Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Kungälv

Bussresa runt kommunen den 27 april 2022

Bussresa kommunen runt med PRO i Kungälv den 27 april

Det var länge sedan vi ordnade en bussresa men nu var det äntligen dags för en liten resa!

Mona-Britt hälsade alla välkomna och hoppades att vi skulle få det bra idag och det blev verkligen en toppenresa runt Kungälvs kommun i underbart väder och med en fantastisk guide som guidade oss runt med information och historier om det mesta nämligen Anders Johansson. Ni hittar honom i KP under ”Veckans Anders”.

Vi startade vår resa vid G:a Busstationen och efter att ha hämtat upp några från PRO i Ytterby körde vi mot Kareby och tog in på Prästvägen mot Diseröd. Aleklätten tonade upp sig och vi färdades uppe på åsen med fin utsikt över landskapet som dagen till ära hade klätt sig i olika färger av grönt.

Vi körde nu in mot Lysegården och i kanten av Svartedalen där Anders hade mycket att förtälja om gamla tider. Här inne slingrar sig Bohusleden, som ju är en långsträckt vandringsled, genom landskapet. I Svartedalen kan man möta allahanda djur som varg, lodjur, älg, rådjur kanske även ett och annat vildsvin. Vi tog oss även upp längs Vindkraftsvägen till Vindkraftsverket som ligger högt med härlig utsikt över naturen.

På vår väg mot Rörtången passerade vi Ödsmåls kile, som ju är en lång grund vik in i landskapet, där kunde vi se mängder av sjöfågel som trivdes storartat på denna plats.

Efter Rörtångens brygga där vi kunde beskåda Brattön kom vi fram till Ödsmåls by där man kunde se typisk gammal bebyggelse med inbyggda gårdar. Här fanns även kvar en s.k kragemärr som man använda att torka bönor på förr.

Vi styrde nu kosan mot Marstrand men först körde vi ner till Tjuvkils huvud där man kunde skåda ut över havet som glittrade och blänkte i solskenet mellan kobbarna utanför.

Koön blev nästa mål och snart kunde vi skymta Carlstens fästning i all sin glans och nu fick vi kliva av bussen en stund för att inta en härlig lunch på Havshotellet.

Så var det dags att stiga på bussen igen och nu styrde vi kosan mot Lycke där vi passerade Skräddarön, en gammal semesterö för Gbg:s Spårvägar. På vår väg mot Kärna passerade vi en underskön bokskog där vitsipporna bredde ut sig.

Nästa vägval blev vägen mot Överön och Glose och utmed vägen kunde man ana att slånen började blomma med vita små blommor och vi såg även en liten grupp med kossor som kommit ut i backarna.

Nu körde vi mot Kovikshamn och hamnade i Vedhall där nya villor och sjöbodar vuxit upp. Semesterön Trälen har också fått ett annat utseende.

Vi vände nu hemåt igen men innan vi var tillbaka hade vi passerat både Nordtag och Sparrås, två nya bostadsområden.

Vilken härlig resa vi hade haft man behöver inte åka så långt hemifrån för att hitta vackra och intressante saker.

Stort tack till Maritha, Nisse och Mona-Britt för att ni ordnade denna resa. Tack till Hasse som körde bussen och till sist men inte minst till vår härliga guide Anders för allt vad vi fick veta om vår hembygd.

Lunch på Havshotellet

Lunch på havshotellet