Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Selånger
Personer framför träd

Kaffeprovning 27.4 2024

Kl.12.55 träffades 10 st glada medlemmar på Nybrogatan 8 utanför IDO Te & Kafferorteri i Stenstan.

Vi blir insläppta på en vacker innergård och går en trappa upp för att få vara med om en kaffeprovning som är nytt för oss alla. På bordet framför var och en av oss står 5 lika stora glas och ett större samt en vattenfaska. Vi hälsas välkomna av Nina och Ingemar. Nina berättar och visar bilder om var och hur kaffe odlas, att det är en frukt och växer på träd. Vi fick ta del av en intressant föreläsning om kaffet, ursprung, hur odlas, hur tas om han, hur rostas ja hela proceduren tills vi har kaffet i koppen.

Nina berättar allt "Om kaffeodling, rosting mm. tills vi har det färdiga kaffet i koppen"

I det första glaset får vi smaka kallt kaffe som stått och dragit under natten i kylskåp. Sedan blir det nybryggt kaffe, 4 olika sorter och smaker. Kaffet är som vin att det smakar olika beroende på vad man inmundigar till. För att få gott kaffe bör man alltid vid bryggning med filter hälla hett vatten genom filtret innan kaffet mäts upp .
När avsmakningen var klar fick vi en genomgång nere i rosteriet hur kaffet rostas. Vi fick se den gamla stora rostmaskinen från början av 1900-talet, som fortfarande används och gör sitt jobb med bravur. Den av nyare modell och årgång från 2000-talet, mycket mindre rosten, gör sitt jobb men behöver repareras nu och då .

Gamla kafferostmaskinen från början av 1900-talet

Nya rostmaskinen

Här ovan visar Ingemar spillet om blir över vid kafferostningen .
Vi avslutar vår "kaffeutbildning" inne i affären där vi får tillfälle att inköpa något av de kaffesorter vi smakat eller annat som finns på hyllorna. Vi tackar för oss och alla är vi en speciell upplevelse rikare.