Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Skultorp

Detta hände 2020

Vår excellente grillmästare, Olle Johansson, bjöd på korv efter avslutad tävling.

Vår excellente grillmästare, Olle Johansson, bjöd på korv efter avslutad tävling. Foto: Iréne Larsson

Minnen från 2020.

Bilder och reportage från 2020.

2020 blev ett annorlunda år. På grund av pandemin blev det mesta inställt och skjutet på framiden. Här redovisar vi vad som ändå blev möjligt att genomföra trots restriktionerna.

Januari 2020.

Tisdagen den 28 januari 2020.

Trivselträff med underhållning av Mariestads Dragspelsklubb.

Mariestads dragspelsklubb

Mariestads dragspelsklubb underhöll

Många blev danssugna

Många blev danssugna

Februari 2020.

Torsdagen den 13 februari 2020.

PRO Skultorp har varit på studiebesök hos Radio Skaraborg. Först började vi med fika på Johannas Hörna i Skultorp där vi fick smaka på hennes goda kaffebröd och smörgåsar. Sen vidare till Radio Skaraborg där Mia Wiss Krantz tog emot oss och vi fick information om hur allt fungerade under sändning, reportage, musik, trafikinformation och väderleksrapporter. Klockan är en viktig faktor, allt ska passa in. De räknar sekunder för att få allt att gå ihop.
Efter denna information fick vi vara med Eva Olsson i direktsändning och se hur hon hade koll på allt. Det var många knappar att hålla ordning på, vilket hon skötte med den äran. Hon pratade med oss mellan hon hade koll på klockan för att gå in med programinformation, spela musik och prata med en reporter som var ute på uppdrag. Det får aldrig bli tyst i radion, blir det avbrott i Skaraborg så går en annan radiostation in och sänder. Hon berättade att hon varit hos Radio Skaraborg i 25 år och hade världens roligaste jobb.
En mycket trevlig förmiddag och som tack för besöket fick Mia och Eva var sitt ”Skultorpsförkläde”.

Tisdagen den 25 februari 2020.

Vid årsmötet hos PRO Skultorp hälsades ett 80-tal gamla som nya medlemmar välkomna. Efter att mötet öppnades och kallelse och dagordning godkändes utfördes en parentation med ljuständning och en tyst minut. Diakon Carina Björklund höll en andakt och gemensamt sjöng vi psalm 285. Carina avtackades med ett fint ”Skultorpsförkläde”. Till ordförande för mötet, valdes Göte Johansson och till sekreterare Gunnar Hjärtqvist. Till justerare valdes Birgitta Axelsson och Lennart Johnsson. Valberedningens förslag framfördes och godkändes enligt följande, ordförande Birgitta Andersson omval, ledamöter Lola Lindén, Göran Sahlberg och Lennart Johnsson omval. Kvar Gunnar Hjärtqvist, Yngve Fasth och Anne-Marie Blomquist. Revisorer omval Göte Johansson och kvar Ingrid Hjärtqvist. Revisorersättare omval Irené Pettersson. Boulesektionen omval, Lennart Andersson, Rolf Johansson, Birgitta Andersson och Yngve Fasth. Aktivitetsgrupp omval Margaretha Gustavsson, Birgitta Andersson och Yngve Fasth samt nyval Irené Larsson. Lotteriansvarig omval Yngve Fasth. Kontaktombud omval Lola Lindén, Irené Pettersson och Göte Johansson. Ombud till samorganisationen omval Birgitta Andersson och Anne-Marie Blomquist. Valberedningen omval Göte Johansson och styrelsen. Sittande ordförande och sekreterare avtackades. Kökspersonal som avgick, Erik Andersson, Kerstin Malm, Lennart Andersson samt Elisabeth Lundin som slutar i aktivitetsgruppen avtackades också för sina goda insatser. Därefter smakade den goda smörgåstårtan bra. Septembergänget tog ton tillsammans med musikerna Stig, Mats och Irené i allsång som leddes av Jakob Larsson. Ett trevligt och uppskattat inslag. Anmälningar cirkulerade bland deltagarna såsom resa till Visingsö och Gränna, studiebesök till Idtottshistoriska museet Billingehus, utflykt till Vilske-Kleva Nostalgimuseet och Cesarstugan, PUB-afton, cirkel i användande av mobiltelefoner och information om att det fanns några platser till resan med Birka i april och den hemliga resan i juni. Kaffe och hembakt god kaka serverades. Två frågor ställdes av en av medlemmarna hur vi kan göra för att våra medlemmar lär känna varandra till namn, detta får tas upp i styrelsen. Den andra frågan var hur vi värvar nya medlemmar, svaret var att det oftast är muntligt och att det inte finns någon särskild person i föreningen som jobbar med det, vi får hjälpas åt. Lotteridragningen var nästa punkt med många glada vinnare. Nya köks och lotteripersonal listan är under behandling. Dagens personal avtackades med lovord och applåder. Information om nästa träff i mars. vslutningsvis enligt tradition sjöng vi stående nationalsången och ett stort tack för idag.

Dagens presidium

Dagens presidium

Septembergänget

Septembergänget

Augusti 2020.

Tisdagen den 18 augusti 2020.

En härlig sommareftermiddag vid Kvarndammen i Skultorp.

PRO Skultorp genomförde sin traditionella samling vid den underbara oasen Kvarndammen.
Efter en vår och sommar där vi inte kunnat umgås med varandra kunde äntligen våra medlemmar samlas till den traditionella korvgrillningen vid den gamla Kvarndammen i Skultorp som förvandlats till en oas av ett härligt gäng entusiaster. Det syntes att det fanns ett uppdämt behov av att träffas och träffen var välbesökt. Platsen gjorde att vi utan problem kunde umgås utan att åtsidosätta gällande restriktioner. Efter en klurig tipspromenad bjöds det på korv med bröd och dricka. Därefter var det dags för det medtagna fikat som avslutning på en underbar eftermiddag.

Korvgrillning vid Kvarndammen.

Korvgrillning vid Kvarndammen. Foto: Iréne och Jakob Larsson

Dags att ge sig ut på tipspromenaden.

Dags att ge sig ut på tipspromenaden. Foto: Iréne och Jakob Larsson

Samling vid dammen

Samling vid dammen. Foto: Iréne och Jacob Larsson

I väntan på att få starta.

I väntan på att få starta. Foto: Iréne och Jacob Larsson

Prisutdelning.

Prisutdelning. Foto: Iréne och Jacob Larsson

Tisdagen den 25 augusti 2020.

PRO Skultorp inbjöd till att prova på boule.

Glada PROare valde att prova boule för första gången

PRO Skultorp inbjöd till ”en prova på boule” eftermiddag den 25 augusti. Solen sken och det droppade in ett knappt 10-tal personer, som ville prova. Instruktörer för dagen var Kurt Persson och Bo Ekström från Varola bouleklubb. Kurt informerade om de regler som finns om ”lillen”, hur många klot som man kastar ut vid singel, dubbel eller trippel, tekniken vid utkast eller att lägga kloten, hur man står i ringen och vad som gäller vid ordningen av kasten samt hur man räknar poängen efter en omgång och slutresultatet. Flera av våra egna boulespelare hjälpte till. Lag delades upp och 2 träningsmatcher följde därefter med stort intresse. Medförd fika intogs därefter under trevliga samtal med avstånd till varandra. Kurt och Bo avtackades med blomma, var sitt ”Skultorpsförkläde” och applåder. Ordförande tackade alla för visat intresse och hälsade de som ville deltaga även i fortsättningen välkomna tillbaka.

PRO Skultorp provar boule.

PRO Skultorp provar boule. Foto: Iréne Larsson

Dagens instruktörer.

Dagens instruktörer. Foto: Iréne Larsson

Massor med klot.

Massor med klot. Foto: Iréne Larsson

Full koncentration.

Full koncentration. Foto: Iréne Larsson

September 2020

Onsdagen den 2 september 2020.

PRO Skultorp på utflykt till Missionsförsamlingens Fritidsgård i Missveden

PRO Skultorp åkte på utflykt till Missionsförsamlingens Fritidsgård i Missveden. Ett 30-tal medlemmar deltog med respekt för de restriktionerna som gäller just nu och blev välkomnade av Siv och Yngve Fasth. Tipspromenaden gick runt i den stora härliga trädgården och det var en del kluriga frågor. Några av medlemmarna fick svara på frågorna sittande. Var och en fick rätta sina egna svar efter genomgången av Siv.
De som hade flest rätta svar och var närmast utslagsfrågan fick var sin honungsburk, Gun Ohlsson var först ut. Alla vinnarna fick förstås applåder. Underhållning i år också av Karin Yngve, Anna-Lena Markusson och Anders Jespersson som framförde sånger av Lasse Berghagen, Mats Påhlsson m.m. En del var sommarsånger och barnsånger till gitarr. En fin stund tillsammans. Artisterna avtackades med honungsburkar, hemsydda tygkassar och applåder. Sedan följde en kort information om kommande programpunkter av ordförande Birgitta Andersson. Hon påminde också om pärmen med alla aktiviteterna som sedan cirkulerade bland deltagarna, Hon informerade också om trippelskrapet som går att prenumerera på året ut. Yngve hade grillen igång och det bjöds på grillad korv med dryck. Kaffe med hembakt blåbärsbakelse smakade också gott. Trevlig samvaro på avstånd från varandra följde därefter eftersom regnet höll sig undan. Ordförande tackade Siv och Yngve för den fina eftermiddagen och nästa år återvänder vi gärna tillbaka, vilket blev lovat.

Utflykt till Missveden

Utflykt till Missveden. Foto: Iréne Larsson

Fritidsgården Missveden i Hjo

Fritidsgården Missveden i Hjo. Foto: Iréne Larsson

Kluriga frågor

Kluriga frågor. Foto: Iréne Larsson

Prisutdelning

Prisutdelning. Foto: Iréne Larsson

Dagens underhållare.

Dagens underhållare. Foto: Iréne Larsson

Yngve var dagens grillmästare.

Yngve var dagens grillmästare. Foto: Iréne Larsson

Dagens värdpar Siw och Yngve Fasth.

Dagens värdpar Siw och Yngve Fasth. Foto: Iréne Larsson

Onsdagen den 9 september 2020.

Dags för promenad med PRO Skultorp.

PROare från Skultorp redo för promenad längst Oxadrevet

Dags för promenad med PRO Skultorp.
Efter att det regnat till och från tidigare på dagen tittade solen fram då promenaden började. Vi startade vid Fornbyn i Skultorp under trevliga former och med behörigt avstånd till varandra och fortsatte in på Oxadrevet som går strax nedanför Billingekanten. Cirka 20 personer deltog. När alla kommit tillbaka till Fornbyn smakade vårt medtagna fika bra. Avslutningsvis blev vi informerade om Fornbyn av K-G Johansson som nyligen fått stipendium av kulturnämnden och är medlem i Skultorps Fornminnesförening sen många år tillbaka. Mycket intressant att lyssna till hans historiska berättelse om de gamla husen och människor som bott i dem. Många trevliga händelser har hänt i vår bygd kunde vi konstatera. Fornbyn är välskött och ett gäng av medlemmarna träffas varje torsdag eftermiddag för att sköta om det som behövs. K-G avtackades med ett ”Skultorpsförkläde” och applåder. För de som var intresserade visades en av stugorna med ett fantastiskt innehåll av olika redskap. Stort tack till familjerna Larsson och Nordin som ordnat med aktiviteten denna eftermiddag.

Dags för promenad.

Dags för promenad.. Foto: Iréne Larsson

Hene Naturreservat

Hene Naturreservat. Foto: Iréne Larsson

Dags för fika.

Dags för fika. Foto: Iréne Larsson

Glada PROare på promenad

Glada PROare på promenad. Foto: Iréne Larsson

K G Informerar om Skultorps fornby.

K G Informerar om Skultorps fornby. Foto: Iréne Larsson

Interiör från ett av husen i fornbyn.

Interiör från ett av husen i fornbyn. Foto: Iréne Larsson

K G demonstrerar.

K G demonstrerar. Foto: Iréne Larsson

K G avtackades med ett Skultorpsförkläde.

K G avtackades med ett Skultorpsförkläde. Foto: Iréne Larsson

Onsdagen den 16 september 2020.

PRO Skultorp bjöd in till trädgårdsfika

PRO Skultorp bjöd in till trädgårdsfika en blåsig men till slut solig eftermiddag. Ett 30-tal tappra medlemmar deltog.
Vår ordförande hälsade alla välkomna och särskilt Skultorpsbon Kerstin Petersén som berättade, med stor inlevelse, om sin fina trädgård. Vi fick lyssna till hur hennes föräldrar efter att ha lagt ned sitt jordbruk köpt huset och trädgården i Skultorp och köpt till mer tomt i etager. Då Kerstin Petersén sen blev ägare av detta fortsatte hon att utveckla trädgården efter inspiration från andra länder och växtlighet som egentligen inte skulle trivas på våra breddgrader men det visade sig att det fungerade i de flesta fall. Det finns ca 250 olika rosor i trädgården och mycket annat som är svenska växter förstås. Avtackning med ”Skultorpsförkläde” var ju självklart och applåder. Så var det dags för fika som dagen till ära var hembakt av vår Inger Nordin, det smakade riktigt gott och Inger fick en applåd för sitt bidrag. Jakob Larsson informerade om trafikräkningen åt NTF, som han och Thomas Nordin deltagit i under september. Så klart fick de applåder. Övrig information om bland annat inställda träffar i Kyrketorpsgården året ut. Föreningen försöker se om vi kan erbjuda något annat i stället. Vi återkommer om detta. Det går fortfarande bra att anmäla sig till våra andra aktiviteter i den pärm som Irené Larsson gjort. Pärmen skickades runt bland medlemmarna under dagen. Efter detta kunde de som ville, följa med Kerstin Petersén till hennes höstträdgård och njuta av den som avslutning på en kall med trivsam eftermiddag. Vilket många glädjande gjorde.

Trädgårdsträff med fika.

Trädgårdsträff med fika. Foto: Iréne Larsson

Dagens gäst - Kerstin Petersén.

Dagens gäst - Kerstin Petersén. Foto: Iréne Larsson

Avtackning med "Skultorpsförkläde".

Avtackning med "Skultorpsförkläde". Foto: Iréne Larsson

Kerstin visar sin vackra trädgård.

Kersti n visar sin vackra trädgård. Foto: Iréne Larsson

Ett gäng mycket intresserade PROare.

Ett gäng mycket intresserade PROare. Foto: Iréne Larsson

Vackra blommor i Kerstins trädgård.

Vackra blommor i Kerstins trädgård. Foto: Iréne Larsson

Mera blommor.

Mera blommor. Foto: Iréne Larsson

Besökare beundrar prakten i trädgården.

Besökare beundrar prakten i trädgården. Foto: Iréne Larsson

Tisdagen den 22 September 2020.

Vandring till Hallabro.

PRO Skultorp på vandring utmed Hallabroravinen

PRO Skultorp på vandring igen, denna gång utmed Hallabroravinen. Ett 15-tal medlemmar deltog. Hallabroravinen, ett naturreservat som ligger på västra sidan järnvägen mellan Skultorp och Hentorp. Vi samlades vid Filadelfias parkering där vi påbörjade vandringen i solsken och med humöret på topp. Alla deltagare fick vid start en lott. När vi kom fram till Hallabron berättade Ingvor Johansson som var uppväxt på den delen av Backaområdet intill naturreservatet och som sedan bott med sin egen familj i samma område, hur det varit bebott med ett litet jordbruk och om människorna som bodde där vid Hallabron. Ingvor beskrev olika episoder som hänt på ett både roligt och fint sätt. Vi stannade en stund kvar och intog vår fika samt delade ut vinster till tre lyckliga vinnare. Applåder till Ingvor och vinnarna. Vi fortsatte sedan vår vandring nu på utlagda spångar och mycket träd som sig bör i ett reservat låg härs och tvärs. Snart var vi ute på cykelvägen och fortsatte tillbaka till Filadelfia. Stort tack till Jakob Larsson och Thomas Nordin som planlagt den härliga vandringen och förstås Ingvor Johansson med sin fina berättelse samt till alla deltagare idag.

På vandring till Hallabroravinen.

På vandring till Hallabroravinen. Foto: Iréne Larsson

Redo för vidare vandring.

Redo för vidare vandring. Foto: Iréne Larsson

Medhavd fika smakar alltid bra.

Medhavd fika smakar alltid bra. Foto: Iréne Larsson

Alla håller vederbörligt  avstånd.

Alla håller vederbörligt avstånd. Foto: Iréne Larsson

Färden går vidare genom urskogen.

Färden går vidare genom urskogen. Foto: Iréne Larsson

Över stock och sten på spångar.

Över stock och sten på spångar. Foto: Iréne Larsson

Information om naturreservatet.

Information om naturreservatet. Foto: Iréne Larsson

Oktober 2020.

Nationella friluftsdagen den 21 oktober

PRO Skultorp genomförde den nationella friluftsdagen 21/10 med två aktiviteter.

På förmiddagen deltog ett 20-tal personer med en promenad utmed det backiga elljusspåret i utkanten av Skultorp med eller utan stavar. Spåret går hela sträckan i skogen med fina breda gångar. Valfri gånghastighet och alla kom i mål. Vid målet serverades varm buljong, kall dryck och frukt. Härligt att andas skogsluft och en fin avslutning med frågor om hur olika material som slängs i naturen bryts ned, även om deltagarna inte såg direkt något skräp under promenaden.

Friluftsdagen fortsatte på eftermiddagen vid Kvarndammen också den i Skultorp. Ett 25-tal personer deltog i en trekamp, som bestod av tipspromenad med frågor om naturen, kasta handväska i en ring och skjuta en golfboll i hink eller på ett paraply. Detta var mycket underhållande för oss alla och det blev riktigt roligt vilket hördes tydligt. Grillen var igång och korven smakade bra förstås, samt kaffe med kaka. Svaren på frågorna i tipspromenaden lästes upp och poängerna från kast med handväskan samt träff med boll i hink eller paraply räknades ihop med rätta svar från tipspromenaden. nio priser delades ut och Jakob Larsson hade flest poäng. Agneta Josefsson från ABF besökte oss under eftermiddagen, trevligt inslag tyckte vi alla. Kort information gavs om PRO Skultorps verksamhet. Avslutningsvis tackade ordförande de som jobbat med att genomföra denna friluftsdag och förstås alla som kommit för att dela gemenskapen trots lite regn på eftermiddagen.

Våra medlemmar på skogspromenad.

Våra medlemmar på skogspromenad .Foto: Iréne Larson

En underbar natur att vandra i.

En underbar natur att vandra i. Foto: Iréne Larsson

Glada PROare på vandring.

Glada PROare på vandring. Foto: Iréne Larsson

Väl framme smakade den uppdukade förtäringen bra.

Väl framme smakade den uppdukade förtäringen bra. Foto1: Iréne Larsson

Dags för trekamp vid kvarndammen.

Dags för trekamp vid kvarndammen. Foto: Iréne Larsson

Alla gick in för tävlingen med glatt humör.

Alla gick in för tävlingen med glatt humör. Foto: Iréne Larsson

Vår excellente grillmästare, Olle Johansson, bjöd på korv efter avslutad tävling.

Vår excellente grillmästare, Olle Johansson, bjöd på korv efter avslutad tävling. Foto: Iréne Larsson

Alla lät sig väl smaka.

Alla lät sig väl smaka. Foto: Iréne Larsson

Kluriga frågor i tipspromenaden.

Kluriga frågor i tipspromenaden. Foto: Iréne Larsson

November 2020.

Måndagen den 16 november 2020.
Vandring i engelska parken

PRO Skultorp anordnade en Natur och kulturvandring den 16 november till Klagstorp och engelska parken.

PRO Skultorp anordnade en Natur och kulturvandring den 16 november till Klagstorp och engelska parken. Ciceron var Ingvar Fredriksson från Naturskyddsföreningen. Tillsammans med Ingvar vandrade 18 PROare in i parken och stannade förstås vid en av de mäktiga ekarna, där vi fick lyssna till historien om Klagstorps gård ända från 1300-talet, den har tillhört biskopen i Skara, adelssläkten Lilliehöök och senare andra adelssläkter. På 1800-talet senare del blev den en Lantbruksskola och nu är det militärt. Byggnaderna ligger vackert runt dammar och Rosån, huvudbyggnad med sitt säteritak från 1700-talet och ladugården med sina fyra våningar en bit bort. Den engelska parken tillkom ungefär samtidigt som säteritaket och den skulle som sig bör efterlikna naturens egen grönska omgiven av mjuka kullar och små vattendrag. En stor skillnad mot barockens parker som hade konstlad och perfekt växtlighet. I denna park kan man få uppleva lugnet så här på hösten, men varje årstid har sin speciella tjusning när det gäller växtlighet och djurliv. Många träd i olika åldrar omgav oss, löven hade förstås fällts och marken var täckt av dessa. Ingvar visade hur småkryp i marken tog hand om löven och vi blev också upplysta om att mossorna på träden hade stor betydelse för andra småkryp. Parken är ett Natura 2000 område och många grenar och träd små och stora låg på marken för att gynna naturens kretslopp. Vi stannade vid en riktigt stor ek och där fick vi alla gissa vad omkretsen var på eken. Måttet var 7.10 och vår Inga-Lill Karlsson prickade precis rätt, som pris fick hon en burk med bipollen från ciceronens bigård och applåder av oss alla. En ek växer 1 cm om året, så det var en riktigt gammal ek. Där smakade vårt medtagna fika gott med ordentligt avstånd från varandra. Vi fortsatte vidare i parken där vi såg många andra sorters trädslag och gick över Rosån via en bro mot baksidan av parken. Vi gick därefter tillbaka till parkeringen där vi avtackade Ingvar Fredriksson med ett ” Skultorpsförkläde” och en applåd för en fin djupdykning i naturens och kulturens värld, med hopp om att få möts igen.

Dagens  ciceron Ingvar Fredriksson från naturskyddsföreningen.

Dagens ciceron Ingvar Fredriksson från naturskyddsföreningen. Foto: Iréne Larsson

Samling i parken.

Samling i parken. Foto: Iréne Larsson

Här får nedfallna träd ligga kvar.

Här får nedfallna träd ligga kvar. Foto: Iréne Larsson

Höst i parken

Höst i parken. Foto: Iréne Larsson

Inte mycket till bro.

Inte mycket till bro. Foto: Iréne Larsson

Vy över Rosån.

Vy över Rosån. Foto: Iréne Larsson

Gamla mossbelupna träd fanns det gott om.

Gamla mossbelupna träd fanns det gott om. Foto: Iréne Larsson

Vandring genom parken.

Vandring genom parken. Foto. Iréne Larsson

Ett offer för vinden.

Ett offer för vinden. Foto: Iréne Larsson

Dags att gissa omkretsen på denna mäktiga ek.

Dags att gissa omkretsen på denna mäktiga ek. Foto: Iréne Larsson

Dags att avtacka dagens utmärkta guide.

Dags att avtacka dagens utmärkta guide. Foto: Iréne Larsson

December 2020.

PRO Skultorps boulegrupp tränar.

Träning ända fram till jul.

PRO Skultorps boulegrupp har kämpat med träning två gånger i veckan ända fram till jul. visst är de fantastiska! Vi önskar alla boularna en God Jul och ett Gott Nytt År 2021!

Ett härligt gäng som tränar boule.

Ett härligt gäng som tränar boule. Samtliga bilder: Birgitta Andersson