Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Lysekil

Söndagscafé

Söndagen den 30 oktober 2022 hade PRO Lysekil Söndascafé i Folkdansgillets lokal i Ålevik.

Sju sorters kakor

Sju sorters kakor

Drygt 30 deltagare kom trots det mycket fina vädret.

Vi bjöds först på ett fantastiskt informativt temabildföredrag av Anette Bargel från Salta Guiden om Graniten.

Anette Bargel  Bild fr Salta Guiden

Anette Bargel Bild fr Salta Guiden

Vår vackra granit och Anette började med:
Hur bildades den för tusentals år sedan.
Var finns den, och vilka stenarter innehåller den som ger den så många olika färger.


Hon berättade om stora stenbrott och små stenbrott och var de fanns här i vår närhet. Anette fortsatte med de yrken som utvecklades. Stenhuggare som är/var ett verkligt kunskapsyrke där det krävdes 3-4 år som lärling, smeden som skötte om huggarens (egna) verktyg och hästskötare. Stora stenblock och de färdiga knotten flyttades med häst och kärra innan de lastades på båt. Arbetet i stenbrytningen var tungt och huggarna jobbade på ackord, vilket innebar stor påfrestning på kroppen. Anette gav oss också in inblick i hur boendet kunde vara för de anställda och deras familjer.

Vi fick även höra uttömmande fakta om hur Carl August Kullgren startade sitt företag inom stenindustrin i mitten av 1800-talet och när han avled så fortsatte hans hustru att driva företagen och det bytte namn till Kullgrens Enka. Stora delar av produktionen såldes ut i hela världen.

Anette berättar engagerat om stenbrytning

Anette berättar engagerat om stenbrytning

Anette visade en mängd gamla bilder som verkligen gav oss en inblick i verkligheten. Hon avslutade med bilder från stenbrottet och lastkajen på Stångehuvud och berättade om hur området räddades åt eftervärlden av Calla Curman.

Anette fängslade oss fullständigt med sitt stora engagemang och all sin kunskap, mycket intressant föredrag. Hon tackades med en rungande applåd.

Därefter var det fika med de utlovande sju sorters kakor. Bagare var Britta Jansson, Anna-Lena Holmqvist, Birgitta Skogén, Marita Classon, Vaylet Lagrell, Karin Evling och Gun Dahl. Alla lät sig väl smaka och det diskuterades mycket kring borden om anhöriga som varit verksamma inom stenindustrin tillbaka i tiden. En deltagare fick tom se en bild på sin farfar. Han var mycket överraskad för den bilden hade han aldrig sett tidigare.

Därefter till slutpunkten som var att vinnaren i vår fototävling skulle avslöjas. Uppdraget var att ta en vacker höstbild och sju personer hade anmält sitt deltagande. De var Maj-Britt Maxell, Florence Hallberg, Gun Dahl, Gunilla Dahlqvist, Johnny Kristoffersen, Britt-Marie (Bitte) Nilsson och KåGe Mattsson. Pia Axelsson var enväldig domare och vinstutdelare, och vinnare var Britt-Marie (Bitte) Nilsson. Vi gratulerade henne till en mycket vacker höstbild.

Text och bild: Gun Dahl

Britt-Marie (Bitte) Nilsson gratuleras av Pia Axelsson

Britt-Marie (Bitte) Nilsson gratuleras av Pia Axelsson

Fototävlingens sju bidrag. Vinnan bild är längst ner till vänster.

Fototävlingens sju bidrag. Vinnan bild är längst ner till vänster.