Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Kultur

Välkommen till PRO kultur i Stockholm!

 

Varmt välkommen tillbaka till PRO Kultur. Programmen genomförs i samarbete med ABF Stockholm

Vårens program kommer att finnas på denna hemsida inom en vecka. Dvs senast den 16 januari.

Nedan följer för programpunkter som ägt ruml hösten 2021

Tyskland efter Merkel och valet

• Onsdag 29 september kl 14.00, ABF-huset, Sveavägen 41. Entré 80 kr/60 kr för PRO-medlemmar.

Tyskland är Europas ekonomiskt starkaste land och påverkar EUs politik och inre förhållanden på ett mycket påtagligt sätt. Vad kommer hända efter valet och varför gick valet som det gjorde? Vad har hänt i Tyskland under den gångna valperioden och hur har pandemin drabbat landet?

Carl Tham, tidigare svensk ambassadör i Tyskland och kännare av tysk politik, ger sin syn på det tyska valet och landets framtidsutsikter.

• Onsdag 29 september kl 14.00, ABF-huset, Sveavägen 41. Entré 80 kr/60 kr för PRO-medlemmar.

Gäller Agenda 2030:s löfte om hållbar utveckling också för äldre?

Årets Internationella äldredagen uppmärksammar vi genom att samtala om hur äldre kan påverka och påverkas av genomförandet av FN-målen och Agenda 2030 i Sverige och i världen.

Medverkande: Mia Crawford, Utrikesdepartementet, Heidi Englund, Stockholms Stad, Ida Ragnarsson, CONCORD Sverige. Moderator: Kajsa B Olofsgård, PRO Global.

• Fredag 1 oktober kl 14.00, ABF-huset, Sveavägen 41. Fri entré. I samarbete med PRO Global.

Jag vill skriva sant: Tora Dahl och poeterna på Parkvägen

Jesper Högström har skrivit en medryckande skildring av ett författarliv, en bok som bygger på Tora Dahls dagböcker men som ligger långt ifrån den tillrättalagda biografins domäner. Det är på samma gång ett triangeldrama, en litteraturhistorisk utforskning och en intim skildring av en människas drivkrafter, av den inre kamp som skapar en författare.

• Måndag 4 oktober kl 14.00, ABF-huset, Sveavägen 41. Entré 80 kr/60 kr för PRO-medlemmar.

I Dan Anderssons fotspår i Stockholm

Det är nu etthundra år sedan Dan Andersson omkom i en meningslös olycka på ett litet hotellrum på Bryggargatan i Stockholm. Hans plötsliga död gjorde honom till en myt, nästan över en natt.

Göran Greider publicerade 2008 biografin Det gångna är som en dröm och det närvarande förstår jag icke. En bok om Dan Andersson och 2020 romanen Hon vars hjärta var som mitt – Dan Andersson och Märta Larsson - en kärlekshistoria. Nils Holmdahl utkom nyligen med en stor biografi: Dan Andersson – myt och sanning.

De två författarna Göran Greider och Nils Holmdahl leder en stadsvandring i Dan Anderssons fotspår som startar på Barnhusgatan 16, passerar Bryggargatan 5 där Dan Andersson omkom och slutar nere vid Styckjunkargatan intill Birger Jarlsgatan där Dan och hans vänner höll till i en ateljé. Vi avslutar vandringen med lite bokförsäljning.

Arr: författarna i samarbete med ABF Stockholm, PRO Kultur, AKS, Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek.

• Lördag 9 oktober kl 11.00, samling Barnhusgatan 16. Ingen avgift. Ingen föranmälan.

Dåligt folk

Kjell Johanssons nya roman Dåligt folk handlar om David som växer upp i ett fallfärdigt hus i Årsta­skogen i södra Stockholm, med en styvfar som är nyckfull och brutal och en mor som periodvis vistas på Långbro sjukhus. Långt senare, när David är vuxen, ska det som skedde i huset sätta igång en händelsekedja med oanade konsekvenser. Det handlar om barnets utsatthet och livets grymhet, men också om den försoning som kan komma från oväntat håll.

• Måndag 11 oktober kl 14.00, ABF-huset, Sveavägen 41. Entré 80 kr/60 kr för PRO-medlemmar.

Londonflickan

Bomullsängeln blev en stor favorit hos både läsare och kritiker. Med Londonflickan fortsätter

Susanna Alakoski den svit romaner om kvinnors liv, arbete och längtan under nittonhundratalet. Londonflickan är en berättelse om arbete och kärlek, där vardagsliv och världspolitik är trådar i samma väv.

• Måndag 18 oktober kl 18.00, ABF-huset, Sveavägen 41. Entré 80 kr/60 kr för PRO-medlemmar.

Museironden / Prins Eugens Waldemarsudde

Ett eget rum – Konstnärsrollen under det sena 1800-talet

I utställningen skildras hur nordiska kvinnliga konstnärer i slutet av 1800-talet kom att erövra konstnärsrollen under en tid av radikala samhällsförändringar och jämställdhetssträvanden. Omkring 120 kvinnliga konstnärer från Norden studerade under denna omvälvande period i Paris. Här visas kända konstnärinnor som Anna Ancher, Hanna Hirsch-Pauli och Helene Schjerfbeck men även mindre kända och ett antal manliga konstnärer.

Föreläsare: Carina Rech, intendent och utställningskurator.

• Onsdag 27 oktober kl 14.00, ABF-huset, Sveavägen 41. Entré 140 kr inkl museibesök.

Göran Greider – poet, författare, samhällsdebattör

Göran Greider debuterade för fyrtio år sedan med diktsamlingen Vid fönstret slår ensamheten ut (1981) och slog igenom 1989 med diktsamlingen Pasolini i Stockholm.

Därefter har han utkommit med ytterligare diktsamlingar med jämna mellanrum, sammantaget ett tiotal och som regel med gott bemötande och hyggliga upplagor.

Men Göran Greider är inte bara poet, han har också givit ut flera betydande biografier: Rudolf Meidner, skärvor ur ett nittonhundratalsliv (1997), Det gångna är som en dröm och det närvarande förstår jag icke. En bok om Dan Andersson (2008), Ingen kommer undan Olof Palme (2011) och Städerna som minns Joe Hill: En svensk-amerikansk historia (2015). Han har dessutom skrivit ytterligare tjugo böcker i olika ämnen med tyngdpunkt på radikal samhällsdebatt.

1999 blev Göran Greider chefredaktör för Dala-Demokraten och har skrivit hundratals artiklar och recensioner, medverkat i radio och TV otaliga gånger samt framträtt i debatter och läsningar över hela landet.

Ett författarskap och en radikal debattör väl värd att spegla i ett seminarium!

Medverkande: Johan Jönsson, poet, Rasmus Landström, författare, Åsa Linderborg, journalist, författare, samhällsdebattör och naturligtvis Göran Greider själv.

Moderator: Gunnar Ardelius, KSF.

• Lördag 30 oktober kl 13.30-15.30, ABF-huset, Sveavägen 41. Entré 100 kr/pensionär 80 kr.

Äldreomsorgen – en välfärdstjänst under hot eller världens bästa omsorg?

Det finns olika uppfattningar om hur äldreomsorgen fungerar. Den ena synen är politikernas, den positiva, och den andra är brukarnas, forskarnas och allmänhetens, den kritiska.

Äldreboenden och hemtjänst har ofta dåliga personalvillkor med många timanställda utan anställningstrygghet och med låga löner vilket leder till stor personalomsättning. Det är också en mycket stor brist på platser inom äldreomsorgen. Under pandemin kunde vi också se stora brister i skyddsutrustningar, vilket ledde till mångas för tidiga död.

Vad krävs för att få en bättre äldreomsorg? Sven-Erik Wånell och Ingrid Hjalmarson, som bägge har arbetat i många år på Äldrecentrum och tidigare haft andra anställningar inom äldreomsorgen, medverkar.

• Onsdag 10 november kl 14.00, ABF-huset, Sveavägen 41. Entré 80 kr/60 kr för PRO-medlemmar.

USA, Trump och Joe Biden – om den politiska utvecklingen i USA

För snart ett år sedan vann Joe Biden presidentvalet i USA. Det blev en mycket stökig, otäck process innan Joe Biden valdes in som president. Donald Trump påstod att Biden stulit valsegern genom fusk, vilket han fortfarande vidhåller.

Biden har uppfyllt många av sina vallöften, men han har också haft motgångar. Om ett drygt år är det val igen i USA och republikanerna stänger möjligheterna till förhandsröstning i allt fler delstater. Vad kommer att hända i USA? Kommer Trump tillbaka?

Leif Pagrotsky, tidigare politiker och generalkonsul i New York, medverkar.

• Måndag 15 november kl 14.00, ABF-huset, Sveavägen 41. Entré 80 kr/60 kr PRO-medlemmar.

MUSEIRONDEN / Sven-Harrys Konstmuseum: PARTY FOR ÖYVIND

Här möts ett hundratal svenska och utländska vänner inom konst, poesi, teater, litteratur, musik, dans och film, ur den stora internationella krets som inspirerade och inspirerades av Öyvind Fahlström, en av 1900-talets mest innovativa och mångsidiga konstnärer, vars gränsöverskridande konstnärskap omfattade och använde alla dessa uttryckssätt.

Den tid som utställningen speglar är speciell med tanke på att världen efter andra världskriget fortfarande befinner sig i chockens efterdyningar. Ur detta reser sig en ung generation som vill göra upp med det gamla.

Bland konstnärerna som representeras i utställningen finns Alexander Calder, Andy Warhol, Barbro Östlihn, Carl Johan de Geer, Christer Strömholm, Claes Oldenburg, Lena Svedberg, Marie-Louise Ekman, Marisol, Niki de Saint Phalle, Patty Oldenburg, Peter Weiss och många fler. Och Öyvind själv, givetvis!

Föreläsare: Barbro Schultz Lundestam, utställningskurator

• Måndag 29 november kl 14.00, ABF-huset, Sveavägen 41. Entré 90 kr inkl museibesök.

Epsteins Stockholm – fotobok från 60-talets Stockholm

Lars Epstein, fotograferande journalist på Dagens Nyheter i decennier, ser tillbaka på sitt yrkesverksamma liv i Stockholm. Epstein säger om sin egen gärning: ”Människorna, stockholmarna, intresserade mig mer än själva husen, gatorna, och torgen, när jag i min ungdom gick omkring med min kamera och fotograferade. Utan särskild plan drev jag omkring, mest i stadens centrala delar, och tog bilder av människor som stod och pratade med varandra, gick över gatan eller var upptagna av något annat”.

Lars Epstein berättar och visar foton ur sin nya bok.

• Måndag 6 december kl 14.00, ABF-huset, Sveavägen 41. Entré 80 kr/60 kr för PRO-medlemmar.

Text

Kommande aktiviteter

Vi kunde inte hitta några kommande aktiviteter just nu.

 • Övrigt

  Prisundersökningen 30 år – fortsatt stora skillnader

  PRO:s prisundersökning visar också i år på stora skillnader mellan den billigaste och dyraste matkassen. Det är nu 30 år sen prisundersökningen startades. Den första genomfördes för att kontrollera att matpriserna hölls nere, efter flera års galopperande pris- och löneökningar.

 • Övrigt

  Ordförandebrev januari 2022

  Den 17-19 juni samlas PRO till kongress. Då sker val av ordförande, styrelse och revisorer. Det ska också fattas beslut om handlingsprogram, stadgar, medlemsavgift och om till kongressen väckta motioner.

 • Vård & omsorg

  Omplacera ovaccinerad vårdpersonal genast!

  PRO kräver att äldre ska få slippa ovaccinerad personal i vård och omsorg. Omedelbart! Det gäller personal inom hemtjänsten, på äldreboenden och i sjukvården. I ett uttalande kräver organisationen att kommuner och regioner ska omplacera den vårdpersonal som inte är covid-vaccinerad.

Alla nyheter

Bli medlem i PRO

Tillsammans ser vi till att livet som pensionär blir bättre och roligare.

2019

Läs mer om PRO

Medlemsförmåner:

 • Pro medlemsresor
 • Utvecklande studier
 • Fri datasupport
 • PRO mastercard
 • Försäkringar
 • Billigare resor
 • Samhällspåverkan
 • PRO mervärde
Bli medlem!

Trippelskrapet

 • Sex årliga miljonvinster.
 • Vinst på var fjärde lott i snitt.
 • Viktig inkomstkälla för PRO-föreningar.
 • Gör det möjligt för PRO att hålla nere avgifterna.

 

Bli kund här

Läs mer om Trippelskrapet