkarusell! Och den har två sidor. Den andra är hur många hembesök en anställd gör varje dag. Siffrorna är snarlika. Så problemen drabbar både äldre och personalen.

Marta Szebehely, ett av äldreomsorgsforskningens mest kända ansikten i Sverige, är oroad och säger till ”Arbetet”, att när hon började forska om äldreomsorgen på 80-talet besökte en anställd i snitt fyra äldre per dag.
Hur räknar man då fram vilken bemanning som är rimlig för en hemtjänstgrupp?
I mycket är det en resursfråga – äldreomsorgen måste få mer pengar. Kommunen måste satsa mer i budgeten för äldre.
Och det är en fråga om scheman. Att en gång för alla skala bort de sk minutscheman och ersätta dem med ett mer tillitsbaserat system. Det är en central fråga inför valet i september. Vill vi ha en bättre välfärd och äldreomsorg i Malmö!
Risken nu är att äldre väljer bort hemtjänst, för att ingen lyssnar på dem och de känner sig otrygga.

Från PRO menar vi att det självklart är bättre för den äldre att det är samma person som kommer. Det är trygghet att känna personen, som också känner den äldre och hennes/hans behov.

Läget i Malmös kranskommuner: Burlöv är ”bäst” 10 personal under två veckor, Lomma 11, Staffanstorp 12, Lund 13, Svedala 14 och Vellinge 16.
Kampen för äldreomsorgen fortsätter!

Text: Susanne Björkenheim