Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

sömn

Att sova dåligt är i dag vanligt men äldre sover bättre i dag i jämförelse med förr enligt Johan Skoogs avhandling från Göteborgs universitet. Foto: Göteborgs universitet och Unsplash.com.

Kategorier:
Publicerad:

Blir verkligen sömnen sämre med åren?

(Uppdaterad) Förskjuten dygnsrytm och kortare nattsömn. Det är några faktorer
som påverkar äldres sovvanor. Men dagens 70-åringar sover
faktiskt bättre än de som var lika gamla på 70-talet.

Artikelserie sömn del 1. Johan Skoog från Göteborgs universitet är doktor i psykologi. I sin avhandling ”Sleep and cogintion in old age” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har han kunnat se att sömnproblem hos 70-åringar som undersöktes på 70-talet, hade dubbelt så hög förekomst av sömnproblem och sov kortare än 70-åringar som undersöktes på 2000-talet.

– Även om antalet äldre ökar i hela världen, tyder mycket på att dagens äldre är friskare och mer aktiva än tidigare generationer av äldre. Det är troligt att dessa förändringar också har påverkat hur äldre personer sover, säger Johan Skoog.
Han tror alltså att en möjlig förklaring till det han sett i sin forskning kan ha att göra med förbättringar i levnadsvillkoren under de senaste decennierna. Samtidigt anser han att det behövs fler studier för att se om fynden han gjort också gäller utanför Göteborg.

Trots att dagens 70-åringar, i alla fall i Göteborg, sover bättre än de som var lika gamla på 1970-talet så är problem med sömnen vanligt. I den senaste nationella folkhälsoenkäten uppgav 42 procent av de svarande att de hade sömnbesvär under förra året. Av dessa var det 8 procent som angav svåra sömnbesvär, medan resten hade lätta besvär. Både lätta och svåra besvär var vanligare bland kvinnor än män. Det var också vanligare bland medelålders och äldre personer (cirka 47 procent) jämfört med yngre personer (cirka 37 procent)*.
Att sova bra är viktigt för alla åldersgrupper, inte minst för äldre. En anledning till att äldre kan uppleva att de sover sämre kan ha att göra med en förskjuten dygnsrytm.
– En anledning till att det är vanligare med sömnproblem hos äldre kan bero på att dygnsrytmen ofta skjuts fram när man blir äldre, så att man blir tröttare tidigare på kvällen och vaknar upp tidigare på morgonen. Detta kan leda till att en del äldre personer har en biologisk dygnsrytm som inte ligger i linje med hur de lever, säger Johan Skoog.

Han berättar att det också är vanligt att äldre personer har en kortare nattsömn än yngre personer. Men även om äldre personer i genomsnitt sover kortare än yngre så är sömnen lika viktig, eller kanske till och med ännu viktigare än hos yngre personer. Detta just på grund av att de sjukdomar som har ett starkt samband med sömnen är vanligare bland äldre personer.
I sin avhandling har Johan Skoog sett att personer i 50–70 års-åldern som led av sömnproblem, hade en 24 procent större risk att utveckla demens än de som inte led av samma problem senare i livet.
– Det är därför möjligt att en förbättrad sömn även kan minska risken att utveckla till exempel Alzheimers sjukdom, säger han. ●

Vill du veta mer om sömn för äldre. Kolla in föreläsning med Johan Skoog här på URplay. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här hittar du mer om avhandlingen Sleep and cogintion in old age” . Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Text: Cecilia Corfitsen.