Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Ösmo

Medlemsträff 2023-09-20

MEDLEMSTRÄFF onsdagen 20 september 2023 14.00 PRO-lokalen

Eva Anderson hälsade de 36 medlemmarna välkomna

Det var glädjande att så många herrar kommit idag, hela 25 % av de närvarande. Eva fortsatte med att varna för bedragare. I NP kunde man läsa att den 30 augusti anmälde en medlem i en förening i Nynäshamns kommun att han hade blivit lurad på 1 000 kronor. I ett sms hade mannen fått en förfrågan från någon som uppgav sig vara föreningens ordförande. I meddelandet stod det att ordföranden ville ha hjälp med att beställa två presentkort. En av medlemmarna swishade 1 000 kronor, säger Håkan Leiborn på Nynäshamnspolisen. Pengarna skulle personen få tillbaka efteråt men inga pengar kom. Flera styrelsemedlemmar hade fått meddelandet, men om det är flera som har blivit lurade vet polisen inte i dagsläget. SÅ GÖR INTE PRO ÖSMO varken mot styrelseledamot eller medlem!

Gunnel Svennberg tog över och informerade om ekonomin.

Skördemarknaden

Skördemarknaden i Ösmo centrum 2023-09-09 inbringade cirka 2000 kronor. Gunnel hade bakat kaffebrödet.

Snabb slant

Från Nynäshamns kommun har vi fått så kallad Snabb-slant för år 2023 på 7800 kronor som täckte utlägg för saker vi behövt i vår verksamhet, exempelvis reflexvästar, bouleklot. Kommunen kommer enligt ett förslag att ta bort denna typ av ersättning och utarbeta ett nytt regelverk från 2024. Enbart ideella föreningar kan söka bidrag, förutom evenemangsbidrag och särskilt bidrag. Evenemangsbidrag ska bidra till bredd i utbud för hela kommunen.

Bidrag ABF

Idag får studieförbunden 1,8 miljard kronor per år av staten, s.k. statsbidrag, att fördela. ABF får en del av detta. På förslag är att de kommande tre åren kommer detta statsbidrag successivt att minska till 700 miljoner kronor. PRO Ösmo har i dagsläget fått cirka 18000 kronor per år av ABF. Konsekvensen för PRO Ösmo blir att vi kommer att få en sänkning, vilket kan påverka vårt resultat redan nästa år.

Almanackor

Almanackor beräknas komma vecka 40, då man kan beställa vilken färg man vill ha.

Medlemsavgift

Vi har inte tänkt höja medlemsavgiften för 2024 för PRO Ösmo, som är en del av den totala avgiften. Vi vet inte ännu hur PRO Riks och PRO Distrikt Stockholm gör.

Eva och Gunnel fortsatte med information.

Avgift medlemsträff

Vi har under lång tid haft en avgift för deltagande i medlemsträffarna på 40 kronor. På senare år har kostnaderna stigit på det mesta och vi skulle behöva höja till 50 kronor. Medlemmarna godkände enhälligt att detta var OK. Vi börjar januari 2024 med den höjda avgiften.

Rapport belysning lokalen

Vi hade ett möte med Sven-Åke Almén och Roland Jonsson, Nynäshamnsbostäder, 2023-09-13 om belysningen i lokalen, dels om den oförklarliga fördubblingen av elförbrukningen, dels om att taklampor behöver bytas. Den tekniska undersökningen av fördubblingen av elförbrukningen inleddes. Man hittade inte felet så undersökningen måste fördjupas. Utbytet av taklampor måste hänskjutas till Nynäshamns Bostäders ledning för godkännande.

Ny cirkel, mobilcirkel

Gunnel startar ny cirkel torsdag 28 september klockan 13 i lokalen. Hon vill ha anmälan om intresse.

Seniorträff

Den 28 september klockan 10-16 anordnar kommunen tillsammans med lokala pensionärsföreningar Seniordag i Folkets Hus i Nynäshamn med många aktiviteter. Evenemanget är kostnadsfritt och fika finns att köpa. Var och en får ta sig dit själv.

KPR (Kommunala Pensionärsrådet)

Eva, vår representant i KPR tillsammans med Kerstin Modin, deltog i deras möte 2023-09-07. Man hade bland annat uppe till diskussion den nedlagda hemtjänsten i områden utanför Nynäshamns centrum. Läs gärna protokollet från sammanträdesdatum 2023-09-07, §34.

https://nynashamn.se/download/18.2e76776f18a82fe33c4704a2/1695212909356/2023-09-07-Kommunala%20pension%C3%A4rsr%C3%A5det-protokoll.pdf

Remissvar om Ösmos förtätning har lämnats in till Nynäshamns Kommun.

Nästa medlemsträff

hålls 2023-10-18 då det är SKÖRDETRÄFF. Ta gärna med något till lotteriet, frukt, sylt, marmelad, blommor, bakat.

Kaffekalas

Vi har planerat ett kaffekalas 2023-10-21 som vi arrangerar i PRO-lokalen där allmänheten bjuds in. Det är ett tillfälle att värva nya medlemmar. Vi har en lista där man kan skriva upp sig om man vill baka något. Vi har tänkt hålla oss till mjuka kakor och vanliga kakor.

Cirkelledarträff hålls 2023-10-24, soppa med smörgås serveras.

Arbeta i grupp

Vi har i dagsläget tre grupper, köksgruppen, resegruppen och tipspromenadgruppen. Det finns andra områden som kan arbeta med olika saker. Vi har haft trivselgrupp men man ledsnade. Meddela gärna om det finns intresse att skapa någon grupp.

Parkeringslappar

Vi har fått fem lappar av Nynäshamnsbostäder. Nu saknas två. Kolla i bilen om ni hittar någon.

Belysning

Släck alla lampor när ni lämnar lokalen. Det har hänt vid flera tillfällen att lampor varit tända när man kommit till lokalen på morgonen. Det är en onödig utgift för oss.

Barbro Jonsson berättade om resor

Hon inledde med att tacka Inga-Britt Brage för det arbete hon lagt ned på resor under många år. Ett litet bildcollage:

Inga-Britt har även varit vår ordförande från 2019 till juni 2023.

Barbro fortsatte att berätta om samarbetet med PRO Nynäshamn. Man kommer från 2024 att arbeta fram resor i en gemensam resegrupp för att på så sätt få med tillräckligt antal resenärer som researrangörerna kräver för att arrangera en resa.

Aktuella planer just nu är:

  • Man ska närmast träffa bussbolag för information vad de kan erbjuda.
  • Lasse Åbergs Museum, tåg från Ösmo, kostnad inträde 120 kronor, mat 120 kronor – diskussion om intresse finns.
  • Änglagård, musikal i Stockholm 2024 kostnad 700-900 kronor – diskussion om intresse finns.
  • Blå Hallen Stockholm 3 december 2023, anmälan senast 15 oktober Solveig 070 6697901.

Barbro passade på att göra reklam för cirkeln ”styrketräning med gummiband” torsdagar 10-11 – det är viktigt att träna och röra på sig i vår ålder.

Monica Hansson sålde lotteriskedar till dagens vinster. Hon ingår i vår grupp lotteriansvariga.  

Köksgruppen hade gjort goda köttbullsmackor med rödbetssallad till kaffet idag. De hade en rykande åtgång. Tack köksgruppen!

Text och foto Ulla Laiho