Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Skultorp

Detta hände 2022

Vår härliga kör Septembergänget med musiker underhöll på årsmötet. Foto: Iréne Larsson

Vår härliga kör Septembergänget med musiker underhöll på årsmötet. Foto: Iréne Larsson

Minnen från 2022.

Bilder och reportage från 2022.

===============================================================

Äntligen!
Efter år av pandemirestriktioner kunde vi genomföra alla våra aktiviteter till våra medlemmars stora glädje. Här följer en resumé av året 2022.

===============================================================

Februari 2022

Tisdagen den 1 februari 2022

Damträff hos Skultorps PRO

Årets första damträff anordnades i Skultorps fornbys godsmagasin den första februari 2022 i samarbete med ABF. Träffen genomfördes enligt gällande restriktioner och enligt vår riksorganisations uppmaningar att ha mindre sammankomster.
Dagens underhållare Siv Westlin-Andersson-Fasth föreläste med bilder och alster under temat ” 30 år utan mönster. Ett liv med trassliga trådar”. Det var förstås olika sticksätt som hon under åren själv utvecklat för att underlätta stickandet. Det lät så enkelt när Siv berättade hur hon gjort. Vi var inte så säkra på om vi själva skulle tycka det.
Mönstren varierade. Så också färgerna. Detta skissade Siv på lite slarvigt, enligt henne själv, innan hon började. Vi kan tycka det är mycket konstnärligt men det gäller också att få det till rätt storlek totalt.
Bilderna på alstren visades på mannekänger från hennes familj och de gick tillbaka till hennes barns yngre åldrar. Mönstren kunde vara något som hade önskats eller något som Siv hade fotat av. Mycket sevärt. Siv hade med sig en del färdiga alster som vi fick titta på och prova. Det var tröjor, ollar, västar, schalar, mössor, väskor, pannband, fuskollar, tofflor, halsdukar m.m. Ja, det var så mycket fint att det tog en god stund för oss att titta över. Siv avtackades med en blomma och en påse garn samt applåder för en fin damträff, vilket vi alla som var där kunde intyga.
Hembakt fika smakade gott och det var också goda samtal vid borden och flera av våra medlemmar framförde att det skulle vara trevligt med någon form av träff i stickning till hösten.

Förväntansfulla damer. Foto: Iréne Larsson

Förväntansfulla damer. Foto: Iréne Larsson

Dagens gäst Siv Westlin Andersson Fasth. Foto: Iréne Larsson

Dagens gäst Siv Westlin Andersson Fasth. Foto: Iréne Larsson

Siv visar prov på sin skicklighet. Foto: Iréne Larsson

Siv visar prov på sin skicklighet. Foto: Iréne Larsson

Beundrande medlemmar. Foto: Iréne Larsson

Beundrande medlemmar. Foto: Iréne Larsson

Vår ordförande provar. Foto: Iréne Larsson

Vår ordförande provar. Foto: Iréne Larsson

Mycket fint att titta på och beundra. Foto: Iréne Larsson

Mycket fint att titta på och beundra. Foto: Iréne Larsson

Siv avtackades med en blomma och en påse garn samt applåder för en fin damträff. Foto: Iréne Larsson

Siv avtackades med en blomma och en påse garn samt applåder för en fin damträff. Foto: Iréne Larsson

Tisdagen den 22 februari 2022.

PRO Skultorps årsmöte 2022

PRO Skultorp genomförde sitt årsmöte för 2022 med 80 medlemmar närvarande i Kyrketorpsgården.
Vice ordförande Anne-Marie Blomquist hälsade alla välkomna men speciellt ett 10-tal nya medlemmar. Öppnade därefter årsmötet enligt dagordningen och en parentation genomfördes med ljuständning följd av en tyst minut för att hedra alla medlemmar som avlidet under 2021 samt en fin dikt läst av Anne-Marie. Tillsammans med Septembergänget avslutades parentationen med en psalm. Därefter upptogs årsmötet enligt dagordningen. Valberedningens förslag godkändes och ser ut så här för styrelsen: ordförande Birgitta Andersson omval, sekreterare Gunnar Hjärtqvist kvar 1 år, kassör Yngve Fasth omval, ledamot Irené Larsson omval, ledamot Olle Johansson kvar 1 år, ledamot Mats Hellqvist nyval och studieorganisatör Anne-Marie Blomquist kvar 1 år. Revisor Göte Johansson omval och Ingrid Hjärtqvist kvar 1 år, revisorsersättare Claes-Håkan Dahl nyval. Boulesektionen, sammankallande Anders Olsson omval, Conny Sjöstrand nyval, Anders Schultz nyval och Birgitta Andersson omval. Aktivitetsgrupp, Irené Larsson omval, Elisabeth Carlström omval, Gunnar Hjärtqvist omval och Birgitta Andersson omval. Trippelskrapet, Anne-Marie Blomquist omval. Kontaktombud, Inger Nordin omval, Titti Rimberg omval, Margareta Jonsson nyval, Barbro Karlsson nyval. Ombud till Samorganisationen, Birgitta Andersson och Anne-Marie Blomquist omval. Valberedningen utlystes men inga förslag i nuläget kunde uppnås, men mötet skulle fundera på förslag. Fram till dess beslutades att styrelsen tar ansvar för det så länge. Avtackningar till medlemmar med uppdrag var nu på dagordningen. Göte Johansson avtackades för sitt långa uppdrag som kontaktombud och deltagande i valberedningen. Därefter lästes avtackningar upp för Lennart Johnsson för sitt uppdrag i styrelsen, Rolf Johansson och Lennart Andersson för sitt uppdrag i boulesektionen, Ing-Britt och Erik Andersson för sitt uppdrag i qigongen samt Irené Petterssons långa uppdrag som kontaktombud och som revisorsersättare. Samtliga kommer att få sin uppvaktning vid annat tillfälle. Nu var det dags för smörgåstårta, dricka, kaffe och kaka som föreningen bjöd på och delades ut vid borden. Mätta och belåtna fick alla lyssna till vårt härliga Septembergäng som framförde musik och sång till gamla godingar och många sjöng med för glatta livet. Gänget nu förstärkta på både sång och musiksidan. En verklig glädjestund! Efter applåderna tystnat, var det dags för lotteridragningen med fina vinster och glada vinnare. Dagens personal avtackades med applåder och en kort information om nästkommande aktiviteter, såsom infocafé, PUB-afton och nästa månadsträff fram i mars, gärna anmälning för detta på Jakobs tavla. Avslutningsvis tackade Anne-Marie för allas deltagande och avslutade årsmötet

Vår härliga kör Septembergänget med musiker underhöll på årsmötet. Foto: Iréne Larsson

Vår härliga kör Septembergänget med musiker underhöll på årsmötet. Foto: Iréne Larsson

Mars 2022

Torsdagen den 10 mars 2022.

Årets första infocafé hos PRO Skultorp.

Den 10 mars hade PRO Skultorp sitt första informationscafé för året i samarbete med ABF. Programmet innehöll två olika informationer. Efter att alla hälsats välkomna inledde Kjell Öhman med att informera under rubriken ”Familjens juridik och ekonomi”. Följande var en del av de saker han informerade om: Vem äger vad? Var och en ansvarar för sina ekonomiska skulder. Giftorätten då ev. äktenskapet upplöses. Rätt till hälften var. Enskild egendom. Gåvobrev bra innan dödsfall eller skilsmässa. Arvsrätt mellan makar är självklar. Arv till särkullbarn var för sig.
När det gäller samboförhållande är gemensam förfogad egendom samma som för gifta. Vid eventuell upplösning av samboförhållandet delas hälften. Ett samboavtal är bra att upprätta och där skriva in enskild egendom. Arvsrätt förekommer inte om inget annat är skrivet.
Kjell tog även upp testamente som måste vara skrivet enligt de formkrav som krävs. Samt gåva – enskild egendom. Han redogjorde även för arvsordningen. Framtidsfullmakt, är att ge fullmakt till någon som kan ta hand om mig för framtiden. Det kan vara ekonomiska angelägenheter, förvaltning av tillgångar samt försäljning av fastighet. Finns ett formkrav en ska vara skriftligt. Träder i kraft när fullmaktsgivaren inte klarar sina angelägenheter.
Finns också något som heter anhörig/behörighet. Denna används vid sjukdom så att make/maka eller barn kan sköta det som behöver åtgärdas utan att fullmakt är utfärdad.
Under informationen var det många frågor som ställdes och vår kunnige informatör Kjell Öhman svarade utförligt på dessa.
Kjell avtackades som sig bör med ett ”Skultorpsförkläde” och applåder. Därefter smakade det hembakta fikat gott och det diskuterades livligt vid borden.

Nästa informatör var David Boman från motororganisationen D.A.C.A. huvudsyftet för organisationen är att hjälpa utsatta barn och ungdomar och i vissa fall även vårdnadshavaren. Organisationen finns i hela landet och är uppdelade i regioner. Att bli antagen i denna organisation ställer stora krav på de sökande. Medlemmarna i organisationen bär inte väst för annat än att ge barnen stöd och de arbetar med sina skyddslingar enligt FN:s barnkonvention. Det har visat sig att det gör stor skillnad för barnen. Vid mötet med barnen är de alltid två personer från organisationen och de har också kontakter med skola och socialtjänst. De anordnar en del event för barnen och deras vårdnadshavare emellanåt. De informerar om sin verksamhet på skolorna. David informerade med en glöd för denna fina verksamhet och svarade noggrant på våra frågor.
Även David avtackades med ett ”Skultorpsförkläde” och applåder.
Stort tack till kökspersonalen och till alla som deltog idag.

Intresserade medlemmar. Foto: Iréne Larsson

Intresserade medlemmar. Foto: Iréne Larsson

Dagens informatörer med sina förkläden. Foto: Iréne Larsson

Dagens informatörer med sina förkläden. Foto: Iréne Larsson

Fredagen den 18 mars 2022.

PUB-afton på Vägkrogen i Skultorp

Den 18 mars kunde PRO Skultorp, tillsammans med Vägkrogen i Skultorp och i samarbete med ABF, återigen genomföra en populär PUB-afton. Ett 65-tal medlemmar deltog varav några var nya och testade detta. Efter att Peter på Vägkrogen och Birgitta från PRO Skultorp hälsat alla välkomna var det dags att inta kvällens meny vilken smakade mycket gott. Kvällens underhållare var trubaduren och revymakaren Curt Kjellén, tidigare Skultorpsbo. Underhållningen till eget gitarrspel bestod av en hel del egenhändigt gjorda låtar. Många på västgötska. Till exempel Nabbenvisan som förstås handlade om Skultorps Nabbe. Flera låtar med vanliga tankar från vår vardag som till exempel: ”va ska vi ha till middag”, ”jag ska hjälpa till”. Låtarna blandades med underfundiga och roliga historier. Det var inte långt mellan skratt och applåder. Efter en timmas underhållning var det dags för kaffe och god kaka följt av lotteridragning på ett stort lotteri med många fina vinster. Curt fortsatte därefter med sin underhållning där vi fick lyssna till bland annat ”trädgårdslandet” och ”sörkahöl”. En del låtar fick vi lära oss att sjunga med i. En sådan var ”Min kompis Kalle Svensson”. ”Myran”, gjord av Stefan Demert, var en annan låt som vi sjöng med i. Men vi klarade förstås inte alla verserna. Några extralåtar fick Curt bjuda oss på innan det var dags för avtackning och applåder. Så klart blev avtackningen ett ” Skultorpsförkläde” och Curt överraskade oss med att niga till tack. Kan det vara så att revytänket trädde in i den reaktionen? Mycket troligt! Birgitta påminde sedan om träffen i mars och resan till Lena Maria i Jönköping, samt tackade alla för att de kommit till den alltid lika trevliga PUB-kvällen. Ett särskilt tack till Vägkrogens fina och goda medverkan.

Ingen PUB-afton utan öl. Foto: Iréne Larsson

Ingen PUB-afton utan öl. Foto: Iréne Larsson

Förväntansfulla gäster. Foto: Iréne Larsson

Förväntansfulla gäster. Foto: Iréne Larsson

I väntan på förtäringen. Foto: Iréne Larsson

I väntan på förtäringen. Foto: Iréne Larsson

Nöjda deltagare. Foto: Iréne Larsson

Nöjda deltagare. Foto: Iréne Larsson

Dagens trubadur, Curt Kellén. Foto Iréne Larsson

Dagens trubadur, Curt Kellén. Foto Iréne Larsson

Fångade av musiken. Foto: Iréne Larsson

Fångade av musiken. Foto: Iréne Larsson

Curt med sitt Skultorpsförkläde. Foto: Iréne Larsson

Curt med sitt Skultorpsförkläde. Foto: Iréne Larsson

Mars 2022

Årets Skultorpare 2021 blev Birgitta Andersson

Blev vår ordförande Birgitta Andersson! Hon fick ta emot utmärkelsen vid Skultorps Hembygdsförenings årsmöte på Vägkrogen. Motiveringen är hennes arbete med att skapa en attraktiv pensionärsförening, hennes förmåga att sprida glädje samt att verka för allas lika värde! Ett stort GRATTIS!

Till ”Årets Skultorpare 2021” vill ja utse.

Birgitta Andersson, Ordförande för PRO Skultorp.

Hon har jobbat / jobbar aktivt för att vi i Skultorp skall ha en attraktiv Pensionärsförening, där vi som medlemmar lyfts fram å får vara delaktiga å känna ”att vi ä mä”. Så har även Birgitta skapat tillsammans med styrelsen, många olika grupper inom PRO Skultorp, vilka ger oss möjlighet till att träffas / umgås å få pröva på olika sammankomster tillika aktiviteter.

Nämner några , Boulegrupp, Sångkör, Qigong, Vandringar, Studiebesök samt Månadsträffar som är mycket uppskattat, med ett brett utbud av olika gästartister , informationer, tävlingar mm.

Ett viktigt mål å även ledstjärna som Birgitta verkar för, är att vi alla är lika värda och kan medverka i smått o stort för en bra å trivsam PRO förening .

Hälsningar
Jakob Larsson

GRATTIS BIRGITTA!!! Alla Bilder: Birgitta Axelsson

GRATTIS BIRGITTA!!! Alla Bilder: Birgitta Axelsson

Tisdagen den 29 mars 2022.

Månadsträff med svängig musik

Tisdagen den 29 mars anordnade PRO Skultorp i samarbete med ABF sin månadsträff som var välbesökt. Träffen hade påsktema med påskfika och påsklotteri. 10 nya medlemmar hälsades välkomna med en applåd. Även dagens underhållare, pianoentertainern Lasse Lee Ericson, hälsades välkommen med en applåd. Lasse, som också spelar och är frontman i bandet The Kingbees och har tidigare varit medlem i Bluebirds, startade på sitt piano med en Taubelåt. Det lät förträffligt. Det visade sig fortsättningsvis att Lasse har en bred repertoar av låtar. Så klart blev det låtar av Jerry Lee Lewis, Elvis, Bob Dylan och Fats Domino. Dessa svängiga låtar deltog vi glatt i med både rösten och rörelser. Några stillsamma låtar levererades emellanåt som tur var så vi kunde lugna ner oss. Bland annat Håll mitt hjärta. Massor av applåder under låtarna och efteråt så klart. Lasse spelade och sjöng också en del egna komponerade låtar som han har på en skiva. Stockholm Blue är titeln på den. Det blev flera extralåtar bland annat Sofia dansar go-go men vi fick efter Elvislåten Wonder of you motvilligt ge upp extralåtarna. Massor av applåder under hela underhållningen samt stående ovationer det sista. Lasse avtackades som sig bör med ett ”Skultorpsförkläde”. Kort information gavs därefter om utflykten via Kinnekullebanan av vår guide Göran Hermansson samt intresseanmälan till cirkeln ”sticka-virka” som startar till hösten. Utflykten 6/4 behöver fler deltagare. Nu är det dags att anmäla sig till ”prova på gåfotboll” som vi arrangerar i samarbete med SIF. Efter informationen smakade påskfikat gott med must, ägg och sillsmörgås samt kaffe och hembakt kaka. Därefter lite mer information. Utomhusträningen på boulebanan har startat och boulegruppen träffas den 31/3. Programmet för hösten är i startgroparna. Vid dragningen av dagens riktigt stora lotteri blev det många glada vinnare. Dagens köks- och lotterivärdar avtackas med lovord och applåder. Kort påminnelse gavs om aprils aktiviteter.
Efter en härlig eftermiddag tillsammans ett stort tack till alla som kommit.

Månadsträffen var välbesökt. Foto: Iréne Larsson

Månadsträffen var välbesökt. Foto: Iréne Larsson

Dagens underhållare Lasse Lee Ericson. Foto: Iréne Larsson

Dagens underhållare Lasse Lee Ericson. Foto: Iréne Larsson

Påskbuffé. Foto: Iréne Larsson

Påskbuffé. Foto: Iréne Larsson

Alla låter sig väl smaka av det goda. Foto: Iréne Larsson

Alla låter sig väl smaka av det goda. Foto: Iréne Larsson

Utan denna fantastiska kökspersonal hade det inte blivit någon fest. Foto: Iréne Larsson

Utan denna fantastiska kökspersonal hade det inte blivit någon fest. Foto: Iréne Larsson

Lasse avtackades med ett Skultorpsförkläde. Foto: Iréne Larsson

Lasse avtackades med ett Skultorpsförkläde. Foto: Iréne Larsson