Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Norrsken. Ljusdans över berget Nuolja och Aurora Sky Station.

Ljusdans över berget Nuolja och Aurora Sky Station. Foto Niklas Hjort

Kategorier:
Gemenskap & aktiviteter
Publicerad:

På jakt efter norrskenet

Polarljuset och norrskenet väntar. För oss som gillar midvinter och har en längtan till arktiskt klimat är Abisko den rätta
platsen, i synnerhet när man reser med tåget från Mälardalen via Luleå och Kiruna. En färd som avslutas längs klassiska Malmbanan mot Narvik.

Så här i midvintertid är vi en handfull förväntansfulla besökare som kliver av vid Abisko Östra, efter en natt längs rälsen. Den lilla fjällbyn har egen tågstation, med sjön Torneträsk och de mäktiga bergsmassiven som riktmärken.
Här föddes i mångt och mycket den svenska fjällturismen, i samband med att järnvägen mellan Gällivare och Narvik byggdes i början av 1900-talet.
Abisko rankas som en av de bästa platserna i världen för det dansande ljuset på himlavalvet. Under november till början av mars är förutsättningarna som allra bäst.

Abisko Mountain Lodge ligger vid vägens slut, en kort promenadväg från järnvägen, där vandringsstigar och skidspår tar vid. Ett gediget boende mer likt ett rustikt fjällpensionat, där restaurangen lockar med idel lappländska delikatesser.
Värdparet Dick Johansson och Mina Johansson-Dahl är två erfarna fjällentusiaster som ser till att gästerna stortrivs.

Mina har tidigare drivit fjällanläggningar i Norge, och har även varit platschef i Riksgränsen. Dick är bergsguide med bakgrund som polis, alpin fjällräddare och skidlärare.
Under midvintern är det främst norrskensturisterna som bokar logi, men när vårvintern närmar sig kommer både turåkare och heliski-fantaster. Och det handlar om gäster från hela världen.
– Den här tiden är speciell, hävdar Mina, som tar emot i receptionen med en kopp rykande het glögg.
För även om det är mulet i Kiruna och i Riksgränsen så är det oftast klart väder i Abisko.
– Dessutom så bor vi ju på en plats med få ”ljusföroreningar”.
Men för Mina och Dick är det polarljuset som fascinerar allra mest.
– Himlen skimrar ju ofta i både rosa och blått nu när solen inte orkar över horisonten, konstaterar Mina med en gest ut mot bergen.
Inför öppningen för 15 år sedan planerade de att ha stängt från slutet av september till februari. Men efterhand har intresset för midvinterturismen vuxit, så nu är lodgen öppet året om.
Vi ger oss ut för att utforska polarljuset. De bästa vyerna får man från utsiktsplatsen Stor-Nabben en halvtimmes vandring söderut, tipsar Mina.
Det är lättgånget i det tunna snötäcket och visst är det härligt att skåda ut över landskapet från den lilla bergsplatån, med Torne träsk, Lapporten och Abiskoalperna i blickfång. Den rosaskimrande himlen varslar om en kall och klar afton.
Vi bestämmer oss för att vandra vidare ner mot Kungsleden och Abisko turiststation, för en pratstund med platschefen Jessica Milkewitz.

– Att Abisko är världens bästa plats att uppleva norrsken är vida känt världen över, men få svenskar har koll på det, säger Jessica, där vi timmen senare sitter framför en sprakande björkvedsbrasa.
Hon berättar att Abisko ligger i regnskugga, tack vare de omgivande bergen och Torneträsk, vilket innebär optimala väderförhållanden för norrsken.
– Normalt öppnar vi hela turiststationen för vintersäsongen veckan innan jul, men på grund av pandemin dröjer det nu till mitten av januari.
Då är det dessutom premiär för guidade kvällsturer upp till STF Aurora Sky Station på hemmaberget Nuolja.
– En smått magisk linbanefärd upp på 900 meters höjd till toppstationen. Där väntar utomhusterrass, utkikstorn och mysigt kafé.Väl tillbaka på Abisko Mountain Lodge är det dags för middag på Brasserie Fjällköket, där kocken Magnus Fägerman bjuder på läckerheter som eldad röding med forellrom, vilttartar med fjällbjörksolja och tjälknöl på älg.
Då och då kollar vi nyfiket på turiststationens ”norrskenskameror” via webben på våra mobiltelefoner – ett tips från Jessica. Lagom till desserten flammar det till, för nu är det norrsken på gång.
Det räcker med att ge sig ut på gårdsplanen för att ta del av ljusfenomenet, med pulserande gröna slöjor högt i skyn ovan Torne Träsk. Skådespelet varar i en knapp halvtimme, men det är nog för att tillfälligt mätta behovet. Enligt Mina så ska det visst bli än mer dans efter midnatt, enligt prognosen.
I morgon väntar nya äventyr i form av en skoterutflykt till Riksgränsen och vedeldad bastu nere vid Torne Träsk – förhoppningsvis med än mer norrsken på köpet.

Artikeln publicerades i PROpensionären nr 1/2021.

polarljus-och-panoramavy-over-tornetrask-och-abisko

Polarljus och panoramavy över Torneträsk och Abisko.

Text: Cenneth Sparby