Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Skultorp

Detta hände 2016

Minnen från 2016

Bilder och reportage från 2016

December 2016

Ett modern luciatåg bestående av 40 elever från klass 5, Skultorps skolor, gästade PRO Skultorp vid säsongsavslutningen för året. Där fanns en ljuv lucia med tillhörande tärnor, rappande pepparkaksgubbar, dansande tomtenissar och givetvis de traditionella julsångerna. Ibland ökades tempot, rytmer skapades av trumma och handknäppningar och hela lokalen rycktes med i musiken till publikens förtjusning.Efter traditionell gröt och skinksmörgås gav vår egen Septemberkör ett smakprov på deras tolkning av julsånger, en finstämd juldikt framfördes och Ann-Marie Blomquist läste "Tomten" av Viktor Rydberg på sitt uttrycksfulla sätt. Efter kaffe med saffranskaka och lotteridragning avslutade ordföranden med att önska samtliga en god jul och ett gott nytt år! (Text o bild Birgitta Axelsson)

Lucia kommer med sina tärnor

Lucia kommer med sina tärnor. Foto: Birgitta Axelsson

Anne-Marie läser "Tomten"

Anne-Marie läser "Tomten". Foto: Birgitta Axelsson

November 2016

Vid PRO Skultorps novembermöte behandlades budgeten för 2017 i raskt tempo. Därefter framträdde PRO Norrmalms teatergrupp med sin version "Så länge skutan kan gå", en travesti med Maj på Malö, Rönnerdahl, Frithiof Andersson och handelsman Flink. Lite tjuv och rackarspel, lite humor och lite romantik blandades, men naturligtvis var det damerna som återställde ordningen. Tulltjänstemannen o handelsman Flink fick släppa sina tankar på att starta en krog med "strippor" o möjligheter att tjäna svarta pengar, Rönnerdahl blev lite besviken men allt slutade i försoning och glädje. Gruppen avtackades med "Skultorpsförkläden". Efter kaffeservering och lotteridragning avslutades mötet. (Tex o bild Birgitta Axelsson)

Gunnar har koll på protokollet

Gunnar har koll på protokollet. Foto: Birgitta Axelsson

Fika hos handelsman Flink

Fika hos handelsman Flink. Foto: Birgitta Axelsson

Rönnerdal i sitt esse

Rönnerdal i sitt esse. Foto: Birgitta Axelsson

Hela gänget i sina nya förkläden

Hela gänget i sina nya förkläden. Foto: Birgitta Axelsson

Oktober 2016

måndagen den 24 oktober

Trivselträff.
En droppe vatten........
Fotograf Torleif Halvorsen utgick från vackra foton av vatten då han gästade PRO Skultorps oktobermöte. Han redogjorde för tänkvärda fakta om jordens vattenförsörjning. Den orättvisa fördelningen och det resurslöseri av vatten som sker för att kunna framställa olika produkter. Som avslutning visade Halvorsen ett bildspel ,"Havet". Otroligt vackra foton som speglade hur livet har utvecklats ur vatten.
Föredraget omgärdades av en välsmakande lunch, information om föreningsnytt samt lotterier! (text och bild Birgitta Axelsson)

Mötesdeltagare som väntar på mat.

Mötesdeltagare som väntar på mat. Foto: Birgitta Axelsson

Dagens viktigaste person Ulrika "IKA" Larsson avtackas.

Dagens viktigaste person Ulrika "IKA" Larsson avtackas. Foto: Birgitta Axelsson

Torleif utrustas med förkläde efter sitt fördrag.

Torleif utrustas med förkläde efter sitt fördrag. Foto: Birgitta Axelsson

Infocafé

PRO Skultorp har haft premiär för sitt infocafé. Apotekare Julia Albo, Apoteket Hjärtat, Elins esplanad, var första informatör. Hon berättade om hur läkemedel fungerar/påverkar äldre personer och de skillnader som sker i nedbrytningsprocessen gentemot hos yngre. Utvärdering av medicin är viktig och bör alltid ske för att läkaren skall kunna bilda sig en uppfattning att doseringen är rätt och att medicinen fungerar på bästa sätt. Möjligheter finns att boka en kostnadsfri genomgång av sina mediciner på apoteket som har system för att kontrollera hur medicinerna påverkar varann. Blocktryckskontroll och kontroll av födelsemärken kan också ske genom apoteket. Julia informerade också om vikten att lämna in sina överblivna mediciner till apoteket för destruktion.
Efter kaffe och kanelbulle fortsatte Conny Bäck, Brottsförebyggande rådet att ge oss information om samverkan mellan Skövde Kommun och Polisen. Han berättade på ett målande sätt om alla de situationer som kan vara viktigt att tänka på för att undvika att bli lurad i bedrägeri, rånad eller på annat sätt utnyttjad, men påpekade också att det finns inget som tyder på att äldre personer blir utsatta för oprovocerat våld. (tex och bild Birgitta Axelsson)

Apotekare Julia Albo från Apotek Hjärtat.

Apotekare Julia Albo från Apotek Hjärtat. Foto: Birgitta Axelsson

Conny Bäck från  Brottsförebyggande rådet.

Conny Bäck från Brottsförebyggande rådet. Foto: Birgitta Axelson

Intresserade åhörare lyssnade med skärpa.

Intresserade åhörare lyssnade med skärpa. Foto: Birgitta Axelsson

September 2016

Månadsträff måndagen den 26 september

Gabriel Byström, vd för P4 Skaraborg besökte PRO Skultorp vid septembermötet och informerade om public service på ett övergripande, intressant sätt! Han betonade hur viktigt det fria ordet är, samt att ha en gemensam offentlighet där media kan rapportera trovärdigt utan politisk inverkan. Riktlinjerna för Sveriges Radio styrs av tre punkter, ägandeform, finansiering och reglering. Granskningsnämnden kontrollerar att de kriterierna följs. Utvärderingen av trovärdigheten sköts av Göteborgs Universitet. Nya fordringar ställs på media i dag, radio/tidningar skall finnas tillgängliga även på datorer och mobiltelefoner.
P4 Skaraborg är den näst största P4 stationen av de 25 stationerna i landet och sänder direkt c:a 50 tim/vecka. Hur ser framtiden ut? Mediautredningen presenterar riktlinjer till kulturministern hösten 2016. Vad händer med presstödet efter 2019? Licensavgifter? Viktiga punkter att betrakta inför framtiden.
Efter kaffepausen framträdde våra egna underhållare, Birgitta och Ann-Marie med en sketch "Varning för doktorn!" En uppskattad parodi som vår egen Ann-Marie spetsat till. Septembergänget avslutade mötet med allsång.

Gabriel Byström berättar om media.

Gabriel Byström berättar om media. Foto: Birgitta Axelsson

Ingen som har sett detta kommer någonsin att lita på vår sjukvård.

Ingen som har sett detta kommer någonsin att lita på vår sjukvård. Foto: Birgitta Axelsson

Som avslutning blev det allsång med vårt Septembergäng.

Som avslutning blev det allsång med vårt Septembergäng. Foto: Birgitta Axelsson

Höstutflykt till Tidan

Med god uppslutning och i strålande solsken startade PRO Skultorp upp sin utflykt med besök på Östbergs populära konditori i Tidan. Alla lät sig väl smaka av läckerheterna och hela uteplatsen fylldes av glada skratt och högljudda diskussioner. Nästa stopp blev Benny Johanssons trädgårdsjärnväg, en av Sveriges större privata järnvägar i skala l:22.5. Benny har inspirerats av Österrikes alplandskap och har arbetat med uppbyggnaden av stenblock, vattenfall och tunnlar i 16 år. Han beräknar att han lagt ned 7000 arbetstimmar på projektet. Vi fick se små pittoreska byar med miniatyrer av bangårdar, uteserveringar, kyrkor o diverse ögonblicksbilder som i en tänkt vardag, vilket blandades med stenpartiväxter och annan grönska. Trots att anläggningen täckte större delen av villaträdgården, arbetar Benny med ytterligare utvidgning av projektet, vilket fordrar mycket underarbete innan han kan lägga räls och planera mer logistik. Vi hann också besöka en läderverkstad på området innan vi mycket nöjda med upplevelsen påbörjade hemresan.

Först fika i det härliga vädret.

Först fika i det härliga vädret. Foto: Birgitta Axelsson

Benny berättar om sitt storverk i trädgården.

Benny berättar om sitt storverk i trädgården. Foto: Birgitta Axelsson

Tågen rullar på enligt tidtabell, SJ släng dig i väggen.

Tågen rullar på enligt tidtabell, SJ släng dig i väggen. Foto: Birgitta Axelsson

Augusti 2016

Höstupptakt

PRO Skultorp har haft höstupptakt i Sjogerstads församlingshem. Vädret trilskades
lite, häftiga regnskurar störde den gjorda planeringen. Tipspromenaden fungerade
även inomhus och korv kunde grillas under parasoll och avnjutas vid
serveringsdisken. Solskenshumöret togs fram när populäre Sören Frid underhöll
med musik och anekdoter. Upptakten innebar glada polskor på fiol. Sören bytte
sedan till gitarr för att tolka Eddie Medusa. Publiken deltog glatt med allsång i riviga
Sven-Ingvarslåtar , varefter repertoaren övergick till finstämda Taubemelodier.
Som avslutning hyllades ett födelsedagsbarn med tre roliga hyllningslåtar.
Efter föreningsinformation, kaffe och lotteridragning tackade ordföranden samtliga
medverkande och lagom till hemgång bröt solen fram. (text och bild Birgitta Axelsson)

Populäre Sören Frid underhöll med musik och anekdoter.

Populäre Sören Frid underhöll med musik och anekdoter. Foto: Birgitta Axelsson

Förväntansfulla deltagare

Förväntansfulla deltagare. Foto: Birgitta Axelsson

Dags för korv med bröd.

Dags för korv med bröd Foto: Birgitta Axelsson

Stans godaste korv. Och det finns fler.

Stans godaste korv. Och det finns fler. Foto: Birgitta Axelsson

Juni 2016

Sommarmat tisdagen den 28 juni

En rejäl sommarbuffé stod uppdukad när PRO Skultorp avslutade vårsäsongen, ett 60-tal medlemmar lät sig väl smaka. Dagens underhållare var Leif-Henrik och Tiwerman, välkända dansbandsmusiker. Leif -Henrik som också har ett förflutet tillsammans med bröderna Djup, vitsade och berättade roliga anekdoter från sitt långa spelmansliv. Repertoaren var blandad, vilket uppskattades mycket. Ordföranden avtackade herrarna med "Skultorpsförkläden" vilka klädde dem förträffligt. Efter lotteridragning tackade ordföranden för den gångna säsongen och önskade en trevlig sommar! (text o bild Biritta Axelsson)

Detta är bara efterplock. Egentligen är de redan mätta.

Detta är bara efterplock. Egentligen är de redan mätta. Foto: Birgitta Axelsson

Dagens underhållare  Leif-Henrik och Tiwerman,

Dagens underhållare Leif-Henrik och Tiwerman, Foto: Birgitta Axelsson

Så söt man kan vara.

Så söt man kan vara. Foto: Birgitta Axelsson

Dagens underhållare klara för att åka hem och diska.

Dagens underhållare klara för att åka hem och diska. Foto: Birgitta Axelsson

Årets sommarresa onsdagen 15 juni.

PRO Skultorps sommarresa gick till Örebro. Första målet var cafeet på Svampen där vi på 58 m höjd tog oss en överblick över hur Örebro ser ut från ovan. Nästa delmål var Slottet där en kunnig och påläst guide på ett humoristisk sätt lotsade oss genom både historien och salarna. Hennes anekdoter om Gustav Wasas skönhetskomplex och Lasse-Majas flykt från fängelsehålan lockade fram glada skratt. Via buss gjordes så en rundtur genom Örebro där vi fick möjlighet att se hur staden vuxit, nybyggnation, hur gamla industrilokaler gjorts om till bostäder och att man även tagit tillvara grönområden och gjort till parker. Efter en god lunch i Wadköping mötte oss guiden igen, denna gång i skepnaden av en kvinna från medeltiden. Vi tog en promenad och presenterades för personligheter som Kajsa Warg, Hjalmar Bergman, Jeremias i Tröstlösa, Kronblom, fastighetsägare Behrn, deras bostäder och livshistoria. Därefter var det dags att återvända till Skultorp, nöjda med dagen och dess intryck. (text och bild Birgitta Axelsson)

Svampen i Örebro

Svampen i Örebro. Foto: Birgitta Axelsson

Slottet i Örebro

Slottet i Örebro. Foto: Birgitta Axelsson

Samling vid slottsporten.

Samling vid slottsporten. Foto: Birgitta Axelsson

Välkomna till Wadköping.

Välkomna till Wadköping. Foto: Birgitta Axelsson

Väck inte Kronblom.

Väck inte Kronblom. Foto: Birgitta Axelsson

Skönt med lite vila efter alla upplevelser.

Skönt med lite vila efter alla upplevelser. Foto. Birgitta Axelsson

Maj 2016

Måndagen 23 maj

Ragnhild Granholm från Frälsningsarmén berättade om arméns tillkomst historia
och nutida verksamhet.
Pizzafikat var uppskattat liksom tiden för samtal.
Ordföranden lämnade information om kommande verksamhet.
Träffen avslutades med lotteridragning. (text och bild Birgitta Axelsson)

Ragnhild Granholm från Frälsningsarmén.

Ragnhild Granholm från Frälsningsarmén. Foto: Birgitta Axelsson

Tisdagen den 10 maj

35 glada medlemmar ur PRO Skultorp samlades vid Kvarndammen i Skultorp, utrustade med kaffekorgar och solstolar för att umgås en stund i strålande högsommarväder. En tipspromenad med lagom kluriga frågor satte fart på hjärncellerna och skapade lite debatt runt skiljefrågan som bestod av kaffebönor i en glasburk. Lennart Jonsson tog hem priset, en burk honung från Skultorps Bi.
De trevliga herrarna från Gamla SIF som restaurerat Kvarndammen och nu sköter tillsynen, stod för en glad överraskning då samtliga besökare bjöds på grillad korv och dricka! Mycket uppskattat inslag. (text och bild Birgitta Axelsson)

Gående bord

Gående bord. Foto. Birgitta Axelsson

Kluriga frågor.

Kluriga frågor. Foto: Birgitta Axelsson

Från grillen.

Från grillen. Foto: Birgitta Axelsson

April 2016

Måndagen den 25 april

Vid PRO Skultorps vårlunch möttes medlemmarna av vacker
dragspelsmusik som Lennart Friman serverade! Plötsligt uppstod en viss
turbulens då Conny Jonsson utklädd till städtant rev av gamla välkända
"Mamma är lik sin mamma"! Hela uppträdet varvades mellan välkända
50 - 60 talslåtar till häftiga, halsbrytande upptåg vilket ledde till glada
tillrop och applåder från publiken. Ordföranden tackade artisterna med
var sitt "Skultorpsförkläde" i jämlikhetens tecken och efter
föreningsinformation och lotteridragning skildes medlemmarna fortfarande med
ett leende på läpparna! (text o bild Birgitta Axelsson)

Lennart Friman med sitt dragspel.

Lennart Friman med sitt dragspel. Foto: Birgitta Axelsson

Dagens spexare.

Dagens spexare. Foto: Birgitta Axelsson

Mars 2016

Måndag den 21 mars

Leif Crona visade dokumentärfilmer vid PRO Skultorps marsmöte.
Som "förspel" visades en kortfilm om "Paramotor" - ett hissnande
luftburet äventyr och "Skaraborgskonstnärer" som gav tips om
besöksmål väster om Billingen. Dokumentären "Från kalk till kolm"
speglade kalkbrytning/bränning i Timmersdala, i närheten av St.Stolan
i början av 1900-talet då 400 personer arbetade där. Kalksjön är
lämningar från denna tid. Kaffe med smörgåsar och påskbakelse
serverades. Lotterier med påskbetonade vinster.(text o bild Birgitta Axelsson)

Idag presenterar vi köksgänget först. Göran, Bettan ,Inga-Britt, Marion och Erik.

Idag presenterar vi köksgänget först. Göran, Bettan ,Inga-Britt, Marion och Erik. Foto: Birgitta Axelsson

I köket fick gubbarna inte vara med.

I köket fick gubbarna inte vara med. Foto: Birgitta Axelsson

Göran och vår ordförande förrättar dragning med fina vårinspirerade vinster.

Göran och vår ordförande förrättar dragning med fina vårinspirirade vinster. Foto. Birgitta Axelsson

Birgitta tackar sin gamla kompis Leif Crona för intressanta filmer.

Birgitta tackar sin gamla kompis Leif Crona för intressanta filmer. Foto: Birgitta Axelsson

Det gick ju bra det här nu är det vår-mat nästa gång välkomna.

Det gick ju bra det här nu är det vår-mat nästa gång välkomna. Foto: Birgitta Axelsson

Februari 2016

Årsmöte måndagen den 22 februari

PRO Skultorp har haft årsmöte under god uppslutning. Ordföranden inledde med parentation över bortgångna medlemmar. Församlingsassistent Olle Strömqvist höll en kort betraktelse och avslutade med psalmsång. Valberedningen hade gjort ett gott arbete varför årsmötesförhandlingarna raskt var avklarade med omval på de flesta poster. PRO Skultorps ordförande Göte Johansson som varit förtroendevald i styrelsen under 17 år, som ordförande 10 år avböjde dock omval och till ny ordförande valdes Birgitta Andersson, välkänd från aktivitetskommittén och som Septembergängets sångfågel. Göte Johansson avtackades med blommor, PRO:s förtjänsttecken och gratislunch. Jerker Ragnarsson och Hedvig Karlsson samt Gerd och Johnny Gustafsson avtackades också för goda insatser. Efter kaffe och smörgåstårta informerade Gerd Gustafsson, vårt kontaktombud i patientrådet Närhälsan Hentorp, om utvecklingen och de nya mål som satts sedan Närhälsan var och informerade på vårt septembermöte. Därefter framförde Septembergänget två spirituella visor och en sketch om äldrevården, som uppskattades av medlemmarna. Efter lotteridragningen framförde vår nya ordförande ett tack till samtliga medverkande och avslutande mötet. Nationalsången sjöngs unisont.
(Bild och text Birgitta Axelsson)

Göte Johansson överlämnar klubban till Birgitta Andersson

Göte Johansson överlämnar klubban till Birgitta Andersson. Foto: Birgitta Axelsson

Yngve överlämnar förbundets förtjänsttecken i guld.

Yngve överlämnar förbundets förtjänsttecken i guld. Foto: Birgitta Axelsson

Tack för goda insatser under många år till Hervor och till Gerd och Johnny för hjälp med föreläsningar och teknik.

Tack för goda insatser under många år till Hervor och till Gerd och Johnny för hjälp med föreläsningar och teknik. Foto: Birgitta Axelsson

Föreningen bjöd på smörgåstårta och deltagarna lät sig väl smaka.

Föreningen bjöd på smörgåstårta och deltagarna lät sig väl smaka. Foto: Birgitta Axelsson

Januari 2016

Måndagen den 25 januari

PRO Skultorp gästades av Christina Helmby, Skövde Släktforskarförening vid januarimötet. Hon berättade om hur hon hittat en låda med gamla foton och där funnit ett foto som blev upprinnelsen till hennes intresse för släktforskning. Alla medlemmar nickade igenkännande och intresset för hur man arbetar med släktforskning var stort. Christina redogjorde på ett humoristiskt sätt vad som kan dölja sig i gamla kyrkböcker, domböcker och övrigt tillgängligt material på internet. Nya släktingar hittas och nya kontakter knyts. Hon uppmanade intresserade att besöka släktforskarrummet på kulturhuset för ytterligare fördjupning. Efter kaffepaus, lotteridragning och ordförandens slutord, uppträdde vårt eget Septembergäng. (Bild och text Birgitta Axelsson)

Dagens föreläsare Christina Helmby

Dagens föreläsare Christina Helmby. Foto: Birgitta Axelsson

Dagens vinstutdelare Majken Karlsson

Dagens vinstutdelare Majken Karlsson. Foto: Birgitta Axelsson

Dagens personal i köket

Dagens personal i köket. Foto: Birgitta Axelsson

Dagens kramare

Dagens kramare. Foto: Birgitta Axelsson