Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Ösmo

202-01-08 med bl.a ögonsjukdomar

nga-Britt Brage, ordförande, hälsade välkommen till första medlemsmötet för året. Hon började med att presentera vårens cirklar och cirkelledare. Anna Möllerfeldt meddelade att tiden är ändrad för start av diskussionscirkeln till den 22 februari klockan 13.00-14.30 och sade att fler är välkomna till cirkeln. Inga-Britt fortsatte att berätta att Trivselkvällens tema den 21 februari kl 18.00 ännu inte är fastställt men anmälan ska ändå göras på listan på anslagstavlan. På Öppet Hus den 31 mars kommer temat att vara ”skor” och mellan klockan 11.00-15.00 presenterar Jobi skor vårens kollektion. Hon påminde också om de gratistider för pensionärer som finns i badhuset.


Det var cirka 50 medlemmar som lyssnade. Anmälan till kommande resor kan göras på de listor, som finns i lokalen. Sista anmälningsdatum för hemliga resan i april är den 8 mars och för Skörderesan i september den 10 maj. Fakturor för resor kommer direkt hem till resenärerna och ska betalas till resebyrån.


Vad gäller betalning för parkering finns de tidigare uppsatta skyltarna inte kvar utanför PRO-lokalen. Man bör alltså inte utfärda böter för bilar parkerade där. PRO har fått tre parkeringstillstånd av Nynäshamnsbostäder att fördela mellan våra 300 medlemmar. På årsmötet den 26 februari kommer Sanja Batljan, VD för det kommunala bostadsbolaget Nynäshamnsbostäder, att besöka oss. Motioner till årsmötet ska lämnas in snarast.


Innan dagens gäst började med sin information serverade köksgruppen kaffe med sina goda smörgåsar och kakor.



Ögonpatologi

Dagens gäst, Maria Sjölander, Nacka ögonklinik, berättade därefter om olika problem man kan drabbas av i ögonen när man åldras. Hon beklagade att det söder om Stockholm inte finns så många ögonkliniker.

Närmaste är Globen och Nacka. Södersjukhuset och St Eriks sjukhus kan också ge behandling. Sistnämnda ansvarar för den högspecialiserade ögonsjukvården inom Region Stockholm och är även utbildningssjukhus.

Hon fortsatte med att berätta att en del åkommor kan vara sjukdomsrelaterade, exempelvis bero på diabetes eller högt blodtryck eller kolesterol.

Diabetes kan ibland ge skador på näthinnan, dels genom sjuklig bildning av blodkärl och dels genom läckage av slaggprodukter som skadar näthinnan.

Behandlingen går ut på att se till att blodsocker- och blodfettsvärdena ligger bra och att blodtrycket är normalt. Dessutom kan man behandla med laser mot de sjukliga blodkärlen.

Sjukdomar hon nämnde var:

Grå starr (katarakt) är grumligheter som utvecklas i den klara linsen inuti ögat och orsakar suddig eller dimmig syn. Detta är en sjukdom som för det mesta är åldersrelaterad. Till slut måste man göra en operation där man ersätter ögats lins med en ny av plast. Man måste dock ha i åtanke att cirkulationen påverkas så att en operation kanske inte är bra.

Grön starr (glaukom) är en vanlig sjukdom i ögats inre delar är. Vid den här sjukdomen har man ibland ett förhöjt inre tryck i ögat. Man kan få skador på synnerven, vilket kan ge ett försämrat synfält och seende. Vanligtvis behandlas glaukom med trycksänkande droppar.

Makuladegeneration är en annan vanlig ögonsjukdom som drabbar inre delarna av ögat. Ett område på näthinnan där vi ser skarpast kallas gula fläcken, som då fungerar sämre. Man brukar dela in sjukdomen i två former, en form där det bildas nya, sjukliga blodkärl. Den formen (s.k. blöt) kan i vissa fall behandlas med sprutor som hämmar bildningen av de felaktiga blodkärlen. Den andra formen (s.k.torr) kännetecknas mera av en allmän tillbakabildning av cellerna och mot den formen har man ännu ingen effektiv behandling.

Ögonkatarr (konjunktivit) är också mycket vanligt och beror på en infektion av bakterier eller virus i ögats bindehinna. Allergi kan också ge konjunktivit. Allvarligare infektioner kan drabba hornhinnan. Behandlingen består av antibiotikadroppar eller virushämmande medicin.

Närsynthet kan vara en orsak till näthinneavlossning. Man ser tillfälligt en blixt, sedan prickar, vilket brukar gå att laga. Ser man en ”ridå” på ett och samma ställe i synfältet ska man söka vård direkt.

Torra ögon är ett vanligt tillstånd som uppstår när ögonen inte producerar tillräckligt med tårar eller tårarna avdunstar för snabbt. Om man tittar på TV, mobilen eller arbetar vid dator blinkar man inte lika mycket som vanligt, vilket kan orsaka torra ögon. Även blåst ute och luftkonditioneringen i bilen kan leda till torra ögon. Suddighet kan uppstå av att fukt från talgkörtel och tårkanal blandas. Det brukar hjälpa om man blinkar mycket.

Maria avslutade med att säga att man inte behöver remiss för ett besök hos ögonläkare. Det räcker att ringa och boka tid.

Inga-Britt tackade Maria för den intressanta informationen och alla hennes svar på medlemmarnas frågor. Lotteridragning vidtogs och kassören delade ut närvaro- och lotterivinster varefter Inga-Britt avslutade mötet.

Text och bild Ulla Laiho