Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Distrikt Gävleborg

Hälso- och Friskvårdsrådet

Här kommer information från Hälso- och Friskvårdsrådet att finnas.

Hälsa och friskvård fortsätter att vara en mycket viktig och omfattande verksamhet för våra medlemmar. Alla föreningar har friskvårdsansvariga. Distriktets friskvårdsgrupp ansvarar för att fortlöpande utbilda och stimulera friskvårdarna genom att hålla en utbildningsdag varje år i samarbete med Konsumentrådet. Friskvårdsgruppen kommer även att fortlöpande föra ut ny information inom hälsa och friskvård till föreningarna samt besöka medlemsmöten och uppmuntra till aktiviteter. Föreningarnas friskvårdare kommer under verksamhetsåret därmed att öka sin kompetens på olika sätt och delge varandra kunskap via olika kontaktnät.
I distriktet arbetar vi utifrån PRO kongressens beslut om friskvårdspolicy. De senaste satsningarna ”PRO Hälsosam”, ”Tillsammans mot ensamhet” samt ”Inte ensam” fortsätter att prioriteras. Föreningarna uppmanas att bedriva cirkelverksamhet utifrån olika studiematerial och PRO distriktet kommer att stödja föreningarna i arbetet att finna fler hälsofrämjande aktiviteter. Satsningen kan även innebära att de som är intresserade får möjlighet att lägga upp sina egna livsstilsplaner via data. PRO distriktet kommer att vid behov genomföra föreläsningar och aktivt visa upp olika friskvårdsaktiviteter.
I samband med PRO Riks landsomfattande friluftsdag som arrangeras under hösten kommer förslag på aktiviteter att skickas ut till föreningarna. Friskvårdsgruppen kommer bl a att uppmana föreningarna att satsa på utbildning i hjärt- och lungräddning samt att köpa in hjärtstarter för användning även utanför lokaler och på resor.
Det är viktigt att äldre kommer igång och hittar en aktivitet som passar dem för att känna att de deltar i en gemenskap. Viktigt att PRO distriktet trycker upp informationsmaterial om alternativa aktiviteter som kan läggas ut på olika platser dit äldre söker sig och att det ska finnas uppgifter om vem som är kontaktperson. PRO i Gävleborgs län kommer att vara positiv till att fortsätta att delta i forskningsarbete via Högskolan med inriktning på hälsa och friskvård hos äldre.
Målsättningen är att den ökande andelen äldre ska LEVA HELA LIVET. Vårt mål är att 90-åringarna ska vara förebilder för barn och barnbarn samt att många verksamheter samverkar för att nå hälsomålen. Med goda levnadsvanor, fysiska aktiviteter, näringsriktig kost, goda sömnvanor och en social gemenskap kommer pensionärerna i Gävleborgs län att ha en god livskvalitet livet ut.

I friskvårdsrådet ingår: Maj-Britt Norlander, Hudiksvall ansvarig, Sonja Strandell Edsbyn, Birgit Lundberg, Valbo och Vanja Öst, Sandviken.

Hälsa och friskvård fortsätter att vara en mycket viktig och omfattande verksamhet för våra medlemmar. Alla föreningar har friskvårdsansvariga. Distriktets friskvårdsgrupp ansvarar för att fortlöpande utbilda och stimulera friskvårdarna genom att hålla en utbildningsdag varje år. Friskvårdsgruppen kommer även att fortlöpande föra ut ny information inom hälsa och friskvård till föreningarna samt besöka medlemsmöten och uppmuntra till aktiviteter.
Föreningarnas friskvårdare kommer under verksamhetsåret därmed att öka sin kompetens på olika sätt och delge varandra kunskap via olika kontaktnät. I distriktet arbetar vi utifrån PRO kongressens beslut i friskvårds-policyn. De senaste satsningarna ”PRO Hälsosam”, ”Tillsammans mot ensamhet” samt ”Inte ensam” prioriteras. Föreningarna kommer att bedriva cirkel-verksamhet utifrån olika studiematerial och PRO distriktet kommer att stödja föreningarna i arbetet att finna fler hälsofrämjande aktiviteter.
Satsningen kan även innebära att de som är intresserade får möjlighet att lägga upp sina egna livsstilsplaner via data. PRO distriktet kommer att vid behov genomföra föreläsningar och aktivt visa upp olika friskvårds-aktiviteter.
I samband med PRO Riks landsomfattande friskvårdsdag som arrangeras under hösten kommer förslag på aktiviteter att skickas ut till föreningarna. Många föreningar har köpt in en hjärtstarter för att även ta med på aktiviteter utanför PRO-lokalen och medlemmar ska erbjudas grund- och vidareutbildning under året i hjärt- och lungräddning.
Information om möjligheten att delta i olika aktiviteter hos PRO föreningarna kommer att spridas både personligt samt skriftligt av friskvårdarna till sjukhus, hälsovårdscentraler och hemtjänstgrupper mm. Det viktiga är att äldre kommer igång och hittar en aktivitet som passar dem och att de deltar i en gemenskap. Det blir viktigt att trycka upp informationsmaterial om alternativa aktiviteter som läggs ut på olika platser dit äldre söker sig och att det ska finnas uppgifter om vem som är kontaktperson för att komma igång.
Allt som görs kommer i slutändan att vara ett förebyggande arbete för att förbättra folkhälsan och bli en investering i äldres hälsa vilket är lönsamt för samhället och sjukvården. Satsningar i en enskild äldres hälsa bidrar till samhällets välstånd och människors välbefinnande.
PRO i Gävleborgs län kommer att vara positiv till att fortsätta att delta i forskningsarbete via Högskolan med inriktning på hälsa och friskvård hos äldre.
Målsättningen är att den ökande andelen äldre ska LEVA HELA LIVET. Vårt mål är att 90-åringarna ska vara förebilder för barn och barnbarn och att många verksamheter samverkar för att nå hälsomålen.
Med goda levnadsvanor, fysiska aktiviteter, näringsriktig kost, goda sömnvanor och en social gemenskap kommer pensionärerna i Gävleborgs län att ha en god livskvalitet livet ut.

I friskvårdsrådet ingår Maj-Britt Norlander Hudiksvall sammankallande, Sonja Strandell Ovanåker, Birgit Lundberg Valbo samt Vanja Öst Sandviken.

Årets planerade utbildningsdagar för friskvårdsansvariga i föreningarna flyttades först till hösten men Coronapandemins restriktioner och svårigheter med att boka medverkande och lokaler gjorde att de ställdes in. Friskvårdsgruppen har haft tre ”träffar” under året och skickat ut information till föreningarna vid två tillfällen men tyvärr har inga besök hos föreningarna varit möjliga.

Alternativet till en egen träff med friskvårdsansvariga blev en gemensam konferens tillsammans med rådet för konsumentansvariga den 28 oktober hos Cfl i Söderhamn. 35 förtroendevalda deltog i föreläsningarna under dagen. Huvudtemat för dagen var Kom igång med PRO Hälsosam samt aktuella konsumentfrågor. Ola Nilsson, från PRO Riks och sakkunnig i dagens ämnen, höll i större delen av programmet. Ola tog upp möjligheten att delta i Livsstilsprogrammet med tillhörande bok Hela Livet. Aktiv Senior är ett annat användbart material. Filmerna i utbildningsmaterialet ”Låt dig inte luras” som PRO tagit fram i samarbete med övriga pensionärsföreningar och Polisen är förslag till viktiga frågor på medlemsmöten. Friluftsdagen i hela Sverige kommer att hållas den 22 september 2022 och då med möjligheter att prova nya aktiviteter som t ex Gå fotboll.

Några föreningar i PRO distriktet beviljades medel från socialstyrelsen för att bryta ensamheten. Det innebar nya möjligheter och aktiviteter som kommer att spridas och utvecklas även för andra föreningar.

2021 blev åter ett annorlunda år i distriktets friskvårdsverksamhet och framför allt för många ensamma medlemmar men även ett år där intresset för utomhusaktiviteter ökade.

I rådet ingår sammankallande Maj-Britt Norlander Hudiksvall, Sonja Strandell Ovanåker, Birgit Lundberg Valbo samt Vanja Öst Sandviken.

Hälsa och friskvård fortsätter att vara en mycket viktig och omfattande verksamhet för våra medlemmar. Alla föreningar har friskvårdsansvariga. Distriktets friskvårdsgrupp ansvarar för att fortlöpande utbilda och stimulera friskvårdarna genom att hålla en utbildningsdag varje år. Friskvårdsgruppen kommer även att fortlöpande föra ut ny information inom hälsa och friskvård till föreningarna samt besöka medlemsmöten och uppmuntra till aktiviteter. Föreningarnas friskvårdare kommer under verksamhetsåret därmed att öka sin kompetens på olika sätt och delge varandra kunskap via olika kontaktnät.

I distriktet arbetar vi utifrån PRO kongressens beslut om friskvårdspolicy. De senaste satsningarna ”PRO Hälsosam” samt ”Tillsammans mot ensamhet” och samverkan med Hälsocentraler prioriteras. Föreningarna kommer att bedriva cirkelverksamhet utifrån olika studiematerial och PRO distriktet kommer att stödja föreningarna i arbetet att finna fler hälsofrämjande aktiviteter. Satsningen kan även innebära att de som är intresserade får möjlighet att lägga upp sina egna livsstilsplaner via data. Målet är att 100 medlemmar lägger upp en personlig plan för att förändra sin livsstil och därmed förbättra hälsan. PRO distriktet kommer att genomföra totalt 10 olika aktiviteter, föreläsningar och aktivt visa upp olika friskvårdsaktiviteter i samband m bl a friskvårds/äldredagen som arrangeras i alla kommuner under hösten. Många föreningar har köpt in en hjärtstarter för att även ta med på aktiviteter utanför PRO-lokalen. Medlemmar har fått grundutbildning och 10 föreningar kommer att vidareutbilda medlemmar under året i hjärt- och lungräddning.

Information om möjligheten att delta i olika aktiviteter hos PRO föreningarna kommer att spridas både personligt samt skriftligt av friskvårdarna till sjukhus, hälsovårdscentraler och hemtjänstgrupper mm. Exempel på aktiviteter är café med samtal, promenader, cirklar, minnesträning, anpassade träningsprogram t ex seniorklubben (Friskis), tematräffar, resor, fester mm. Det viktiga är att äldre kommer igång och hittar en aktivitet som passar dem och att de deltar i en gemenskap. Det blir viktigt att trycka upp informationsmaterial om alternativa aktiviteter som läggs ut på olika platser dit äldre söker sig och att det finns uppgifter om vem som är kontaktperson för att komma igång eller om någon verksamhet vill puffa den äldre att ta ett steg så kan en sådan kontakt vara ett bra verktyg.

Allt som görs kommer i slutändan att vara ett förebyggande arbete för att förbättra folkhälsan och visa sig i att en investering i äldres hälsa är lönsamt för samhället och sjukvården. Satsningar i äldres hälsa bidrar till samhällets välstånd och människors välbefinnande.

PRO i Gävleborgs län kommer att delta i forskningsarbete via Högskolan i Gävle och föreningarna är beredda att samarbeta med studenter som vill göra examensarbeten med inriktning på hälsa och friskvård. Målsättningen är att den ökande andelen äldre nu ska LEVA HELA LIVET och inte bara bli sjuk och gammal. Vårt mål är att 90-åringarna ska vara förebilder för barn och barnbarn och att många verksamheter samverkar för att nå hälsomålen.

Med goda levnadsvanor, fysiska aktiviteter, näringsriktig kost, goda sömnvanor och en social gemenskap kommer pensionärerna i Gävleborgs län att fortsätta att må bra.

Friskvårdsarbetet kommer också att prioritera olika former för att bekämpa ensamheten och arbeta för mer gemenskap. Samarbete med hälsocentraler med inriktning ”Friskvård på recept” kommer att lyftas fram och även där är målet att LEVA HELA LIVET.

Distriktets friskvårdsgrupp: Maj-Britt Norlander, Hudiksvall ansvarig, Sonja Strandell Edsbyn, Birgit Lundberg, Valbo och Kerstin Odenryd, Sandviken.