Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Sofia

Var vaksam!

Foto: Pixabay

Några saker att tänka på för att inte råka ut för bedrägerier.

Skydda dig mot falska telefonsamtal.

 1. Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
 2. Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.
 3. Skaffa gärna en nummerpresentation till din telefon och var kritisk om någon ringer och utger sig för att vara en släkting eller en avlägsen bekant som vill långa pengar.
 4. Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
 5. Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
 6. Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Hemma

 1. Ha gärna ytterdörren låst när du är hemma, så att ingen tar sig in utan att du märker det.
 2. Förvara helst inte stora summor pengar hemma.
 3. Undvik att förvara pengar och värdesaker synligt, till exempel i hallen. Förvara dem gärna inlåsta. Då kan en tillfällig besökare inte ta något.
 4. Var försiktig med bankkort, bankomatkoder och även portkoder. Förvara inte koden till bankomatkortet tillsammans med kortet.
 5. Fotografera gärna dina värdesaker och se över hur du förvarar dem.

Ute

 1. Lämna inte handväskan utan uppsikt, till exempel i en kundvagn och ha gärna plånbok och mobiltelefonen i innerfickan, inte i bakfickan.
 2. Ha inte mer pengar och kort i plånboken än vad du behöver.
 3. Tänk på att skydda din kod när du betalar eller tar ut pengar. Förvara inte koden tillsammans med bankkortet.
 4. Undvik att förvara plånbok, nycklar, legitimation och kontokort på samma ställe.

Bra länkar

Polisen har i samarbete med UR Samtiden spelat in en serie samtal baserade på utbildningen ”Försök inte lura mig”. Väl värd att se.
"Försök inte lura mig” på UR Play. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Polisens sida om bedrägerier Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. innehåller mycket bra information. Här hittar du också information om hur du gör en anmälan om du skulle ha råkat illa ut.

Tipsen kommer från Leif Johansson, tidigare polis, PRO Bagarmossen.

<- Tillbaka