Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Ösmo

2020-03-11 Månadsmöte – terapihunden Lucky

Inga-Britt Brage hälsade medlemmarna välkomna och konstaterade att det var få som kommit på dagens möte, bara ett 30-tal. Corona-viruset avskräcker många från att ge sig ut. Vi följer nogsamt myndigheternas rapporter och rekommendationer.

Hon berättade sedan om Villaföreningens planer för 6 juni i Ösmo centrum, där vi bland många andra föreningar kommer att delta. Vi hoppas att få se uppvisning av våra cirklar Line-Dance och Styrketräning med gummiband. Vi ska dela ut broschyrer och informera om PRO.

Med hänsyn till hyres- och andra kostnader för olika lokaler har vi valt Församlingshemmet i Ösmo för att fira vårt 60-årsjubileum och datum för evenemanget blir den 14 november. Detaljplaneringen är ännu inte klar.

Efter att ha kontrollerat om någon är allergisk mot hundar hälsade hon Eva Almgården och hennes femåriga hund Lucky välkomna. Lucky är en gräddvit labradoodle – en korsning av labrador retriever och pudel – andra färger förekommer också. Syftet med att korsa dessa raser var att få fram ledarhundar till synskadade personer med pälsallergi och att kombinera pudelns egenskap att fälla lite hår med labradorens vänliga lynne och träningsbarhet. Labradoodeln används runt om i världen som ledarhund, terapihund och sällskapshund. På frågan om det finns allergifria hundar svarade Eva, att det inte finns hundar eller hundraser som är helt allergifria. Hur allergivänlig en hund är skiljer sig mer mellan individuella hundar än mellan hundraser. Därför kan det hända att man tål en specifik hund men inte en annan hund av samma ras.

Hon fortsatte att berätta om Lucky. Tillsammans blev de ett diplomerat terapihundsteam år 2017 genom ”Hundens Hus” ansluten till Skandinaviska Vård- & Terapihundsföreningen. Lucky älskar människor, att göra tricks och att bara vara med och låta sig klappas. Teamet har besökt äldre både på äldreboende och i hemmet. Eva har dessutom yrkeserfarenhet av unga med neuropsykiatriska handikapp och människor med tandvårdsrädsla då hon har arbetat som specialisttandläkare.

Det finns många positiva effekter av umgänget med en social terapihund, såsom ökad motivation till att röra på sig, att fokusera mer på hundens följsamhet än på sig själv, viljan att träna utvecklas och ökar exempel kasta boll till hunden. Man känner sig behövd genom att ge mat, omtanke och sköta hunden, man får ett ökat självförtroende, ångest och oro minskar. Minnet stimuleras, vilket är vanligt inom demensvård, då barndomsminnen kommer tillbaka, man minns den hund man haft, boenden etc. Att känna acceptans är viktigt - hunden tycker om den man är utan förbehåll.

Socialstyrelsen beskriver de regelverk som gäller när hundar används i vård och omsorg, vilka hon följer, bland annat är sekretessen mycket viktig. Även för hunden finns riktlinjer, exempel ”White Paper”. Före ett besök hos någon måste man informera sig om regelverk och andra förhållanden såsom allergiföreskrifter, om någon inte tycker om hundar. Eva avslutade med att medlemmarna fick ställa frågor. Hon tackades med en bukett tulpaner.

Inga-Britt informerade slutligen om mötesplanering för den närmaste tiden och poängterade att det snabbt kan ändras på grund av Corona-virusets framfart. Den 17 mars serveras våfflor till kaffet i vår lokal. Den 31 mars har vi Öppet Hus med sko-tema. Nästa medlemsmöte är den 15 april. Om någon aktivitet ställs in skriver vi det på hemsidan samt sätter upp lappar i fönstret på Träffpunkten.

Inga-Britt avslutade mötet med att tacka köksgruppen för de fantastiskt goda smörgåsarna.

Text och foto Ulla Laiho