Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Centrala Huddinge

Ord & akronymer IT

I teknisk text dyker det ofta upp ord och akronymer som känns obegripliga. Listan gör inte anspråk på att täcka ens en bråkdel inom IT-området, men meddela vad som kan saknas så kompletteras den.

Lista över ord och akronymer med förklaringar som anknyter till IT-området.
Senast uppdaterad februari 2024

Airpods - kallas de mikrotelefoner som sätts direkt i öronen och kommunicerar med mobilen via Bluetooth (se ordlistan)
Android och iOS är de idag inom EU mest vanliga operativsystemen utvecklade av Google resp Apple och lanserades 2008 resp 2007, Senaste version är 11 resp 15.
App - förkortning av Applikation - är en datorfunktion som "gör ett jobb" t.ex ett spela ett spel. Skillnaden mot ett "program" eller "process" är att dessa är funktioner som får mobilen/datorn att fungera.
ARC - Audio Return Channel - ses ofta med HDMI och talar om att det inte behövs någon extra kabel för ljud - finns redan i HDMI-kabeln. eARC är senare versin med större bandbredd och kabeln bör vara av typ Ultra High Speed HDMI .

Bluetooth kallas en i smarta telefoner inbyggd trådlös funktion som kan användas för trådlösa headsets. En lustig poäng: Konstruktören döpte funktionen efter Harald Blåtand i Frans G Bengtssons Röde Orm

Cookies -(Kakor) - är små datafiler som flertalet innehavare av en hemsida planterar i besökarens dator/mobil. Utöver ett slags obligatoriskt "kvitto" kan det vara många kakor med olika uppgifter som måste redovisas för besökaren som med gott samvete kan bocka av samtliga eller avvisa alla om det gjorts så enkelt.

Darknet - ett krypterat nätverk för ljusskygga som inte vill utsätta sig för offentlighetens insyn på vanliga internet. Darknet kräver särskild webbläsare.
DNS - Domain Name System - är ett system för att förenkla adressering av en websida. Adresser kan skrivas i klartext, som översätts till en för dator läsbar digital form i en DNS-server.

eARC - se ARC

Fiber - signalöverföring via fiberkabel medger den överlägset hög datahastighet genom att varje abonnent har egna tunna glasfiberledningar till en central punkt där en höghastighetsfiber ansluter och fördelar signal efter vad abonnenterna gjort för val. Hos resp. abonnent måste ljuspulserna omvandlas till elektrisk signal i en så kallad mediaomvandlare.
Fishing -
kallas försök att genomföra bedrägerier genom telefonsamtal eller besök där bedragare utger sig för att vara hantverkare eller myndighetsperson.

GSM (Groupe Spécial Mobile eller på svenska Globalt System för Mobil kommunikation). GSM var första generationens digitala mobilsystem från 1991.

Hacker - ett ord med flera betydelser, men här kanske främst en kunnig person som med onda avsikter försöker ta sig in i andras datasystem.

HD - HårdDisk (mekanisk) - utvecklades av IBM på tidigt 1960-tal och kallades då "Winchesterminne" p g a att projektet fick ett nummer som var samma som den tidens mest sålda automatgevär från Winchester. Formatet 3,5 tum (senare även 2,5 tum) höll sig ända tills 2023 då mekaniska HD slutade att tillverkas och ersätts av SSD. Minneskapaciteten för en HD var från start några 100 kilobyte och slutade med flera Terabyte - en otrolig utveckling åstadkommen med hjälp av ett nobelpris.
HDMI - en kontakttyp som överför både ljud och bild mellan utrustningar. Finns också i en mini-storlek. Observera att HDMI-kabel finns i ett fleral kvaliteter beroende av bl.a garanterad överföringshastighet. Hög klass = högt pris. Viss snabb utrustning kräver hög klass för bästa överföringsresultat.

2G, 3G, 4G, 5G kallas kort och gott efterföljande uppdateringar som utökat kapaciteten tusenfalt. 5G är då detta skrivs under lansering och förväntas vara fullt tillgängligt 2023 i huvudsakligen tätorter.

IMEI - International Mobile Equipment Identity - är som klartexten anger ett unikt identitetsnummer som tilldelas alla mobiltelefoner i hela världen. Numret finns dels i handlingar som medföljde köpet men också på etikett invändigt. Det går också att ta fram det på skärmen genom att slå: *#06#
IEEE802.11xx- är en stor grupp av internationella standards som reglerar WLAN dvs all Wi-Fi-kommunikation. xx står för en eller två bokstäver som beskriver en teknisk lösning och högsta bithastighet. Senaste (2021) är Wi-Fi 6 (xx=ax) som sänder på 2,4 och 5,0 GHz med förbättrad räckvidd till flera mottagare och upp till ca 1600 Mbit/s. Wi-Fi 5 (xx=ac) sänder på 2,4 och 5,0 upp till 1300 Mbit/s.
Wi-Fi 4 (xx=n) har likaledes 2,4 och 5,0 men bithastiheten är max 600 Mbit/s.
IP-adress - är en unik adress som identifierar alla som har en uppkoppling mot internet. Både abonnenten och nätverket kan utläsas i IP-numret (Internet Protocol). I ett hemnätverk (LAN) tilldelar routern underliggande adresser för varje ansluten enhet i LAN-et.

Ladda ned - är ett begrepp att hämta en app eller annan information från internet.
Ladda upp - är motsatsen, det vill säga skicka data från dator/mobil via internet.
LAN - Local Area Network - som står för det lokala trådade nätverk man kan ha i hemmet med ett abonnemang på bredband. Den trådlösa motsvarigheten WLAN (W=wiresless) kontrolleras av ett omfattande regelverk - se IEEE802.11.
LED - Light Emitting Diod, på svenska lysdiod - används bland annat för att ge det bakgrundsljus som de flesta displayer (skärmar) kräver.

MAC-adress - Media Access Control-adress - är ett identitetsnummer för alla nätverkskort i såväl mobila som stationära enheter i hela världen. Adressen är digitalt kodad och översatt finns det 281 474 976 710 656 tillgängliga adresser.
Mobilt bredband - är - till skillnad från kabel- och fiber-bredband - bredbandsignal som sänds över telemaster på samma sätt som mobiltelefon. Utrustningen (routern) är speciell i så mening att den (i likhet med mobil) har ett SIM-kort som öppnar anslutning mot den leverantör man valt. Mobilt bredband bör undvikas av den som har något trådbundet alternativ!
Modem - MottagareDemodulator - är en kombinerad sändare och mottagare för att överföra data oftast både via tråd och trådlöst (se WiFi)

NMT (Nordiskt MobilTelefonisystem) var det första mobila analoga telefonsystem som lanserades i Norden på 1980-talet av Stenbecks Comviq.

OLED - är en ny skärmteknik där "O" står för organisk. Tekniken består i att själva bildpunkten skapar eget ljus utan upplyst bakgrund.

Phishing - eller på svenska Nätfiske - kallas försök att via e-post (mejl) på olika sätt försöka lura till sig exempelvis personliga uppgifter som förvaras i datorn/mobilen. Öppna aldrig e-post från okänd avsändare. Kontrollera avsändaradress! Ett öppnat falskt mejl kan släppa in farligt datavirus datorn/mobilen.
Pixel - på svenska bildpunkt - är den minsta delen på en skärm, mobil som dator eller TV. Tätheten av pixlar kallas upplösning.
Portering kallas överflyttning av ett mobilnummer från en operatör till en annan. Det går också att flytta sitt fasta telefonnummer till en mobil utan kostnad.

Ransomware är ett allvarligt intrång i ett datasystem där viktiga filer krypteras och blir oåtkomliga för användaren som krävs på stora summor för att få krypteringen upplåst - alltså kriminell utpressning från personer som är svåra att spåra.
Repeater - är en liten enhet som utökar räckvidden för hur långt WiFi når med god signalstyrka. En sådan bör placeras nära mitten på avståndet mellan routern och närmaste användare. Den fungerar så att signal tas emot - förstärks och återutsänds , men det förutsätts att den mottagna signalen har en någorlunda god styrka.
RJ45 - är beteckningen på den kontakt som sitter i ändarna på en nätverkskabel. Finns i två utföranden - oskärmad och skärmad (har tunn skärmplåt i ändarna)
Rootkit - på svenska spökprogram som tar sig in i en dators innersta struktur och åstadkommer ändringar i funktioner i syfte att komma åt viktiga uppgifter.
Router - kallas den apparat som kommunicerar via kabel med en leverantör av internettrafik och som innehåller trådlös (WiFi) sändare/mottagare med bärvågs-frekvenserna 2,4 resp. 5,0 Gigahertz. Den trådlösa kommunikationen sker över 13 kanaler vilket möjliggör att näraliggande användare kan välja en kanal som inte störs mer än nödvändigt av varandra. En router kompineras oftast av en inbyggd switch - d.v.s en enhet med 2 - 4 anslutningar för nätverkskabel. En kabelansluten dator kommunicerar med routern med maximal datahastighet mot WiFi som kan tappa upp till 90% beroende på avstånd och hinder mot användaren

Server - kan på svenska kallas Värddator - och kan ha olika uppgifter i ett nätverk, till exempel sköta ett bibliotek som Wikipeda eller översätta adresser i klartext till digitala data (se DNS).

SD-minne (Secure Digital) är en grupp av extraminnen för att utöka den interna minneskapaciteten. Det finns i två storlekar och för en smart mobil används den typ som kallas MicroSD. Olika tillverkare kan ha tilläggsbokstäver men mått och funktion är identiska. Priset avgörs av kapacitet (i Gigabyte) och läshastighet.
SIM-kort (Subscriber Identity Module) är ett pyttelitet elektronikkort som sticks in i ett fack i mobilen. Det innehåller bland annat det telefonnummer som du fått från din operatör. Utan SIM-kort i mobilen går det bara att ringa larmnumret 112.
SMS - MMS (Short Message Service - Multimedia Messaging Service) är funktioner för korta textmeddelande respektive både text och bild/video.
MMS kräver 3G eller senare, SMS fanns redan från 2G
SPAM är det engelska uttrycket för skräppost. Spam är annars ett slags pressat fäskkött som figurerade i en Monty Python-sketch.
SSD - Solid State Disk - ersätter från 2023 den mekaniska hårddisken HD. SSD finns i 2,5-tumsformatet dels med samma typ av kontakt som sin mekaniska motsvarighet och är alltså direkt utbytbar, dels med en ny typ av kontakt som möjliggör snabbare kommunikation och sitter i alla nytillverkade datorer. Tekniskt kan det liknas vid ett vanligt USB-minne och prisnivån har rasat dramatiskt under 2023.

Surfa - kallas det när någon söker information på internet. Här surfar vi på radiovågorna och inte på vattnet som uttrycket kommer ifrån
Synkronisering kallas det när två eller flera enheter/apparater kopplade mot samma nätverk konfigureras så att det som händer i en apparat speglas i en annan

Trojan - en form av skadligt program som oftast tar sig in i dator eller mobil när ett infekterat mejl öppnas. Kommer från legenden om den Trojanska hästen.

Virus - är ett allmänt uttryck för olika former av skadlig kod som kan ha olika syften i den utrustning som angrips.
VPN - Virtual Private Network - är en teknik för att skapa en privat "tunnlad" kommunikation mellan två punkter som kan vara omöjlig att spåra genom att förbindelsen kan gå via många servrar i flera länder.

WiFi - begreppet är ett "hitte-på-ord" som för länge sedan myntades av ett IT-företag i USA som ett enkelt "namn" (likt mer kända HiFi -high fidelity) på lokala nätverk (LAN) för högfrekvent (2,4 resp 5 Gigahertz) trådlös överföring överkorta avstånd enligt en internationell standard som benämns IEEE 802.11.