Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Vällingby-Spånga

Boende & stöd i hemmet m.m.

Boende & stöd i hemmet - bistånd. Om man behöver annat boende, typ seniorboende, så finns det olika möjligheter.

Om man behöver annat boende, typ seniorboende, så finns det olika möjligheter. Denna information avser personer som har eller eftersöker att hyra sin bostad. Informationen avser inte behovsprövat boende, se rubrik om behovsprövat boende längre ner i texten.

Interna byteskön – internkö inom Stockholms kommunala bostadsbolag. Den interna byteskön är en separat kö för dig som har ett hyreskontrakt hos något av Stockholms stads kommunala bostadsbolag – Svenska Bostäder, Familjebostäder, Stockholmshem, Stadsholmen eller Micasa. Du aktiverar din plats i interna byteskön kostnadsfritt hos Bostadsfömedlingen.

TVÅ TYPER AV SENIORBOSTÄDER. Bostadsförmedlingen förmedlar två typer av seniorbostäder – för personer som är äldre än 55 år och för dem som är äldre än 65 år. Den främsta skillnaden mellan dem är: Om du får en 55+ seniorbostad nollställs din kötid och i vissa fall är bytesrätten begränsad. Om du får en 65+ seniorbostad behåller du din kötid.

Hyreskontrakten för seniorbostäder är i vissa fall begränsade. Det kan gälla rätten att byta, överlåta och hyra ut bostaden i andra hand. Vad som gäller för en specifik bostad står angivet under kraven från fastighetsägaren. Läs därför igenom kraven innan du anmäler intresse. Här finns länkar till Bostadsförmedlingen som kan vara informativa, läs mera genom att klicka på länkarna.

Bostadsförmedlingen interna byteskö Länk till annan webbplats.

Seniorsbostäder Länk till annan webbplats.

Frågor & svar seniorsbostäder Länk till annan webbplats.

Äldreomsorg Stockholm Länk till annan webbplats.

Behovsprövat boende: Äldreomsorg i Stockholms stad - bistånd

Har du fyllt 65 år och behöver stöd och hjälp i din vardag? Du kan vid biståndsbeslut få exempelvis ett trygghetslarm, hemtjänst eller plats på ett vård- och omsorgsboende. Äldreförvaltningen samt Stockholms Trygghetsjour handlägger kö till vård- och omsorgsboende och servicehus samt trygghetslarm & larmmottagning:

Hässelby – Vällingby stadsdelsförvaltning – äldreomsorg samt information om ”Äldre Direkt”:

Avdelning Äldreomsorg. Avdelningen utreder och fattar beslut om stöd-, vård- och omsorgsinsatser för personer över 65 år, insatser som utförs av egna enheter eller privata vårdgivare. Inom avdelningen handlägger man hemtjänst, vård- och omsorgsboenden samt öppna mötesplatser för seniorer. Se/kontakta Hässelby/Vällingby stadsdelsförvaltning/äldreomsorg, information & kontaktvägar finns i länken här nedna till stadsdelsförvaltningen. Men det finns ytterligare en möjlighet att kontakta "Äldre Diretk", läs mera information om detta i texten här nedan:

MEN! Man kan också kontakta: "Äldre direkt" på telefon 08 - 80 65 65 "Äldre Direkt" är en del av Kontaktcenter Stockholm som ger råd och vägledning i frågor som berör stadens verksamheter. Den bemannas med personer som är kunniga inom äldreomsorgens område och avsikten är att frågeställaren ska få svar direkt istället för att kopplas vidare längre in i organisationen. Läs mera genom att klicka på länken.

Hässelby -Vällingby stadsdelsförvaltning Länk till annan webbplats.

Äldreomsorg Stockholm Länk till annan webbplats.

Stockholms trygghetsjour Det är Stockholms trygghetsjour som beviljar och installerar trygghetslarm, samt tar emot larmanrop. Avdelningen fattar biståndsbeslut på kvällar, nätter och helger om en invånare akut behöver äldreomsorg. En jourpatrull åker ut vid akuta omvårdnadsärenden som inte annan hemtjänst kan ta. Stockholms Trygghetsjour handlägger dessutom kö till vård- och omsorgsboende och servicehus. På Stockholms Trygghetsjour finns fyra enheter: Handläggningsenheten, Jourpatrullen, Trygghetsjouren, Teknikenheten. Läs mera genom att klicka på länkarna.

Stockholms trygghetsjour Länk till annan webbplats.

Äldreomsorg Stockholm Länk till annan webbplats.

Här nedan finns information om följande: -Bostadstillägg. -Äldreförsörjningsstöd. -Fysisk aktivitet. -God man. -Framtidsfullmakt

Bostadstillägg Bostadstillägg är ett skattefritt tillägg för dig som har låg pension. Du kan ansöka om bostadstillägget oavsett om du bor i hyrd bostad, bostadsrätt, eget hus, äldreboende eller ett annat boende. Läs mera på Pensionsmyndighetens hemsida och där kan du bl.a. ansöka genom att klicka på länken.

Pensionsmyndigheten bostadstillägg Länk till annan webbplats.

Äldreförsörjningsstöd Läs på Pensionsmyndigheten om försörjningsstöd samt hur man ansöker och på vilket sätt det handläggs i förhållade till Bostadstillägg genom att klicka på länken.

Pensionsmyndigheten - äldreförsörjningsstöd Länk till annan webbplats.

Möjlighet till fysiska aktiviteter för äldre Växthusets aktiviteter vänder sig till personer som är 65 år eller äldre och bor i Hässelby eller Vällingby. Här kan man kostnadsfritt delta i aktiviteter som till exempel sittyoga, sittgympa, pilates och bingo. För träning i gymmet och balansträning i barr gäller särskilda regler. Möjlighet finns att köpa enklare maträtter, mellanmål eller hembakt fikabröd och träffa nya och gamla vänner samt fira högtider tillsammans med oss. Läs mera om Aktivitetscentret, vilka andra möjligheter som finns samt schema & öppettider mm, klicka på nedanstående länk.

Aktvitetscenter Växthuset Hässelby Vällingby Länk till annan webbplats.

God man. En god man eller förvaltare hjälper den som själv har begränsade möjligheter att ta tillvara sina juridiska och ekonomiska rättigheter. Om man har svårigheter med att betala räkningar eller tillvarata sina intressen på grund av nedsatt hälsotillstånd och/eller funktioner kan man få hjälp av en god man eller en förvaltare. Läs mera på Stockholm stads hemsida om God man och hur man ansöker genom att klicka på länken.

Stockholms stad God man Länk till annan webbplats.

Framtidsfullmakt En framtidsfullmakt är ett frivilligt uppdrag som du ger till en annan person. Framtidsfullmakten innebär att du utser en person som i framtiden ska företräda dig om du inte längre kan göra det själv. Läs mera om Framtidsfullmakt och hur man ger en framtidsfullmakt genom att klicka på länken.

Stockholms stad Framtidsfullmakt Länk till annan webbplats.