Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Skultorp

Detta hände 2017

Minnen från 2017

Bilder och reportage från 2017

December 2017

Onsdagen den 13 december 2017

PRO Skultorps julfest inleddes med att Skövde Musikskolas elever bjöd oss på ett skönsjungande luciatåg. Så var det dags att smaka på julgröt och skinksmörgås , kaffe och hembakt kaka. Sorlet i lokalen visade på att alla trivdes och lät sig väl smaka. Därefter dök vårt egna Septembergäng upp och bjöd på en julshow, som inleddes med att vår ordförande, för dagen utklädd till granförsäljare och med en vissen julgran i släptåg sjön ”Min lilla gran…” Kören bjöd på stämningsfull sång. En travesti om Renen Rudolf lästes av Ann-Marie varefter kören sjöng den välkända sången. Elisabeth läste en tänkvärd dikt som en kär medlem skrivit. Septembergänget avtackades med applåder och choklad. Efter lotteridragning och tack till kökspersonalen avslutade ordföranden, Birgitta Andersson, på traditionellt sätt och läste Viktor Rydbergs Tomten. I kapprummet möttes medlemmarna åter av Septembergänget som via sång önskade alla en God Jul och ett gott nytt år.

Årets luciatåg

Årets luciatåg. Foto: Birgitta Axelsson

I väntan på gröten

I väntan på gröten. Foto: Birgitta Axelson

Septembergängen samt en granförsäljare

Septembergängen samt en granförsäljare. Foto: Birgitta Axelsson

Anne-Marie Läser "Tomten"

Anne-Marie Läser "Tomten". Foto: Birgitta Axelsson

Septembergänget med sin dragspelare

Septembergänget med sin dragspelare. Foto: Birgitta Axelsson

November 2017

Tisdagen den 28 november 2017.

Vid PRO Skultorps ”Informationscafé” föreläste Siv Westlin-Andersson under rubriken ”Stickning, 30 år utan mönster, ett liv med trassliga trådar.” Hon började med att presentera sig själv och hur hennes livsmönster gett henne uppslag till sitt skapande. Via ett bildspel fick vi möjlighet att följa hennes konstnärliga mönster som hon tagit från naturen, minnesbilder eller aktuella yrkesområden. Därefter gick hon igenom olika tekniker och praktiska råd som hon arbetat fram för att nå ett bättre resultat med det färdiga resultatet. Åhörarna fick många praktiska råd att ta med hem till det egna arbetet. Siv betonade också att man sätter egna mål för sitt arbete och detta ger ofta ett bra resultat. Hon hade med sig ett stort antal alster, tröjor, schalar, kuddar, väskor, handledvärmare och mössor, som åhörarna till sin stora förtjusning fick prova, kolla kvalitéer o s v. Siv avtackades med varma applåder och en blomma

Siv Westlin Andersson

Siv Westlin Andersson. Foto: Birgitta Axelsson

Lola Iförd ett av Sivs verk

Lola Iförd ett av Sivs verk. Foto: Birgitta Axelsson

Det fanns mycket vackert att prova.

Det fanns mycket vackert att prova. Foto: Birgitta Axelsson

Är vi inte Vackra?

Är vi inte Vackra?

Hela gänget iförda något stickat.

Hela gänget iförda något stickat.. Foto: Birgitta Axelsson

Måndagen den 27 november 2017.

Eva Ekhagen och Roy Sällström från Hällekis gästade PRO Skultorp vid novembermötet. Dessa begåvade musiker bjöd på ett varierande program med sång på svenska, ackompanjerade av akustisk gitarr, altsax, banjo, ukulele, irländsk bouzouki samt kazoo. Repertoaren innehöll allt från schlager till julmusik, jazz och lite klassiskt. Duon var mycket uppskattad och avtackades med varma applåder. November innebär att vår kunniga styrelse presenterar förslag till verksamhetsplan och budget. Detta var väl förberett och förslagen antogs enhälligt utan synpunkter. Efter kaffeservering förrättades lotteridragning, varefter ordföranden tackade aktivitetsgruppen och avslutade mötet.

Eva Ekhagen och Roy Sällström

Eva Ekhagen och Roy Sällström. Foto: Birgitta Axelsson

Härliga saxofontoner

Härliga saxofontoner. Foto: Birgitta Axelsson

Oktober 2017

Måndagen den 23 oktober 2017.

Vid höstmötet hos PRO Skultorp hälsade ordföranden oss välkomna till bords. En ljuvlig fisksoppa, bröd o smör, kaffe och kladdkaka med vispad grädde serverades. Sorlet krig borden avbröts av Septembergänget, för dagens förstärkta med Irene Pettersson på dragspel och Sture Lundh bakom trummorna. De bjöd på ett mycket brett program, där populära schlagers och lite allsång varvades med en häftig skurgumma som kom på besök och sjöng ”Mamma är lik sin mamma”! Sture Lund, framträdde på sitt humoristiska vis med anekdoter och historier som framkallades glada skratt. Elisabeth Lundin läste en vers om vänskap som väckte eftertanke. Septembergänget avtackades med en ljuslykta. Ordföranden och studieorganisatören höll en kort föreningsinformation, varefter lotteridragning ägde rum där vackra höstblommor fanns att vinna. Kökspersonalen avtackades och medlemmarna skildes efter en gemytlig samvaro! (Text och bild Birgitta Axelsson)

Publik i lyssnartagen.

Publik i lyssnartagen. Foto: Birgitta Axelsson

Mamma är lik sin mamma.

Mamma är lik sin mamma. Foto: Birgitta Axelsson

Birgitta brukar vara bakom nu var hon framför kameran.

Birgitta brukar vara bakom nu var hon framför kameran.

Sture är i berättartagen, bara sanna historier i dag.

Sture är i berättartagen, bara sanna historier i dag. Foto: Birgitta Axelsson

Det var vi som fixade så att alla fick mat och kaffe i dag

Det var vi som fixade så att alla fick mat och kaffe i dag. Foto: Birgitta Axelsson

September 2017

Måndagen den 25 september 2017

Trivselträff med första matchen i årets PRO-vetartävling.
Vi tävlade mot PRO Vinninga, som stod för ett hårt motstånd. Vårt lag, Siv, Johnny, Henry och med Yngve som lagledare lyckades vinna med knapp marginal. Vi tackar PRO Vinninga för god match.
Dagens köksansvariga bjöd på fika, med ett enkelt smörgåsbord. De hade också ordnat med fina vinster till dagens lotterier.
För träffens underhållning svarade Niklas Fällström. Han kåserade om ämnet 2016-betraktelser från landsbygden.

Niklas i berättar om sitt liv som bonde m.m.

Niklas i berättar om sitt liv som bonde m.m.. Foto: Birgitta Axelsson

Gänget som stod för dagens fika.

Gängert som stod för dagens fika. Foto: Birgitta Axelsson

Fredagen den 15 september 2017

Kvarndammen låg som en liten pärla bland lummig växlighet och med soligt väder då 46 glada PRO-are hade mött upp för gå en promenad runt dammen och lösa Bettans kluriga tipspromenad. Kvarndammens ”gubbar” visade sedan sina talanger och bjöd på grillad korv och dricka. Samtalen flöt lätt mellan medlemmarna och när det var dags för att säga tack för maten förärades ”gubbarna” var sitt förkläde som bevis på sina kocktalanger.

Inloppet till dammen

Inloppet till dammen. Foto: Birgitta Axelsson

Korvgubbarna

Korvgubbarna. Foto: Birgitta Axelsson

Glada PROare

Glada PROare. Foto: Birgitta Axelsson

Gubbarna vid kvarndammen

Gubbarna vid kvarndammen. Foto: Birgitta Axelsson

Augusti 2017

Måndagen den 27 augusti 2017

Höstupptakten för PRO Skultorp blev en succé! Solen sken, tipspromenaden lagom svår och korven perfekt grillad. Fullsatt lokal i Sjogerstad där estradören, Skultorpssonen Johnny Lätth stod för underhållningen. Fem instrument, gitarr, nyckelharpa, mungiga, fiol och durspel trakterade Johhny och vi fick lyssna på allt från Mikel Wiehe och Ruben Nilsson till folkmusik på nyckelharpa och en smäktande brudmarsch. Publiken fick en liten sånglektion och därefter möjligheter att sjunga allsång. Johnny berättade minnen från sin barndom/ungdom i Skultorp och höll dialog med publiken mellan sina framträdande, vilket var mycket uppskattat.
Ordföranden, Birgitta Andersson, hälsade flera nya medlemmar välkomna och berättade kort om höstens olika aktiviteter. En vinnare klarade alla 10 frågorna på tipspromenaden med tema ”Kroppen” och vann tillsammans med tre medtävlande hud/hårvårdsprodukter. När lotteridragningen var avklarad och kaffet uppdrucket tackade ordföranden kökspersonalen och medlemmarna skildes åt efter en trevlig eftermiddag som inneburit lite motion för kropp/hjärnceller, trevlig samvaro och en fantastisk underhållning. (Bild och text Birgitta Axelsson)

Spelmannen bjuder till bords

Spelmannen bjuder till bords. Foto: Birgitta Axelsson.

Johnny Lätth med sin munjiga

Johnny Lätth med sin munjiga. Foto: Birgitta Axelsson

Kluriga frågor i tipspromenaden

Kluriga frågor i tipspromenaden. Foto: Birgitta Axelsson,

En härlig kram som avslutning

En härlig kram som avslutning. Foto: Birgitta Axelsson

Juni 2017

Måndagen den 26 juni 2017

PRO Skultorp avslutade vårsäsongen med en riklig byffé med alla tillbehör som hör sommaren till.
Jimmy Pettersson stod för underhållningen denna eftermiddag. Då han är en mångfacetterad man inledde han med en information om sitt arbete som ambulanssjuksköterska. vi fick en redogörelse för händelseförloppet från det ambulansen larmas tills den är på plats och personalen med tillgång till medicinsk apparatur kan bilda sig en uppfattning om vilka åtgärder som är till bäst hjälp för patienten. Vi fick också lära oss hur viktigt det är att kunna känna igen tecken som kan visa en stroke eller hjärtinfart och vikten av att snabbt sätta sig i kontakt med sjukvårdsupplysningen/ev. kalla ambulans. Jimmy påminde oss om att gå på hjärt-/lungräddning åtminstone vart annat år för att kunna vara behjälplig och sköta en hjärtstartare om olyckan skulle vara framme.
Därefter tog Jimmy på sig dragspelet och tog hjälp av sin musikbegåvade son William och bjöd på en musikalisk resa från Fats Dominos "Kansas City" till Cool Candys "Muckartwist", för att sen gå vidare till Astrid Lindsgrens "Fattig bonddräng". Jimmy stod också för några humoristiska texter vilket uppskattades av publiken som bad om flera extranummer.
Efter kaffe med kaka, föreningsinformation och lotteridragning, tackade ordföranden arbetsgruppen och önskade samtliga en skön sommar. (Bild och text Birgitta Axelsson)

Det bjöds på härlig musik

Det bjöds på härlig musik. Foto: Birgitta Axelsson

Dagens förkläde delas ut

Dagens förkläde delas ut. Foto: Birgitta Axelsson

Dagens kökspersonal

Dagens kökspersonal. Foto: Birgitta Axelsson

Torsdagen den 15 juni
Gårdarna runt sjön.

Första stopp var Ulricehamn och fm. fika. Lisbeth vår guide mötte upp och så började vår historiska resa, runt Åsunden, Yttre Åsunden och Sämsjön.
Vi passerade många fina gårdar, där Lisbeth berättade med stor entusiasm deras historia, såsom Högagärde (Björksund), Åsunsholm, Sjöred (Stjärnö) och Finnekumla Gård samtliga har tillhört på något sätt släkten Sparre.
I Torpa stenhus byggd på 1400-talet gick vi en guidad tur, vilken är Sveriges bäst bevarade medeltidshus. Gustav Vasa hämtade sin 3:dje hustru där.
Färden går vidare till Hofsnäs (Lindö), där vi intog en god lunch.
Många av byggnaderna som vi ser är byggnadsminnesförklarade och även på många ställen skyddad natur.
När vi kommer till Källebacka säteri får vi en guidad tur av ägaren, där mycket av orginalinredningen finns bevarat sedan 1700-talet. Ett säreget utedass finns också att beskåda med många platser.
Åter till Ulricehamn guidar Lisbeth oss i sin hemstad, den gamla delen i centrum och den fina idrottsanläggningen.
Sista stoppet är god fika i Basta Kvarncafé. Vi åker förbi Timmele miniby, en kyrkby i miniatyr.
Trevlig, lärorik och bra resa konstaterade vi alla som deltog. (Text och bild Birgitta Axelsson)

Alla njöt av det vackra vädret

Alla njöt av det vackra vädret. Foto: Birgitta Axelsson

Maj 2017

Måndagen det 22 maj 2017.

Vid PRO Skultorps majmöte gästades vi av Kent-Owe Hwass, som lät oss genom sina fantastiska foton följa med på en resa till Kenya, Tanzania och Uganda för att få möta "The big five". Han började med att låta oss se samhällets struktur i Kenya, hur storstan såg ut, hur masaierna levde i hyddor och hur de själva hade färdats med jeepar och bott mestadels i tält. Kent-Owe berättade att han mötte ett glatt och vänligt folk med en framtidstro, han återvänder gärna till Afrika. Hans foton visade hur livet ser ut på savannen och hur djuren ständigt fick inrikta sig på att skaffa föda etc. Eftersom Kent-Owe är en sann fågelvän fick vi också se fågelbilder, en del underbart vackra och en del mindre vackra (Maraboustorken!). Publiken var mycket nöjd med reseberättelsen och som av en tillfällighet avtackades Kent-Owe med en Marabou-chokladask.
Efter kaffe med god smörgås, höll ordföranden en kort föreningsinformation därefter lotteridragning och avtackning.

Kent-Owe i berättartagen

Kent-Owe i berättartagen, Foto: Birgitta Axelsson

April 2017

Onsdagen den 26 april 2017.

PRO Skultorp har genomfört en "kul-tur-resa" till Skara. Första stoppet gjordes i konsthallen på Jula hotell, där vår egen guide, Gerd Gustafsson, välkomnade oss och inbjöd till ett föredrag under rubriken "Nakenhet och religion". På ett mycket inspirerande sätt fick vi höra om Zorns barndom, hans utveckling som konstnär och hans syn på kvinnor. Gerd visade på hur han målade dalkullor med stor ömhet och respekt, medans hans modeller i Stockholm porträtterades på ett friare sätt. Vi fick också se exempel på hans skicklighet som akvarellmålare, skulptör och porträttmålare. Under en längre paus hade vi möjlighet att studera alla målningar i konsthallen på nära håll och skaffa oss en egen uppfattning om verken.
Gerd Gustafsson berättade därefter om Bo Beskows fönster i Skara domkyrka och tekniken bakom framställningen. Det tog Beskow 31 år att färdigställa dessa fantastiska 37 fönster som följer både gamla och nya testamentets skildringar. Apokalypsen - tavlan bakom altaret - är 50 kvm stor och innefattar 10.000 glasdelar. Efter en välsmakande lunch på Jula hotell fortsatte vi till Skara Domkyrka, där vi betraktade Beskows fantastiska arbete. Dagsljuset silade in genom fönstren och gav oss en vacker upplevelse innan hemresan. (Text o bild Birgitta Axelsson)

Gerd berättar inspirerande

Gerd berättar inspirerande. Foto: Birgitta Axelsson

Inspirerade PROare

Inspirerade PROare. Foto: Birgitta Axelsson

Dags att ta plats vid de dukade borden

Dags att ta plats vid de dukade borden. Foto: Birgitta Axelsson

Två konstkännare

Två konstkännare. Foto: Birgitta Axelsson

Vår nye Biskop kanske?

Vår nye Biskop kanske? Foto: Birgitta Axelsson

Rundvandring i Skara Domkyrka

Rundvandring i Skara Domkyrka. Foto: Birgitta Axelsson

Måndagen den 24 april 2017.

PRO Skultorps aprilmöte inleddes med en smaklig lunch, varefter Ewa Karlsson från Kållandsö bjöd på "Mitt sextiotal", d v s schlagers som vi alla kände igen och sjunga med i. Lite blandad kompott med Siv Malmqvist, Sven-Ingvars o s v. Ewa hade dagen till ära klätt sig i typiska 60-talskläder, skjortblus med spets, volangkjol med flera underkjolar och naturligtvis resårskärp och "basketskor" på fötterna. Mellan varje framträdande kåserade hon och påminde oss om när legobitarna blev poppis, TV 2 kom till, aprilskämtet som gick ut i TV om att man satte en nylonstrumpa framför skärmen skulle bilden visas i färg etc. Publiken mindes tillbaka och fick en trevlig stund. Efter kaffe och hembakt kaka, gav ordföranden föreningsinformation, varefter lotteridragning följde. Denna gång bestod vinsterna av frotté och hygienartiklar. Ordföranden tackade samtliga och avslutade mötet. (Bild och text Birgitta Axelsson)

Ewa Karlsson från Kållandsö bjöd på "Mitt sextiotal"

Ewa Karlsson från Kållandsö bjöd på "Mitt sextiotal". Foto: Birgitta Axelsson

Birgitta Förärar Ewa med ett Skultorpsförkläde

Birgitta Förärar Ewa med ett Skultorpsförkläde. Foto: Birgitta Axelsson

Dags för kaffe med dopp

Dags för kaffe med dopp. Foto: Birgitta Axelsson

Vi väntar också på fika

Vi väntar också på fika. Foto: Birgitta Axelsson

Mars 2017

Måndagen den 27 mars 2017.

Månadsmöte hos PRO Skultorp.
Vår egen präst, Bengt-Åke Öhgren, berättade om hur han genom en hästutställning i Polen första gången kom i kontakt med Amish-folket och fascinerades av dem. Efter att ha sett filmen "Vittne till mord" med Harrisson Ford som utspelades i Amish-miljö och läst litteratur om rörelsen, väcktes tanken att resa till Amerika och Pennsylvania som är det område där de flesta Amish-folken bor (c:a 200 tusen i USA).
Amish-folket tar avstånd från modern utveckling som elektronik, bilar, telefoni etc, de anser att den tekniska utvecklingen gått för långt. De lever ett enkelt liv, brukar jorden med häst och gammaldags redskap, klär sig ofta i svarta kläder av enkelt snitt och är självförsörjande. Amish-rörelsen startades i Tyskland av Jakob Amman i slutet av 1600-talet och på grund av sin uppfattning om det kristna dopet förföljdes de och flyttade till Amerika. Öhgren berättade på sitt ödmjuka sätt hur Amish ser på sambandet mellan människor, naturen och djuren, något som inte riktigt stämmer med vår stressade värld.
Serveringen gick i påskens tecken med kaffe och ägg/sillsmörgås, samt påskbakelser. Även vinsterna på lotteriet var påskbetonade och många medlemmar gick hem med delikatesser. Ordföranden tackade Bengt-Åke Öhgren med chokladhjärta och påskförkläde. Kökspersonalen avtackades och mötet avslutades. (bild o text Birgitta Axelsson)

Studier våren 2017

Här är gänget som gått PRO trafikcirkel under vintern, nu återstår bara själva avslutningen, sedan vi får väl se vilka som kommer att åka buss i fortsättningen.

Här är gänget som gått PRO trafikcirkel under vintern, nu återstår bara själva avslutningen, sedan vi får väl se vilka som kommer att åka buss i fortsättningen. Foto: Birgitta Axelsson

Tisdagen den 14 mars 2017.

PRO Skultorp har haft årets första informationscafé. Först ut var vårdcentralschef Angelica Engman och distriktsköterskan Kalindi Jarvén från Närhälsan Hentorp. Engman informerade om de ekonomiska ramarna för närhälsan, målsättningen att återvinna patienternas förtroende och att bli världens bästa arbetsplats där patienterna kan känna sig trygga - från vaggan till graven! De fick en mängd frågor rörande telefonmottagning, receptförnyelse och återkoppling efter besök/provtagning. Frågorna rätades ut och besvarades så den vetgiriga publiken fick besked.
Efter en kort paus med enkel fika övertog leg. tandhygienist Elin Bogren över mikrofonen och informerade runt tandvård ur ett äldreperspektiv .Vi fick lära oss om tekniska hjälpmedel för tandvård, vikten av att äta rätt , hjälpmedel mot muntorrhet och hur vi själva kan påverka att vi kan vara friska i munnen hela livet. Hon påpekade hur fluor kan liknas vid ett paraply som skyddar tänderna. Vi fick även en kort information om tandvårdsstöd etc.
Som slutvinjett kom vår ordförande (tidigare tandsköterska) in i 1970 års tandsköterskeuniform till publikens nöje. Hon tackade samtliga informatörer med blommor och ett "skultorpsförkläde" och tackade samtliga för visat intresse. (bild o text Birgitta Axelsson)

Vårdcentralchef Angelica Engman och distriktsköterskan Kalindi Jarvén

Vårdcentralchef Angelica Engman och distriktsköterskan Kalindi Jarvén. Foto: Birgitta Axelsson

Tandhygienist Elin Bogren tackar av Birgitta för hjälpen med informationen

Tandhygienist Elin Bogren tackar av Birgitta för hjälpen med informationen . Foto: Birgitta Axelsson

Lite kaffe mellan all information smakade bra.

Lite kaffe mellan all information smakade bra. Foto: Birgitta Axelsson

Februari 2017

Måndagen den 27 februari 2017.

Ett åttiotal medlemmar deltog då PRO Skultorp hade sitt årsmöte i Kyrketorpsgården, Skultorp. Parentationen leddes av kyrkoherde Bengt-Åke Öhgren. Årsmötesförhandlingarna var snabbt avklarade då valberedningen gjort ett gott arbete, vilket innebar omval på de flesta poster. Nyval, Lennart Jonsson, ledamot i styrelsen och Irene Gabrielsson, revisorssuppleant. Avtackning skedde av avgående ledamöter, kaffekommitté och andra med specialuppdrag.
Efter att smörgåstårta, kaffe och kaka inmundigats underhöll Septemgergänget. För dagen förstärkta med en trio, Irene Pettersson, dragspel, Stig Lindblad, gitarr och Sture Lund, trummor. Publiken sjöng med i repertoaren och applåderade framträdandet. Sin vana trogen framförde Sture några humoristiska anekdoter. Efter lotteridragning där vinsterna bestod av fräscha blommor, tackade ordföranden kökspersonalen, samtliga närvarande ch avslutade mötet. Nationalsången sjöngs. (bild och text Birgitta Axelsson)

Mötesdeltagare

Mötesdeltagare. Foto: Birgitta Axelsson

Underhållare

Underhållare. Foto: Birgitta Axelsson

Musikanter

Musikanter. Foto: Birgitta Axelsson

Historieberättare

Historieberättare. Foto: Birgitta Axelsson

Avtackning

Avtackning. Foto: Birgitta Axelsson

Januari 2017

Måndagen den 23 jan 2017.

Första träffen för året blev välbesökt av ett 70-tal medlemmar i PRO Skultorp. Efter att alla hälsats välkomna tog Jenny de Cavahlo och Björn Berling plats på scen med sin underhållning ”Gamla godingar”. De framförde till stor belåtenhet smäktande musik och sång såsom Mona Lisa, En månskenspromenad, flera Elvis låtar, Heaven, filmlåtar, flera Gunnar Viklunds låtar bl. a. Nu tändas åter ljusen i min lilla stad, flera underbara franska låtar och avslutade med My way. Musik spelades på flygel, saxofon och dragspel. Mellan låtarna småpratade de båda med varandra på ett trevligt sätt, det blev förstås några extralåtar innan de avtackades och applåderna rungade en bra stund.
Gott fika serverades i form av semla och styrelsen informerade om 2 nya medlemmar som hälsades välkomna, cirklarna som startat, informationscafeét, flera resor och att det nya programmet skickas ut i månadsskiftet. Fina vinster lämnades ut vid lotteridragningen. Dagens personal avtackades med en applåd för sin insats. Ordförande tackade alla för visat intresse och önskade alla välkomna till nästa träff som är årsmötet.(text Birgitta Axelsson. Bild Yngve Fasth)

Dagens underhållare Björn Berling och Jenny de Cavahlo

Dagens underhållare Björn Berling och Jenny de Cavahlo. Foto: Yngve Fasth

Dagens publik lyssnar och uppskattar underhållningen.

Dagens publik lyssnar och uppskattar underhållningen. Foto: Yngve Fasth