Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Centrala Huddinge

Tips & tricks för mobiltelefon

Tekniken runt mobil telefoni har utvecklats i ett rasande tempo och gene-ration 5G finns redan som nät och i nya mobiler. Förutom köpråd finns på undersidorna förklaringar till ord och akronymer samt lite teknikhistoria och inte minst om applikationer (appar) och underhåll.

Allmänna köpråd

Är att ringa, ta emot samtal, kanske då och då något text-/bild-meddelande - ja då behövs ingen "smart" mobil - alltså en som kan kommunicera via Wi-Fi och Bluetooth (se ordlistan) . I det segmentet finns företaget Doro som har en del icke-smarta modeller anpassade för äldre, men det finns förstås andra .
Besök någon säljare med stort utbud, titta och känn på dem som ligger bra i handen, har tydliga siffror och verkar vara enkla att hantera.
En enkel telefon har som standard flera funktioner bl.a två kameror (fram och bak), men som sagts begränsad möjlighet att surfa via lokala nätverk.

Den första frågan en förstagångsköpare måste ställa sig är: Vad ska jag använda mobilen till? Ska jag bara ringa och ta emot samtal? Skicka text-/bildmeddelanden? Videosamtal? Tänker jag fotografera mycket? Lista upp allt tänkbart som gör det enklare att bestämma typ av abonnemang och val av mobilmodell. Stor eller liten? Vanlig eller smart? Målet för de flesta bör vara att inte lägga ut mer pengar än vad som är nödvändigt.

Äldre personer bör, när det kommer till val av mobil, tänka på hanterbarhet, storlek och typ av knappar och inte minst skärmens läsbarhet. Ta god tid i butik och titta på olika modeller före köp. Lita på DITT omdöme och inte vad goda vänner tycker!

Den som redan är användare och vill/måste uppdatera sig har det lite enklare och väljer ofta en modernare mobil av samma fabrikat i tron att man redan "kan" hantera just det märket. Tyvärr är det ofta så att i en några år nyare har invanda funktioner bytt namn och nås på annat sätt än förut.

Android eller IOS - vad är en "smart" mobil?

Hjärtat i en mobil är en mikroprocessor som styr alla funktioner med hjälp av ett operativsystem (OS) - en programvara. Inom EU dominerar idag:
Android (utvecklat av Google) och IOS utvecklat av (Apple för sin Iphone).
Skillnaden är främst att IOS bara finns i Apples produkter (Iphone, Ipod) medans Android finns i många tillverkares produkter. En annan viktig skillnad är, att IOS hanterar extraprogram (s.k appar) åtskilt från OS medan Android hanterar dessa inom OS. Iphone har därmed ansetts vara svårare att "hacka", men den fördelen sägs vara ett minne blott då även hackare utvecklar sina metoder.

Apple har legat något före i utveckling av nya funktioner och modeller, men idag är Samsung, LG, Sony med flera ikapp och i vissa avseenden förbi Apple som länge levt på sin image som har återspeglats i omotiverat högt pris.
Ihone är uteslutande SMARTA, det vill säga kan bl.a ansluta till internet.
Mobiler med Android finns även som "ickesmarta" d.v.s. bara med basfunktioner.

Lite fakta om trådlös kommunikation

Minns du Nordiska MobilTelefonsystemet (NMT)? Det lanserades i Sverige 1981 av det då Jan Stenbecksägda Comviq En lustig poäng var att den uppringde fick betala samtalet. NMT var ett analogt telefonsystem som fanns i två versioner 450 och 900 efter deras frekvenser i megahertz. 450-versionen var en stor klumpig enhet men 900-versionen kunde få plats i en rymlig ficka. Det fina med 450 var den höga uteffekten och därmed långa räckvidden. Detta var långt före internet och allt var anpassat för talkommunikatioin.

Globalt System för Mobil kommunikation (GSM eller 2G) kallades det första systemet för digital mobil kommunikation och antogs som standardsystem i Europa 1987. Första lansering i Norden blev i Finland 1991 och i Sverige 1992. Nu blev det bland mycket annat att skicka SMS (Short Message Service) och MMS (Multimedia Messaging Service) och SIM-kortet (Subscribers Identification Module) införs som "nyckel" till en operatörs nätverk.

GSM (2G) var långsamt på grund av låg sändningsfrekvens men också på grund av dåtidens komponentteknik. Överföringshastighet cirka 200 kilobits/sekund.
3G kallades nästa generation och hastigheten tog klivet upp till 7,6 megabits/sek.
4G (som nu flertalet mobiler klarar) har en datahastighet på hela 100 megabits/sek.
5G som knackar påp dörren och beräknas vara utbyggt 2023 kan nå datahastig-heter upp till 10000 megabits/sek.

Höjd datahastighet innebär att fler abonnenter får plats i systemet samtidigt och att stora datamängder som idag sker via kabel eller fiber kan gå trådlöst och dra in stora pengar till operatörerna. Hög hastighet kräver också högre sändarfrekvens och ju högre den blir desto kortare räckvidd. När 5G blir allmänt har antalet antenner på husfasader och master ökat krafigt. - bäva månde alla elallergiker!


Mer text kommer