Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Digisen. Hussein Mohammed Ali, teknikcoach, ger Siw Fredriksson, Ann-Sofie Berglund och Ingalill Roswall handfasta tips. I bakgrunden skymtar Tomas Nygren som är ordförande i PRO Graniten i Kalmar.

Hussein Mohammed Ali, teknikcoach, ger Siw Fredriksson, Ann-Sofie Berglund och Ingalill Roswall handfasta tips. I bakgrunden skymtar Tomas Nygren som är ordförande i PRO Graniten i Kalmar. Foto: Kristina Wirén.

Kategorier:
Gemenskap och aktiviteter
Publicerad:

 ”Om alla får vara med blir det bättre”

Övergången till det digitala samhället går fort. Alldeles för fort, tycker somliga. Men tjänster och webbsidor är ibland krångliga och riktigt dåliga. PRO-projektet DigiSen i Kalmar verkar för enklare tekniska lösningar.

– De ska vara så enkla så att alla människor kan förstå hur det fungerar, säger tillgänglighetskonsulten Tommy Hagström. Då blir det bäst.

Smarta pennor, röstsökning och användbara appar. Det var några av de verktyg deltagarna i projektets workshop på stadsbiblioteket i Kalmar fick med sig efter en intensiv timmes digital inspiration.
– Jag har lärt mig att göra mappar på telefonen, det kunde jag inte innan, säger PRO:aren Siw Fredriksson.

Projektet drivs i Kalmar län i två år och ska det tredje året föras ut nationellt i andra PRO-distrikt (se faktaruta nedan). I höstas bjöd projektet in till möten på flera platser i länet. Först på plats i Kalmar var en trio kvinnor från PRO Graniten, förutom Siw också Ulla-Britt Peterson och Ingrid Wernersson, alla med varsin smart telefon.
– Vi är förtruppen, skrattar Siw.
Hon betalar räkningar, mejlar, köper biljetter och kollar nyheter på sin telefon.

Teknikcoachen Hussein Mohammed Ali frågar om alla har en smart telefon. Det har de.
– Har ni uppmärksammat att det finns två olika universum? Android och IOS? Vet ni vad ett operativsystem är? Det är det som styr allt som händer bakom.

Deltagarna vänder och vrider och jämför sina telefoner, och när det är utrett vem som har vad visar Hussein Mohammed Ali hur man söker efter appar i appbutiken för den som har android, eller appstore för IOS, det vill säga iphone, och lär deltagarna att söka efter och ladda ner bra appar.

Deltagarna är snabbt igång och hjälper varandra, testar och jämför, söker appar, laddar ner och tar bort, sorterar och lägger i mappar.

Röstsökning är en annan funktion Hussein lär ut, och snart konkurrerar Glenn Miller och Helen Sjöholm om ljudutrymmet. Siri, som är Apples personliga assistent, berättar vilket väder det är i Kalmar. Några av deltagarna har plockat ner Google Lens som används för bildsök, och testar vad den appen kan göra.

Tillgänglighetskonsulten Tommy Hagström visar hur en smart penna kan användas för anteckningar, och Hussein demonsterar hur en pekpenna kan användas istället för fingrarna. Bra för den som till exempel har reumatism.

De här deltagarna, förtruppen, har alla rätt bra digital kompetens. Men det gäller inte alla. Särskilt äldre och personer med någon form av funktionsvariation riskerar att hamna i digitalt utanförskap.
– Vi märker att alldeles för många medlemmar inte har internet, knappt någon mobiltelefon, säger Tommy Hagström.

Enligt Internetstiftelsens undersökning Svenskarna och internet har ungefär en fjärdedel av befolkningen svårt att navigera i den digitala världen.

Var femte pensionär använder inte internet alls, och bland de äldsta har inte ens hälften använt sig av samhällets olika e-tjänster. Knappt 40 procent av de över 81 år har bank-id.
– Har man inget bank-id står man utanför samhället. Ett bra exempel är att man i Stockholm inte kunde boka tid för vaccinering utan bank-id, konstaterar Curt Karlsson som jobbat många år på PRO riks och nu är projektledare för DigiSen.

Internet har varit räddningsplankan för många under pandemin, men för dem som står utanför har klyftan ökat.
– Skiftet går för fort till digitala lösningar. Folk är arga, med all rätt. De känner sig tvingade, de har inte haft något att säga till om, säger Tommy Hagström.

I projektet har PRO:are undersökt ett antal webbsidor, bland annat banker, 1177 samt kommunala sidor. Resultatet är förödande. Gruppen har inte hittat en enda tjänst som är bra. Det är svåra ord, krångligt språk, dålig typografi, dåliga sökfunktioner, svårnavigerat.

Men det kan bli bättre.
– Vi har tagit fram en bankprototyp, där startsidan bara innehåller det viktigaste, hur mycket pengar det är på kontot, senaste transaktion, en knapp för att betala en räkning. Sedan kan man gå vidare, men allt behöver inte finnas på förstasidan, säger Curt Karlsson.

Gruppen har också tagit fram ett förslag för att göra 1177 mer tillgänglig.
– Om alla får vara med blir det bättre. Om webbsidor fungerar för människor med funktionsvariation fungerar de för alla, säger Tommy Hagström.

Ett särskilt problem rör institutionerna, som äldreboenden, menar Curt Karlsson och Tommy Hagström.
– Där saknas det ofta internetuppkoppling, datorer och plattor. ●

Fakta: Projektet DigiSen
Allmänna arvsfonden har beviljat PRO 4,8 miljoner kronor för att driva projektet DigiSen under tre år. Projektet vänder sig till äldre personer och särskilt äldre med funktionsvariation och sjukdomar som försvårar användandet av internet, smarta telefoner, surfplattor och datorer.
Syftet med projektet är att rusta äldre att använda digitala lösningar, och målet att etablera en modell som ska bli en del av PRO:s ordinarie verksamhet.

Fakta: Projektet DigiSen består av tre delar:
Öka den individuella kompetensen genom en undervisningsmodell som ska kunna användas av alla äldre.
Verka för enklare tekniska lösningar
Ta fram underlag för att påverka kommuner, regioner och centrala myndigheterUnder hösten har gruppen varit på turné runt om i Kalmar län och träffat PRO:are
– Det har varit givande möten, säger projektledaren Curt Karlsson.
Turnén fortsätter i vår.

Texten publicerad i PROpensionaren nr 8/2021

Text: Karin Asmundsson