Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Distrikt Gävleborg

Studierådet

Här kommer information om studierådet att finnas

Studierådet samarbetar med ABF i distriktets olika utbildningar/arrangemang

Studierådets uppgift är att utifrån, planering inom varje råds verksamhet och annat ansvarsområde vara en resurs i praktiskt genomförande.

Studierådet ska också i samarbete med ABF genomföra träffar med föreningars och samorganisationers studieansvariga och uppmärksamma önskemål om aktiviteter/studier som ska förmedlas till respektive råd och/eller annan ansvarig för särskild verksamhet.

Aktuella råd inom PRO Gävleborgs styrelse:

Studieråd, Trafik- och säkerhetsråd, Medlemsråd, Kommunikationsråd, Konsumentråd, Hälso- och friskvårdsråd och Reseråd

Ansvariga för särskilda verksamheter: Kassörer i distriktet, Trippelskrapet och

PRO-försäkringar.

Dessutom finns i distriktet: Regionalt PensionärsRåd RPR och Kommunala PensionärsRåd KPR, som är 10 till antalet.

Studierådet ska under 2023 medverka till förutsättningar för möten / utbildningar som distriktets sju råd tar initiativ till. Under året kommer det att fortsatt läggas stor vikt vid utbildningar inom IT. Det har under pandemitiden varit lågfrekvent verksamhet i PRO Gävleborg. När verksamheten återigen kan verka utan restriktioner har kommunikationsrådet varit aktiva i utbildningar som gäller både e-post, hemsida och Harald. Behovet av lärande i tekniska sammanhang är fortsatt efterfrågat och bemöts på bästa sätt av kommunika-tionsrådet. Ambitionen för 2023 är att övriga råd också har kommit i gång med fortsatt utvecklingsarbete som både berikar medlemmars deltagande i PRO-verksamhet och förhoppningsvis leder till ökat antal medlemmar.

I studierådet ingår: Åke Söderman, Sandviken, (sammankallande fram till årsmötet 2023), Ola Eriksson Järbo, Ralf Ivarsson Ovanåker, Kjel Nilsson Järvsö, Monika Szymaniak Fäst Kilafors och ABF:s representant Jörgen Eliasson.

Efter pandemiårets stiltje börjar bildningsarbetet så sakteliga komma igång igen. Med utbrett vaccinationsskydd hos medlemmarna kan cirklar återigen börja bedrivas i ”fysisk” form, vi får träffas i verkligheten! Utvecklingen mot ett mer digitaliserat samhälle (som accelererat under pandemin) ”drabbar” dock vår verksamhet i form av vissa förändringar i hur cirklar och folkbildningsverksamhet ska bedrivas fortsättningsvis.

De nya kraven på att cirkelledare ska redovisa träffar, närvaro, att signera listorna med BankID o.s.v. via webben upplevs av många som ett stort hinder för att komma igång med arbetet, även för ledare som har lett cirklar i åratal och verkligen vill fortsätta göra det. De nya påbuden kommer från centralt håll från Folkbildningsrådet och gäller för alla studieförbund. Framtidens pensionärer kommer förstås att förvänta sig mer av digital administration men många medlemmar idag står fortfarande utanför kunskapsmässigt och saknar också verktygen att hantera tekniken. Detta är ett stort problem som de flesta studieförbund nu fokuserar på att lösa och hitta underlättnader för. Så även ABF, som nu kommer ut med ytterligare utbildningar i att hantera de nya digitala verktygen för cirkelledare och övriga, bland annat i satsningen ”Digivän”.

Mycket går över i digital form vilket skapar problem för både ledare och deltagare. Fokus hos studieförbunden har under senare tid legat på att introducera medlemmarna till digitala medier men väldigt många av dessa står fortfarande utanför kunskapsmässigt och kanske inte ens har tillgänglighet till vare sig datorer, smartphones och internet.

ABF kommer att göra stora insatser på området för att stötta och hjälpa till på basnivå. Kurser på webben kommer att anordnas. Olika andra förslag för att överkomma problemet är: Samla medlemmar i föreningar där det finns tillgång till dator el. telefon, för att tillsammans i grupp delta i t.ex. Cirkelledare Grund (som krävs för att leda cirkel). Det är också möjligt för erfarna cirkelledare att validera sina kunskaper och ”licensieras” som Grundutbildad cirkelledare. Man kan också själv kontakta ABF för att få ”hembesök” till t.ex. en grupp medlemmar i en förening för att få information och hjälp. Föreningarna ansvarar för att tillhandahålla telefonnummer till ansvariga på ABF för detta. Somliga kan/vill inte skaffa BankID – kanske ngn i varje förening kan ta emot enstaka papperslistor och stå för den digitala registreringen för dessa?

De olika verksamhetsråden planerar var och en för sig olika utbildningar av föreningarnas uppdragsansvariga inom respektive råd.

  • Studierådet planerar för flera träffar med distriktets studieorganisatörer i samarbete med ABF under 2022
  • Studierådet ska också arrangera en träff under 2022, för distriktets kassörer
  • Regionala Pensionärsrådet planerar för en dag med erfarenhetsutbyte under hösten 2022.
  • Kommunikationsrådet planerar utbildning i medlemssystemet Harald och webb-systemet Sitevision samt i hantering av föreningarnas e-post genom flera möten i samråd med Samorganisationerna under 2022.
  • Trafik och Säkerhetsrådet planerar för två möten – ett på våren och ett på hösten - under 2022 på kontoret i Gävle.
  • Trippelskrapet planerar för en träff i Gästrikland och en i Hälsingland i slutet av 2022.
  • Medlemsrådet planerar för två utbildningsdagar under 2022.
  • Hälso- och Friskvårdsrådet i PRO distriktet kommer att genomföra flera olika aktiviteter, föreläsningar och aktivt visa upp olika friskvårdsaktiviteter i samband med bl a friskvårds-/äldredagen som arrangeras i alla kommuner under hösten 2022.
  • Konsumentrådet erbjuder en utbildningsdag under 2022 för konsument-ansvariga samt en dag för prisundersökare.
  • För föreningarnas försäkringsansvariga planeras en utbildning under hösten 2022.

När det gäller övrig It-utbildning i föreningarna finns ett behov av ledare som vill engagera sig. Eventuellt kan vi i framtiden behöva arvodera ledare och då även ta ut en avgift för deltagare i cirklar som är relevanta i IT-sammanhang. Även utbildningsunderlag i PROsIT samt samarbete med ABF för handledar-underlag, kan bli aktuellt

I studierådet ingår Kristina Berg Storvik sammankallande Arja Rohlin Bollnäs, Margareta Herdin Gävle, Ola Eriksson Järbo samt en person från Hälsingland / Gästrikland. Adjungerad från ABF är Annika Frölander.

Under 2021 har nästan all utbildning skett via planering av de enskilda råden, vilket framgår av respektive bidrag till Verksamhetsberättelsen. Studierådet har haft två möten i slutet av 2021 för att planera verksamhet inför 2022, då man hoppas kunna starta om den del av verksamheten som legat nere under pandemin. Några utbildningar inom IT har genomförts digitalt men då planerats och genomförts av de olika råden eller direkt i föreningarna.

I rådet ingår sammankallande Kristina Berg Storvik, Arja Rohlin Bollnäs, Margareta Herdin Gävle samt Ola Eriksson Järbo. Adjungerad från ABF är Annika Frölander.

Rådet samarbetar med ABF både med gemensamma utbildningar men även med egna utbildningar med stöd från ABF. Under 2021 kommer det att läggas stor vikt vid utbildningar inom IT.

Några av de cirkelledare som genomgick vårens utbildning har sedan tidig sommar, hos ABF Gävleborg, fått en introduktion till att arbeta med grupper i den digitala mötesplattformen Teams, men uppföljning / fördjupning i tekniken samt i hur man pedagogiskt går till väga med cirkelarbete i Teams krävs för att vi ska kunna sjösätta regelrätta digitala studiecirklar.

De olika råden planerar var och en för sig olika utbildningar av föreningarnas uppdragsansvariga inom respektive råd.

  • Studierådet planerar för flera träffar med studieorganisatörerna i samarbete med ABF under 2021-
  • Regionala Pensionärsrådet planer för en erfarenhetsutbytesdag i början av 2021 samt en uppföljningsdag under hösten 2021.
  • Kommunikationsrådet planerar utbildning i medlemssystemet Harald och webb-systemet Sitevision samt i hantering av föreningarnas e-post genom ett möte på våren och ett på hösten 2021.
  • Trafik och Säkerhetsrådet planerar för två möten under 2021 på kontoret i Gävle.
  • Trippelskrapet planerar för en träff i november 2021.
  • Medlemsrådet planerar för två utbildningsdagar under 2021.
  • Hälso- och Friskvårdsrådet i PRO distriktet kommer att genomföra totalt 10 olika aktiviteter, föreläsningar och aktivt visa upp olika friskvårdsaktiviteter i samband m bl a friskvårds / äldredagen som arrangeras i alla kommuner under hösten.
  • Konsumentrådet erbjuder en utbildningsdag under 2021.
  • För föreningarnas försäkringsansvariga planeras en utbildning under hösten 2021.


När det gäller övrig It-utbildning i föreningarna så är man väldigt beroende av ledare som vill engagera sig. Eventuellt kan vi behöva arvodera ledare framgent och då även ta ut en avgift för deltagare i cirklar som är intressanta. Även utbildningsunderlag i PROsIT samt samarbete med ABF för handledarunderlag.

I studierådet ingår Kristina Berg Storvik sammankallande, Siri Nordquist Sandviken, Arja Rohlin Bollnäs, Margareta Herdin Gävle, Ola Eriksson Järbo. Adjungerad från ABF är Annika Frölander.