Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Farsta

Eva-Stina Bergström och Werner Kanterud

Varje människa som levt ett långt liv har en levnadshistoria som är värd att läsas och ta del av

Eva-Stina Bergström

2017-12-10

Foto: Lena Wahlstedt, Text: Gunnar Nygren

Det var sex kilometer till skolan, och jag åkte skidor dit under de kalla krigsvintrarna”

Han och närboende har besökt grannar och omkringboende för att samla protester mot att ett litet grönområde som han kan se från sitt fönster, skall huggas ned för att att ge plats åt ett radhusområde. Många var det som ville bevara den lilla skogen, som är en oas för de som bor i de omgivande husen. Pensionären Werner Kanterud kommer personligen att leverera över 350 underskrifter till de styrande i Stadshuset.




-Vi behöver träd och skog runt omkring oss för att må bra fortsätter Werner Kanterud och citerar det japanska ordspråket ”Ett skogsbad är en lisa för själen”.

Högst upp i huset på Nordmarksvägen 4, i Farsta träffar vi Eva Stina Bergström 82 år och Werner Kanterud 88 år fyllda.

De träffades på en PRO-kurs som Farstaavdelningen ordnade, och blev snart ett par.

Båda hade varit gifta tidigare, men var singlar och är nu särbos med varsin lägenhet i Farsta.

Eva Stina berättar att hon ursprungligen är från Näs socken, som numera räknas till Östersunds kommun. När hon var nio år gammal dog hennes far, och mamman stod där ensam med sex barn det yngsta bara sju veckor.

Skolgången bestod av sexårig folkskola, sedan var det arbetsmarknaden som väntade.

Efter att ha jobbat i blomsterhandel, och i en musikaffär i Östersund, ville Eva Stina studera vidare, sökte och kom in på Ålsta Folkhögskola. Folkhögskolan gav behörighet till att söka till en tvåårig mentalskötarutbildning, i Stockholm. Bland kurskamraterna minns Eva Stina speciellt sångaren och musikern Cornelis Wreeswijk.

Stina gick vidare och blev specialistsjuksköterska med inriktning psykiatri. Lusten att undervisa andra inom vården fanns, och Eva Stina undervisade blivande undersköterskor inom gymnasieskolan.

Pensionen var inget hinder för att fortsätta som lärare, och Eva Stina arbetade som pedagog tills hon fyllde 78 år.

När jag frågar om fritidsintressen, berättar Eva Stina att hon läser mycket, är medlem i Svenska Kyrkans bokcirkel, plus att hon själv leder en bokcirkel i PRO-regi.

Hennes särbo Werner Kanterud, även han verksam i Farsta Centrum PRO, växte upp i Stockholm, och gick under fyra år i Kungsholmens Folkskola.

-Den var då en tid under trettiotalet Europas största Folkskola, med över tusen elever säger Werner Kanterud.

Familjen flyttade från Stockholm, till Ågesta, Huddinge och nu fick Werner Kanterud sex kilometers väg till skolan, som var en så kallad B-skola, vilket innebar att flera årsklasser undervisades tillsammans.

-Det var tufft under de kalla krigsvintrarna på fyrtiotalet, men jag åkte skidor fram och tillbaka och fick därmed en bra grundkondition säger Werner Kanterud.

Tillbaka i Stockholm, jobbade Werner Kanterud på Televerket, samtidigt som han läste till ingenjör under fem år på kvällarna.

-Det var bostadsbrist även på den tiden, men jag lyckades få en liten etta i Bagarmossen fortsätter Werner Kanterud, och säger att efter ingenjörsexamen fortsatte han på Televerket och var den statliga arbetsgivaren trogen till pensionen vid 62 års ålder.

Werner Kanterud är mycket historieintresserad och har forskat i sin egen släkt som var skattebönder under 1600-talet, räknat tolv generationer tillbaka.

-Min farfar köpte en fastighet vid Orlången, och del av fastigheten finns fortfarande i släkten.

Historieintresset ledde till att Werner Kanterud initierade inrättandet av vandringsleden ”skolleden” som utgår från brandförsvarets anläggning i Ågesta.

Förutom historieintresset, är Werner mycket sportintresserad, och berättar att han tävlade aktivt i badminton.

-PRO-Farsta Centrum är en framåt och livaktig förening med bra ledning säger Werner som avslutningsord, när vi går ut på loftgången på femte våningen, efter att ha tittat på den hotade gröna skogen en sista gång.


Skolleden

Skolleden erbjuder nu för tiden en lättsam vandring, men minner om tuffa villkor för de barn, som under iskalla vintrar på 40-talet skidade ospårade kilometer till skolan.

 

 

 

 


Eva-Stina Bergström flyttade till ett av de första husen som byggdes i Farsta, som från början hette Södertörns Villastad. Området hade förbindelse med Stockholm via Nynäsbanan, som stannade där Farsta Strand nu har pendeltågstation.

I dag månar Eva-Stina om den sista grönskan kvarlämnad mellan husen på Nordmarksvägen.

 

Hanestorp

Hanestorp, ett av de gamla torpen längs skolleden