Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Samorganisation Malmö

Rapport CPR 17 februari 2023 Budget 2023

Årets första rådsmöte för mandatperioden år 2023-2026

Ingela Löfqvist-Kressander sekreterare - Anders Rubin ordförande - Ilona Holmgren sekreterare

Ingela Löfqvist-Kressander sekreterare - Anders Rubin ordförande - Ilona Holmgren sekreterare

Ingela Löfqvist Kressander sekreterare - Anders Rubin ordförande - Ilona Holmqvist sekreterare

Ingela Löfqvist Kressander sekreterare - Anders Rubin ordförande - Ilona Holmqvist sekreterare

De anställda i äldreomsorgen sliter hårt för att göra ett bra jobb. Det vet vi alla. Som någon sa…. ”de sliter hårt i 40 år för att bli fattigpensionärer”!

Nu ska de slita med en ännu snålare budget i Malmö. Hälsa, vård och omsorg ska skära ner med 1,6 procent eller 57 miljoner i år. ”Effektivering” kallas det på politikerspråk.

Att det är det lägsta nedskärningskravet, jämfört med övriga förvaltningar i Malmö, är ingen tröst…. när alla vet att äldreomsorgen behöver radikalt mer resurser. All utvärdering efter coronan pekar på, att äldreomsorgen är svältfödd och underfinansierad sedan många år!

Det framhöll vi också från PRO:s sida på Centrala Pensionärsrådet (CPR) nyligen och det har PRO Samorganisationens ordförande i Malmö, Preben Andersson krävt rakt ut i ett uttalande… att äldreomsorgen måste få mer resurser. Preben kräver att de 57 miljonerna efterskänks, dvs att nedskärningen slopas.

HVOs ekonomichef Annika Rausing

HVOs ekonomichef Annika Rausing

HVOs ekonomichef Annika Rausin presenterade budgeten för CPR. Vår bild är att man försöker spara genom att skala bort administration och lokaler och snabba på digitaliseringen i arbetet (elås och mer information i mobilen), men så att äldre som behöver omsorg och personalen inte drabbas.

Vi brukar säga, att när de anställda mår bra och har en bra arbetsmiljö, så mår de äldre bra! Så den målsättningen ska ha allt stöd, men osäkerhetsfaktorerna är många. Ekonomin är det största bekymret, med inflationen (dyrare mat, el, gas, transporter, hyror), men även hur och när det faktum, att antalet äldre ökar och fler äldre är mycket sjuka, ska slå igenom ordentligt i antalet som behöver särskilt boende eller mer och tyngre hemtjänst.

Det finns beräkningar kring det.

  • Antalet äldre på särskilt boende (vårdboende eller gruppboende för dementa) minskade under pandemin. Mellan januari 2019 och december 2022 var antalet platser konstant runt 1.900, men nu ökar det: 1.924 i år och budgeterat för 10 fler 2023. En fjärdedel av platserna är på privata boenden.
  • Antalet som har hemtjänst säger inte så mycket, där räknas hur många timmar hemtjänst; det var 213.000 i fjol och ökas med 4.000 timmar 2023. En förändring är att fler har allt tyngre behov.
  • Antalet korttidsplatser går motsatt utveckling: från 153 år 2019 till 194 under 2022, men många tomma platser, så antalet minskas till 166 i år. Färre äldre remitterade från sjukhus drog ner behovet av korttidsplatser.
  • En optimistisk kalkyl? Vem vet! Budgetmässigt försöker man få en balans i antalet platser och behov. Tomma platser kostar, men enligt ekonomichefen närmar man sig en 97 procents beläggning. Målet är att inte köpa fler privata platser.

Från PRO frågade vi hur många ansöker om särskilt boende per månad? Svar: i snitt 88 äldre, fem får avslag.

Hemtjänsten påverkas av S-löftet i valet att slopa minutscheman. Det kräver förändring av hur tiden per bistånd beräknas och modeller för det, därför görs en översyn av hemtjänsten under 2023.

Men skon klämmer… och det gäller de anställda. Hård press och stress gör att personalomsättningen är stor. Erfarna undersköterskor väljer att jobba i Lomma (högre lön) och Malmö måste ta in fler vikarier, även helt oerfarna. Personalens arbetsförhållanden kräver en kraftfull förändring till det bättre och det är en orsak varför äldreomsorgen måste få mer resurser.

Läget är så explosivt att Kommunal kräver en kriskommission. PRO stöder det!

OBS! Här inget sagt om den stora utmaning som kompetens- och språkutveckling för de anställda kräver. Eller oron hur budget 2024 ska bli, nästa år spås ju bli ännu tuffare.

................................................................................................................................................................

Den sista punkten för dagen hade inte med budgeten att göra utan med att vår ständige sekreterare och allt i allo Ingela Löfqvist-Kressander kommer att avgå och bli pensionär.
Ny ansvarig tjänseperson från 1 april blir Lotta Fröding.


Givetvis ville samtliga organisationer avtacka Ingela för hennes ovärderliga arbete med CPR och i AU. Preben Andersson, PRO Malmö samorganisations ordförande, tackade för ett gott samarbete önskade Ingela allt gott som pensionär och överlämnade en gåva. Han hälsade även Ingela välkommen till pernsionärsföreningen PRO.

Text: Susanne Björkenheim/Ingrid Mardell
Foto: Ingrid Mardell