Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Global

Välkommen till PRO Global!

Världens gamla blir allt fler. Föreningen PRO Global vill bidra till att förbättra den växande äldre befolkningens situation i världen. PRO Global samarbetar med andra pensionärsorganisationer i Sverige och i världen. På en av bilderna: gamla på ett dagcenter i Sydafrika; plus några bilder från andra delar av världen.

22-05-23: Äldres situation i Ukraina: En lägesbeskrivning och uppmaning till handling, från HelpAge International (på engelska). Påpekar bristande inkludering av äldre och personer med funktionsnedsättningar. Uppmanar olika aktörer att se till att hjälpinsatser når även de äldre. Pdf, 278.3 kB.

Den 4 maj -22 deltog PRO Global i en manifestation för Ukraina utanför den ryska ambassaden i Stockholm. Tommy Karlsson, PRO Global, höll ett tal Pdf, 64.7 kB.. Bild 1. Bild 2.

Aktuellt om Ukraina och äldre Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Febr. -23: Info från HelpAge International om äldres situation i Ukraina, med en länk till en liten film (knappt 4 minuter). Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Febr. -23: En rapport om äldre i Ukraina från HelpAge International (på engelska):

- Sammanfattning av rapporten Pdf, 1.1 MB.

- Hela rapporten Pdf, 3.3 MB.

Brev från äldreorganisationen Tyrbota i Ukraina, april -22 Pdf, 99.7 kB.

Världsbanken om äldres ekonomiska situation i världen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En beskrivning av PRO Global och vad vi gör Pdf, 30.3 kB.

Seminarium mot ålderism 2022-10-04 i Stockholm Pdf, 545.7 kB.

Presentation av PRO Global på spanska / Presentación de PRO Global en español Pdf, 259.4 kB.

PRO är medlem i HelpAge International: https://www.helpage.org/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. PRO Global företräder PRO där.

Om vår styrelse Pdf, 77 kB.

Generation Equality: letting down older women? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Blogg av PRO Globals ordförande, Prudence Woodford-Berger

António Guterres framtidsinriktade tal "Our common agenda" , om global solidaritet och tillit för en gemensam framtid. En länk till en sammanfattning av talet: https://www.un.org/en/content/common-agenda-report/summary.shtml Länk till annan webbplats. Det finns mycket i hans budskap som leder tanken till de intergenerationella sambanden och bryggorna vi ännu inte riktigt undersökt i PRO G men som såväl EUs Green paper som FNs ageismkampanj betonar.

PRO Global finns också på Facebook:
https://www.facebook.com/PROglobal/?ref=bookmarks Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vår e-postadress: global@pro.se

Nyhetsbrev till medlemmar juni 2022 Pdf, 94.6 kB.

Nyhetsbrev till medlemmar augusti 2022 Pdf, 82.5 kB.

Nyhetsbrev till medlemmar januari 2023 Pdf, 172.3 kB.

Infoblad om panelsamtal om Ukraina 21 febr. -23 Pdf, 136.2 kB.

Bildspelet här nedan kommer från Tyrbota, den äldreorganisation i Ukraina som vi samarbetar med. Se också brevet från Tyrbota högre upp på sidan.

Kommande aktiviteter

Vi kunde inte hitta några kommande aktiviteter just nu.

 • Övrigt

  Hjälp SVT att bli mer tillgängligt

  PRO driver på för att SVT ska bli mer tillgänlighetsanpassat. För en tid sedan träffade vår förbundssekreterare Johanna Hållen Hanna Stjärne, som är VD på SVT, och nu inbjuds PRO:s medlemmar att delta i en särskild enkät.

 • Övrigt

  Gratis brandskyddsutbildning med PRO och FRIS

  FRIS, föreningen räddningskårer i samverkan, har med stöd av MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap tagit fram brandskyddsutbildningar för äldre. Utbildningarna har gjorts i samarbete med PRO.

 • Vård & omsorg

  Låt inte äldreomsorgen betala notan i lågkonjunkturen

  I veckan släppte Sveriges kommuner och regioner (SKR) sin ekonomirapport. SKR slår fast att det blir bistra tider med ekonomiska underskott i en majoritet av regionerna och flera kommuner nästa år. Rapporten pekar också ut utmaningar inom kompetensförsörjningen särskilt inom äldreomsorgen. PRO kräver nu att regeringen agerar.

 • Övrigt

  PRO vill ha mer tillgänglighet i SVT

  Igår deltog PRO:s förbundssekreterare Johanna Hållén på möte med SVT och de andra stora pensionärsorganisationerna. PRO träffade bland andra Hanna Stjärne; VD på Sveriges Television och lyfte pensionärernas perspektiv på public service.

 • Vård & omsorg

  Ny PRO-rapport om äldreomsorgen: Lägstanivå eller livsglädje?

  Många svenskar oroar sig över vården av anhöriga äldre och sin egen ålderdom. Trots de brister i äldreomsorgen som pandemin tydliggjorde så det är det väldigt tyst från våra politiker. PRO vill få ett slut på denna tystnad och åter sätta frågan på dagordningen. Därför släpper vi nu en rapport med fem åtgärder för att skapa en äldreomsorg med hög kvalitet som är likvärdig över landet.

 • Övrigt

  PRO: Äldre kvinnor utsätts också för våld!

  Idag på internationella dagen mot våld mot kvinnor vill PRO lyfta de äldre kvinnornas perspektiv. Det finns mycket forskning om våld mot kvinnor, men ofta rör forskningen inte äldre kvinnor. De få studier som ändå finns om äldre kvinnor visar detsamma som gäller vid våld mot kvinnor i yngre åldrar. Det vill säga att våldet är grövre, ofta upprepat och att det innebär svårare skador än det våld män utsätts för.

Alla nyheter

Bli medlem i PRO

Tillsammans ser vi till att livet som pensionär blir bättre och roligare.

2019

Läs mer om PRO

Medlemsförmåner:

 • Pro medlemsresor
 • Utvecklande studier
 • Fri datasupport
 • PRO mastercard
 • Försäkringar
 • Billigare resor
 • Samhällspåverkan
 • PRO mervärde
Bli medlem!

Trippelskrapet

 • Sex årliga miljonvinster.
 • Vinst på var fjärde lott i snitt.
 • Viktig inkomstkälla för PRO-föreningar.
 • Gör det möjligt för PRO att hålla nere avgifterna.

 

Bli kund här

Läs mer om Trippelskrapet