Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Maria

Resor

En man tittar på en jordglob

Res med oss våren 2024

Vill du delta i någon av resorna vi arrangerar? Anmälan görs till respektive person som anges i texten. Ytterligare information lämnas av Maj Lovén, tel 073-392 97 21 eller majlo1946@gmail.com, reseansvarig PRO Katarina.

Onsdag 17 juli – måndag 22 juli
Midnattssolens land: Kiruna, Ishotellet, Inlandsbanan

Dag 1: Stockholm – Umeå. Med bussen tar vi oss norrut, passerar Sundsvall och den fantastiska Höga Kustenbron som är en av världens största hängbroar. Passerar Nordingrå och når björkarnas stad Umeå för middag och övernattning.

Dag 2: Umeå och Kiruna. Vi tar oss till Luleå och besöker Gammelstaden, Luleås äldsta del. Här finns Kyrkstaden som finns med på Unescos världsarvslista. Vi åker vidare till Lappland, förbi polcirkeln till samernas land. Fortsätter mot Kiruna och stannar där i 2 dagar. Gemensam middag på hotellet.
Dag 3: Kiruna och Abisko. Vi ”går under jorden” och besöker världens största underjordiska järnmalmsgruva: LKAB. Åker buss rakt in i berget och ner till 540 mtr nivå. Därefter åker vi på den som brukar kallas Sveriges vackraste väg och ser fjällmassivet Lapporten och det mäktiga Torneträsk. Tar linbanan upp till Nuolja. Aurora Sky station är mötesplats för midnattssol och norrsken. Här får vi en vidunderlig utsikt. Middag och övernattning i Kiruna.
Dag 4: Kiruna – Jukkasjärvi – Gällivare. Nu bär det av till Ishotellet i Jukkasjärvi. Från 2016/2017 har man året-runtöppet med hjälp av kylteknik. Vi får en guidad tur och egen tid att besöka alla rum och isbaren. I samevistet får vi en guidad tur ”Geasseguossi”, besöker och matar renarna och avslutar med samisk lunch i en kåta. Därefter fortsätter vi söderut till Gällivare, tar in på hotellet och middagen.
Dag 5: Gällivare – Vilhelmina. Vi tar tåget som under 1,5 timme tar oss på den vackraste delen av Inlandsbanan. Anländer till Jokkmokk och gör ett besök på Ajtte som är huvudmuseum för samisk kultur. Fortsätter söderut över polcirkeln och kommer till Arvidsjaur och Lappstaden som bara används vid marknader och kyrkhelger. I Vilhelmina stannar vi för middag och övernattning.
Dag 6: Vilhelmina – Stockholm. På vägen hem kommer vi till Skyttmon, Jämtlands och kanske Norrlands skogsrikaste ort. Arkitekturen är påkostad och anses bero på att invånarna på sin tid inte lät sig köpas ut av skogsbolagen utan tjänade mycket pengar på sin skog. Vi kommer till Döda Fallet där den mäktiga Storforsen en gång brusade. Utanför Utanede finns Thailändska Paviljongen byggd till minne av Kung Chulalongkorns besök i Ragunda 1897. Kommer fram till Sundsvall och fortsätter hemåt.
Pris: 12 650 kronor, tillägg enkelrum 1 660 kronor.
I priset ingår: bussresa, del i dubbelrum, 5 middagar, 5 frukostar, 1 lunch, guide i LKAB:s gruva, linbanan Aurora Sky Station, entré och guide i Ishotellet, guide i Jukkasjärvi sameviste inkl lunch, Inlandsbanan Gällivare – Jokkmokk, Attje Museum med guide samt reseledare.
Detaljerat dagsprogram samt intresseanmälan senast 6 maj till borr.christina@gmail.com alt 070- 5855413.
Arrangör: Högbergs Buss som också fakturerar respektive resenär

Onsdag 4 - fredag 5 september Innehållsrik resa till Åland

Följ med PRO på en innehållsrik resa, som utöver åländsk skärgård och kulturhistoria även låter er titta närmare på Åbo och dess 750-åriga historia med många svenska inslag. Under tre dagar varvar ni guidade turer både i Åbo och på Åland med goda middagar och härliga upplevelser.

Läs mer om den annorlunda och innehållsrika resan i programbladet Pdf, 312.6 kB, öppnas i nytt fönster..