Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Centrala Huddinge

BankID och Swish

Här berättar vi om två applikationer ("appar") som i hög grad underlättat att identifiera sig vid kommunikation via internet respektive skicka eller ta emot pengar sekundsnabbt via sin smarta mobiltelefon

BankID - hur får jag det?

BankID är en e-legitimation som privatpersoner kan använda för att visa att jag är jag i sammanhang där traditionell legitimering med körkort eller pass inte är möjlig. BankID ges ut av banker som är verksamma via internet, vilket betyder att den som söker måste vara kund och ha ett konto i en sådan bank.

De banker som då detta skrivs har tillstånd av Bankinspektionen att ge ut BankID är: Swedbank, Handelsbanken, Nordea, SEB, Danske Bank, ICA Banken, Ikano Bank, Länsförsäkringar Bank, Skandiabanken, Sparbanken Syd och Ålandsbanken.

Det finns två slags bankID. Mobilt bankID är som namnet antyder en app som installeras i en smart mobiltelefon (alltså en mobil som kan koppla upp sig mot internet). BankID kan också fås som en nedladdad fil till en dator eller surfplatta. Därtill måste ett säkerhetsprogram från företaget bankID (eller din bank) laddas ner till din utrustning.

Hur går jag vidare?

Är du redan kund hos en internetbank (se ovan) går du in på deras hemsida, letar upp bankID och följer instruktionerna för det slags ID man vill ha. Den som har både smart mobil och dator/surfplatta kan naturligtvis ha båda varianterna. som förstås kan variera mellan bankerna. Deras instruktioner är förstås inte identiska och kan inte återges här, men varje bank har telefonsupport som kan hjälpa till.

Hur använder jag bankID

Till ditt mobila bankID har du vid installationen uppmanats att skapa en sifferkod som lösen. När du i något sammanhang uppmanas att identifiera dig, letar du först upp bakID-ikonen på din skärm och klickar på den. Nu visas en knappsats på skärmen och du trycker in din sifferkod och "klar". Detta kan skilja sig mellan mobiler men principen är densamma: - starta appen - tryck in koden - skicka.

BankID på fil hanteras på liknande sätt, men beroende av vem som efterfrågar identifiering kan rutinen se olika ut. När du uppmanats klicka på ikonen kan det första som visas vara ett fält där först hela personnumret (12 tecken) ska anges och därefter en ruta med ett fält för ett lösenord, som du valt vid installationen.
I andra sammanhang behövs inget personnummer, men du kan välja om du har bankID på den aktuella enheten eller på en annan (mobilen). Därefter visas rutan för lösenordet alternativt sifferkoden.
Observera att det kan ta lite tid innan rutan för lösen/kod visas, men det kan inte påskyndas att klicka ikonen upprepade gånger - det kan istället orsaka stopp.

Swish - ett blixtsnabbt betalsätt

Många tycker att banktjänsten Swish är det bästa som hänt i bankvärlden i en tid då kontor läggs ned och köerna på kvarvarande blir allt längre.
Med Swish kan du med ett klick på mobilen överföra pengar till någon annan som har Swish och ett mobiltelefonnummer kopplat till konto i sin bank. På omvänt sätt kan du få pengar insatta på ditt konto.
Identifiering sker med mobilt bankID. Kontakta din bank för instruktioner.